Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

KORISNICI PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI SVE MLAĐI

Deca na spidu!

Autor: A. E. | 25.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Korisnici droga u Srbiji postaju sve mlađi. Najnovija istraživanja pokazuju da je veći deo populacije od 15 do 25 godina u kontaktu sa drogom.

Veći deo populacije  od 15 do 25 godina u  kontaktu sa drogom

Veći deo populacije od 15 do 25 godina u kontaktu sa drogom | Foto: Profimedia

Sa eksperimentisanjem psihoaktivnim sredstvima počinju najčešće u 17 godini, mada se donja starosna granica sve više spušta, pa se kao korisnici često javljaju i učenici starijih razreda osnovnih škola. Seditive redovno koristi svaki deseti mladić i svaka peta devojka starija od 16 godina.
Među mladima su naročito popularne takozvane sintetičke droge, koje imaju još razornije dejstvo, ističe za „Alo!“ Monika Žugić iz nevladine organizacije za borbu protiv narkomanije „Izlazak“.


- Više od marihuane i kokaina danas su među omladinom popularne sintetičke droge ekstazi, spid, LSD, koje imaju mnogo gore dejstvo od klasičnih droga, a zabrinjava što se stalno pojavljuju nove droge na našem tržištu. Oni imaju sve veći pristup psihoaktivnim supstancama. Danas je postalo sasvim normalno da deca puše „travu“, pa i ne čudi sve veći broj maloletnih korisnika psihoaktivnih supstanci. Kod nas dolaze 17-godišnjaci koji su već tada uveliko zavisni od narkomanije i više puta su lečeni. Do sada se nije desilo da prođe jedan dan, a da nas neko ne nazove, što znači da ima bar 365 novih slučajeva godišnje - priča Žugićeva. Ona dodaje da ih, ipak, ne zovu deca, već roditelji.

- Problem je što često prođe i po tri godine dok roditelji ne uvide problem kod deteta jer roditelji prvi posumnjaju, ali poslednji saznaju. Više korisnika je među mladićima, ali oni se takođe i lakše odlučuju na lečenje. Ono što nas posebno zabrinjava jeste što je sve veći broj maloletnika kod kojih je narkomanija povezana sa kriminalnim radnjama, pa to onda predstavlja dodatni problem kako dete izvući iz pakla droge - navodi Žugić.
Poslednji komentari
  • Dr. Kefalo Vreme: 25.09.2014 08:04h

    Nije realno da "travu" u 21. veku stavljate u isti koš sa drogom. Edukuju se pre nego što napišeš ovakav tekst. Droga znači SMRT, dok je trava daleko manje štetna od piva ili vina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP