Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SVAKA ČAST, HEROJU!

Dečak (14) rukama gasio plamenove da spase druga!

Autor: Tanjug | 16.06.2013 - 14:38:00h | Komentara: 3

Učenik OŠ "Branislav Petrović" iz Slatine kod Čačka, Nikola Ječmenica iz Slatine spasio je život svom drugu Marku, koji se slučajno zapalio benzinom, ložeći logorsku vatru na obližnjem brdu u ovom mestu .

Prema rečima Nikole, on je sa još 25 drugara iz odeljenja tog tridesetog aprila, oko 21 čas uveče palio logorsku vatru.

Dva druga: Marko Ćurčić i Nikola Ječmenica

Dva druga: Marko Ćurčić i Nikola Ječmenica | Foto: Glas Zapadne Srbije

Tom prilikom jedan od dečaka je sipao benzin iz flaše ne bi li se još više rasplamsala, međutim, boca se zapalila pa ju je neko šutnuo, te se zapaljiva tečnost prolila na Markove pantalone koje je zahvatio plamen.
"Marko se uplašio i počeo da trči, a vatra se još više širila po njemu. Svi su ukočeno stajali, a ja sam, istog trenutka, bez razmišljanja potrčao za njim. Jurio sam ga oko deset metara i govorio mu da stane", rekao je on danas Tanjugu, istakavši da mu je jedini cilj bio da ugasi vatru i spasi druga.
Potom ga je, kako kaže, oborio u travu i dlanovima ugasio plamen, ne razmišljajući da time ugrožava i sopstveni život. Nakon toga, u pomoć su pozvali obližnje komšije, koji su dečaka odvezli u čačansku bolnicu.
Prema rečima Markove majke, Zorice Ćurčić, doktori su ustanovili da je on zadobio opekotine prvog i drugog stepena, koje su zahvatile obe noge, odnosno 15 odsto kože.
Dečak je 2. maja prevezen u Beograd na odeljenje za plastičnu hirurgiju i opekotine, Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, gde mu je vršena transplantacija.
Posle dve operacije, četiri boce primljene krvi i 20 dana provedenih u bolnici, od kojih pet na odeljenju intenzivne nege, Marko je pušten kući, ali i sada svakodnevno ide na previjanje.
"Sada se bolje oseća, počeo je i da se kreće, a veliku zahvalnost dugujemo Nikoli jer je u datom trenutku prisebno i hrabro odreagovao spasivši život mom sinu", naglasila je Zorica.
Marko kaže da se svega seća i da veliku zahvalnost duguje svom drugu koji ga je sustigao i spasio.
Inače, i Marko i Nikola su odlični đaci OŠ u Slatini, a prema rečima njihovog odeljenskog starešine, Mire Ðurović, oni neguju drugarstvo na pravi način i prepoznaju prave životne vrednosti.
"Lično sam ponosna na Nikolu, kao i svi iz odeljenja 7/2, jednog od najboljih u školi. Za svoju hrabrost će biti nagrađen knjigama, a priča o ovom četrnaestogodišnjem heroju biće objavljena i u školskom časopisu ''Žuborenje", kazala je danas Tanjugu Ðurovićeva.
Direktor škole Lazar Čikiriz navodi da je nastavničko veće pohvalilo ovaj hrabri podvig, i da je veoma ponosan na požrtvovan odnos i drugarstvo svojih učenika.
"Nikolu ćemo kandidovati za nagradu "Podvig godine", jer ovaj gest zaslužuje svaku pohvalu. Posebno sam oduševljen njegovom pribranošću, jer je u teškom trenutku odreagovao kako ne bi mnogi odrasli ljudi", izjavio je Tanjugu Čikiriz.
Oba dečaka su iz sela, Nikola iz Slatine, a Marko iz Mršinaca, a porodice im se bave poljoprivrednom proizvodnjom.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 16.06.2013 17:14h

    svaka cast deci,samo da ih zivot i ljudi ne iskvare...

  • Dejan Vreme: 16.06.2013 20:27h

    Divan clanak cestitke uglednoj redakciji Alo na izboru.Bravo za ovog hrabrog decka koji je spaio svog drugara divan primer o jedinstvu Srba Tako trebamo svi Srbi da budemo jedinstveni i da se jednom za svagda obracunamo sa siptarima

  • Marija Vreme: 17.06.2013 19:15h

    Hvala Bogu da nešto lepo pročitamo! Ovaj hrabri dečak zaslužuje više od pohvale.Eto kakvo je dete odgajano u zdravoj porodici!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP