Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U DIVLJEM NASELJU U NOVOM BEOGRADU

Deca su vrištala, a mi nismo mogli da ih spasemo! (FOTO)

Autor: Milan Dudvarski | 27.09.2014 - 18:16:00h | Komentara: 4

Probudila sam se i videla kako baraka gori. Dok mi je džemper goreo, uzela sam jednogodišnjeg Milutina u naručije i dozivajući pomoć istračala iz kuće.. - priča Živana Stanković majka tragično preminulih mališana.

Majka: Živana Stanković (27)

Majka: Živana Stanković (27) | Foto: Aleksandar Stanković

Troje dece izgorelo je u požaru koji je izbio u improvizovanoj baraci u divljem romskom naselju u Bloku 45 u Novom Beogradu. Poginuli su Milenko Stanković (9) i njegove sestre Anđelka (5) i Sanja (3).


Tragedija u kojoj su stradali mališani dogodila se oko 1 sat iza naselja „Dr Ivan Ribar“, u delu poznatom kao Petres kanal. Majka poginulih mališana Živana Stanković (27) ispričala je da je spavala sa decom kada je osetila

Moglo je cello naselje da izgori

Žitelji strahovali da se požar ne proširi

Romsko naselje u kom su nastradala deca čini oko 40 baraka od drveta i kartona. Da nisu vatrogasci došli u rekordnom roku, moglo je da izgori čitavo naselje, koje je zatrpano smećem, starim stvarima, odbačenim nameštajem, olupinama automobila, gumama i kartonom...

veliku toplotu, a sumnja se da je požar u baraci od oko 20 kvadrata, sačinjenoj od kartona i drveta, izazvala sveća.


- Probudila sam se i videla kako baraka gori. Dok mi je džemper goreo, uzela sam jednogodišnjeg Milutina u naručije i dozivajući pomoć istračala iz kuće. Dok su rođaci i komšije stigli da mi pomognu, kuća mi se srušila i poklopila Milenka, Anđelku i Sanju - rekla je Stankovićeva, koja je juče uhapšena i kojoj je na predlog Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu sud juče odredio pritvor do 30 dana.


Dejan Ranđelović (31), stric poginulih mališana, izjavio je da je video Živanu kako vrišteći istrčava iz barake sklepane od kartona i drveta, i da je histerično dozivala svoju decu.

- Baraka je bila u plamenu. Pokušali smo da razvalimo daske da dođemo do dece, ona su vikala, drala se, ali nismo uspeli. Požar je bio jak, kao da si sve benzinom polio. Voleo bih da jesam, ali nismo mogli da ih spasemo. Sve je bilo vrelo i baraka se u jednom momentu urušila. Požar je izazvala sveća koja je stajala na jednoj šerpi i kojom su se deca grejala. Sveća je pala i zapalila da li karton ili neku krpu... - ispričao je Ranđelović.

Dejan Ranđelović na zgarištu koje je ostalo od barake

Dejan Ranđelović na zgarištu koje je ostalo od barake | Foto: Aleksandar Stanković

Privedenoj Živani Stanković, ukoliko se dokaže njena krivica, preti do osam godina zatvora za krivčno delo protiv opšte sigurnosti.


Inače, Živana ima još jednog sina, Baneta (7), koji je, srećom, tokom požara bio kod komšija. Njega je Živanina majka odvela sa sobom u Aleksinac, a bebu je preuzela socijalna služba.

Potresne scene na mestu tragedije

Potresne scene na mestu tragedije | Foto: Aleksandar Stanković

Majka primala 14.000 dinara socijalne pomoći
Živana Stevanović (27) iz Prćilovice kod Aleksinca, sa svoje četvoro dece prijavljena je kao korisnik uvećane novčane socijalne pomoći u Centru za socijalni rad u Aleksincu.
- Ona je primala 14.276 dinara po osnovu socijalne pomoći u neograničenom trajanju. Deca nemaju utvrđeno očinstvo. Dosad nije bilo nikakvih problema sa njom koji su nam prijavljeni - kaže direktorka Centra Jasna Nikolić.
Stevanovićeva ima prijavljeno prebivalište u Prćilovici sa decom Sanjom (3), Anđelkom (5), Banetom (7) i Milenkom (9), ali je, kako navode u centru, poznato da je sa decom često skitala po Paraćinu i Beogradu. B. J.

Poslednji komentari
  • Natasa Vreme: 27.09.2014 19:02h

    Nelogicno mi je da nije uspela da spasi decu! Kad je istrcala sa upaljenim dzemperom zasto nije zgrabila ostalu decu??

  • Aleksandar Vreme: 27.09.2014 20:40h

    A sta ce ona ovde u Beogradu, a prima socijalu iz Aleksinca. Gde stize ta socijala, kome. Sve to vratiti odakle je doslo. Nisu oni u Bgd-u radi trazenja posla, placanja stana. Oni su naselje ni bespreavno na drzavnoj zemlji, kradu struju, a j amoram da placam. Prave decetoro dece, kako bi vecu socijalau dobijali. Molim Vlast u Beogradu da ovakvima ukine pomoc koja se od moje plate odvaja.

  • Jelena Vreme: 28.09.2014 00:27h

    Boze ova deca su ziva gorela!!!!!!

  • Bg Vreme: 29.09.2014 01:09h

    Najagresivnija romkinja u Beogradu. Maltretirala je i decu i gradjane, niko nije bio nadlezan da zastiti ni jadnu decu, ni gradjane na koje je bukvalno skakala. U Alrksincu prijsvljen boravsk,primala socijslu 15000, a u Bg prosi. Ko je osetio njenu agresivnost ne !oze da zali nju, samo decu. Uzas.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP