Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

HOROR U TUNELU

Deca letela kroz vagone

Autor: A. Dimitrovska | 03.05.2013 - 14:58:00h | Komentara: 2

Dvadeset dvoje putnika, među kojima je i petogodišnja devojčica, povređeni su juče oko 13.30 u tunelu Tošin bunar u Beogradu, kada se putnički voz koji je saobraćao na relaciji Beograd - Novi Sad - Subotica silovito zakucao u voz za Šid, koji je na istom koloseku bio zaustavljen jer mu je ponestalo goriva!

VOZ

Povređena 22 putnika

 

Putnici su u udesu mahom lakše povređeni, pretila im je i velika koncentracija otrovnog ugljen-monoksida u tunelu, a veća tragedija izbegnuta je jer se nijedan od vozova prilikom sudara nije zapalio!


Ko je odgovoran za nesreću pokazaće opsežna istraga. Generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović formirao je posebnu komisiju da najhitnije utvrdi uzroke sudara. Prema jednoj od nezvaničnih verzija, uzrok sudara je kvar voza koji je saobraćao prema Šidu, a ekipe „Železnica Srbije“ nisu uspele da reaguju, pa se u zadnji deo tog voza zakucao drugi.

Mesto sudara dva voza na sredini tunela

Mesto sudara dva voza na sredini tunela | Foto: Oliver Bunić

 

S druge strane, pojedini putnici, kojih je u tom trenutku bilo više od stotinu, izjavili su za „Alo!“ da su na početku tunela videli upaljeno crveno svetlo na semaforu, ali da mašinovođa nije usporio. Inače, na tom delu pruge dozvoljena je brzina do 100 kilometara na sat.

Mašinovođa najteže povređen

Od 22 povređene osobe, ozbiljnije je povređen mašinovođa. Šestoro putnika ima povrede glave i oni su prebačeni u Urgentni centar. Sedmoro povređenih ima ortopedske povrede i oni su prebačeni u KBC „Zemun“, kao i još jedna osoba sa povredom glave. Prema rečima Nade Macure, devojčica kojoj je povređena glava prevezena je u UC, dok su dve osobe sa prelomom noge i povredom kičme prebačene u bolnicu na Banjici.

„Voz je sa beogradske železničke stanice krenuo oko 12.55, a sudar se dogodio neposredno nakon polaska. Ušli smo u tunel, a video sam upaljeno crveno svetlo na semaforu. Voz, međutim, nije usporavao. Posle otprilike kilometar, vozovi su se sudarili. Udarac je bio strašan. Svi smo bukvalno leteli nekoliko metara kroz vagon. Ljudi su vrištali. Video sam i decu uzrasta od četiri do šest godina. Pao sam na pod i zavladao je opšti metež. Svi smo bili prestrašeni“, kaže za „Alo!“ jedan od putnika koji je želeo da ostane anonioman.

On dodaje da su posle petnaestak minuta na mesto nesreće došli vatrogasci i ekipe Hitne pomoći, koje su povređene prebacili u bolnice.

Spasilačke  ekipe iznose  povređene

Spasilačke ekipe iznose povređene

 

„Bio sam u zadnjem vagonu voza koji je išao za Novi Sad. Kupovao sam kartu kada se odjednom začuo strašan prasak i svi smo popadali. Oko mene je bilo dosta putnika. Vrištali su ... Bilo je strašno“ rekao nam je mladić N. Č. ( 21) iz Sombora,

Izbegnut požar
i trovanje!

Sanja Vuksanović Žugić, načelnica za vanredne situacije u Beogradu, rekla je da na sreću u sudaru nije došlo do požara, što je u ovakvim situacijama čest slučaj. Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, koji je juče obišao mesto nesreće, izjavio je da se nada efikasnoj istrazi o okolnostima pod kojima se dogodio sudar vozova. On je ukazao da je jučerašnji događaj pokazao da neke stvari škripe u sistemu, kao na primer da ekipe Hitne pomoći nemaju potrebne lampice za delovanje u tunelima.

koji je u nesreći povredio ruku.


Prema rečima Nade Macure, portparola Hitne pomoći, poziv je primljen u 13.36. Na mestu nesreće je bilo i 11 vatrogasnih vozila sa 39 vatrogasaca.


„Definitivni broj povređenih je 22. Najmlađa je devojčica od pet godina, kojoj je povređena glava, a najstariji povređeni je muškarac od 75 godina“, izjavila je Macura i dodala da je najviše povreda glave i ortopedskih povreda, a jedna osoba zadobila je prelom noge.


Preživele putnike iz zarobljenog vagona izvodili su sa obe strane tunela. Pomoć im je ukazivalo šest ekipa Hitne pomoći, koje su bile sa obe strane tunela u kojem je bio zaglavljen jedan od vagona. Angažovan je treći voz kojim su putnici prevezeni do stanice, gde su ih čekala vozila Hitne pomoći kojim su odvezeni u Urgentni centar, KBC „Zemun“ i ortopedsku kliniku na Banjici.

Poslednji komentari
  • nikolaj Vreme: 04.05.2013 06:48h

    Ministri saobracaja su verovatno na hodocascu, pa nema reakcija. Nesreca je verovatno posledica SEPARATIZMA u Vojvodini

  • voša Vreme: 04.05.2013 20:03h

    koje nebuloze pa obe lokomotive su na struju ...da je nestalo goriva obe bi stale.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP