Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POSTUPAK

Danas saslušanje preostalih četvoro osumnjičenih za Luku

Autor: | 15.06.2013 - 10:48:00h | Komentara: 2

U Tužilaštvu za organizovani kriminal danas bi trebalo da bude saslušano preostalih četvoro od osmoro osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, rekao je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

Bivši ministar privrede i privatizacije Predrag Bubalo, bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević, bivši izvršni direktor te agencije Goran Mrđa i bivši direktor Akcijskog fonda Srbije Aleksandar Gračanac saslušani su u petak, rekao je Radisavljević.

Predrag Bubalo

Predrag Bubalo | Foto: Aleksandar Stanković

 Oni su u prisustvu svojih branilaca izneli odbrane na okolnosti krivičnih dela koja su im stavljena na teret krivičnom prijavom MUP-a, naveo je Radisavljević. Saslušanja će biti nastavljena i očekuje se da će u toku dana svoje odbrane izneti i bivši direktor Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju Aleksej Misailović, bivši direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović, bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd Miroslava Drobac i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac.

Prema rečima Radisavljevića, dok ne budu završena saslušanja svih osumnjičenih, neće biti konačne odluke tužilaštva u pogledu daljeg vođenja krivičnog postupka, odnosno neće biti donošenja naredbi o sprovođenju istrage ili bilo kakvih predloga u pogledu određivanja pritvora.
Moramo da čujemo sve osumnjičene i analizirajući njihove odbrane i materijal koji je dostavljen uz krivičnu prijavu donesemo konačnu tužilačku odluku, rekao je on i dodao da ne očekuje da saslušanja budu završena pre 18 ili 19 časova večeras.
Oni se sumnjiče da su od marta 2004. godine do 30. septembra 2005. godine izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.
Osumnjičeni se terete da, suprotno zakonskim i podzakonskim aktima i internim propisima Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, nisu izvršili analizu ponuđene cene za kupovinu akcija i vrednosti akcija "Luke Beograd".
Bubalu se stavlja na teret da je kao ministar za privredu, iako je znao da je knjigovodstvena vrednost akcija ispod realne vrednosti, da je u toku nova procena i da se očekuje znatno veća vrednost akcija, nije naložio stručnim službama Ministarstva da izvrše nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda.
Na teret mu se stavlja da je propustio da naloži da se preispitaju odluke i nalog za prodaju akcija, da zahteva izveštaje i podatke na osnovu kojih su donete odluke i nalog, da upozori na uočene nepravilnosti i odredi mere i rok za njihovo otklanjanje i koristeći druga opšta ovlašćenja u nadzoru nad radom, predloži vladi mere za koje je ovlašćen, i tako spreči da se realizuje prodaja akcija iz paketa Akcijskog fonda. 
Osumnjičeni se terete da su omogućili da knjigovodstvena vrednost utvrđena 1998. godine bude iskorišćena kao kriterijum minimalne cene kod ponude za preuzimanje, koja je u trenutku podnošenja ponude za preuzimanje bila niža od realne vrednosti akcija.
Na taj način su, kako se sumnja, prijavljeni omogućili kompaniji "Vorldfin" da kupi akcije "Luke Beograd" po ceni znatno nižoj od stvarne vrednosti, čime je toj kompaniji pribavljena korist od najmanje 5.700.920 evra, na štetu budžeta Srbije.
Poslednji komentari
  • Trla baba lan Vreme: 15.06.2013 14:50h

    "da je u toku nova procena i da se očekuje znatno veća vrednost akcija". Ta procena je bila zavrsena i u fioci jednog od uhapsenih, naravno sakrivena! Bivsi ministre lazes, Predsednik akcionara je bio kod tebe!!!

  • Karasko Vreme: 15.06.2013 15:33h

    Kako saznajemo iz stampe g.Bubalo je uhapsen dok je u nekom kafeu ispijao kaficu sa dobrim prijateljem i saborcem G Bekom.Zamislite taj ugodan osecaj ispijanja ovog napitka kada znate da ste sebi a i svojim bliznjima obezbedili udoban luksuzan zivot i da do kraja istog ne morate da radite nista sto vam se ne svidja.Ne znam samo kako su" predstavnici zakona"imali srca da coveku kvare ovaj" minulim Radom" steceni ugodan trenutak.Gde ce im duse!?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP