Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

OSLOBOĐEN OPTUŽBI!

Đaković nije kriv za
zločine u Hrvatskoj!

Autor: Tanjug | 30.11.2012 - 14:18:00h | Komentara: 1

Perica Đaković pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine nad ratnim zarobljenicima u Medaku u Hrvatskoj, u septembru 1991. godine, odlukom veća Apelacinog suda u Beogradu, koje je odlučivalo u trećem stepenu, saopšteno je danas iz tog suda.

ss

Sud koji je oslobodio Đakovića | Foto: Nemanja Kostić

Trećestepeno veće, sa sudijom Zoranom Savićem na čelu, donelo je presudu kojom je preinačilo drugostepenu presudu Apelacionog suda kojom je Đaković bio osuđen na godinu dana zatvora.


On je prethodno dva puta u prvostepenim postupcima oslobađan optužbi.
Prema nalazu veća Apelacionog suda koje je odlučivalo u trećem stepenu, udarci po tabanima oštećenom nisu naneli teško poniženje, degradaciju, niti su na drugi način teško povredili ljudsko dostojanstvo oštećenog.

"Tim pre što se svako postupanje suprotno međunarodnim konvencijama i običajima ne može predstavljati ratni zločin, jer da bi neka radnja mogla biti tako okarakterisana potrebno je utvrditi da njena ozbiljnost i naneta posledica opravdavaju karakterisanje ovako teškom kvalifikacijom, što u ovoj krivičnopravnoj stvari nije slučaj", navodi se u odluci.

Optužnicom Tužioca za ratne zločine, Đakoviću je stavljeno na teret da je neutvrđenog dana, u periodu od 3. do 8. septembra 1991. godine, u Medaku, kao pripadnik rezervne milicije, ratnog zarobljenika - pripadnika MUP - a Republike Hrvatske, nečovečno postupao, jer ga je tukao palicom po tabanima.

Slučaj "Medak" je Državno odvetništvo Republike Hrvatske ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina iz 2006. godine.
 
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 30.11.2012 18:55h

    ma aj neka je,jel vam sad lakše

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP