Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NESREĆNA SUDBINA JOVANA BASARE (31), IZBEGLICE IZ HRVATSKE

„Dečak iz kolone“ izubijan šipkom!

Autor: D. Ćuruvija - B. Jelovac | 12.07.2014 - 08:30:00h | Komentara: 20

Nepoznate osobe pretukle su prekjuče metalnom štanglom Jovana Basaru (31), dete iz „Oluje“, koji je sa 12 godina iz ratnog vihora, 4. avgusta 1995, iz svog Dnopolja, kod Donjeg Lapca, u Hrvatskoj, vozeći traktor 13 dana i noći do Srbije, spasao sedamnaestoro staraca!

Jovanu konstatovane povrede glave  prelom nosa i višestruke povrede lica i tela

Jovanu konstatovane povrede glave prelom nosa i višestruke povrede lica i tela

Kako „Alo!“ saznaje, napadači su na uglu ulica Borislava Pekića i Mekenzijeve, u Beogradu, „ubili od batina“ Basaru, koji je zadobio povrede glave i tela, a od siline udaraca, polomljen mu je i nos.


„Nije teško izbegličko dete
gurnuti da potone“


U Popravnom domu u Kruševcu, Jovan je završio frizerski i zanat za livca i mašinbravara, a iz te ustanove je izašao 9. marta 2004. Međutim, kako je pričao, bio je obeležen kao „domac“, pa više nije niko nije hteo da ga da primi na posao.
- Šta ću, kud ću, opet u trgovinu. I opet u isto. Ne znam zašto sam to sebi dozvolio. Da sam imao bilo kakav ljudski posao... Da mi je neko pružio ruku, da se neko setio onog Jovana... - žalio se Jovan, koji je skretanje na stranu van zakon pravdao rečima:
- Bilo je zlo vreme, povukli me loši ljudi. A nije teško izbegličko dete gurnuti da potone.
 

- Povređeni ima povrede glave tupim predmetom, posekotinu glave iznad desnog oka, polomljen nos i višestruke povrede lica i tela - rečeno nam je u Hitnoj pomoći, koja je Basaru prevezla u bolnicu.

Basara se nakon izgnanstva i potucanja po Srbiji, sa majkom Marom i dva starija brata i dve sestre, nastanio u Apatinu. Otac mu je ubijen još u Medačkom džepu, a u međuvremenu mu je sa 25 godina, u izbeglištvu, umrla i sestra Dušanka. On je, u međuvremenu, od heroja o kojem su mnogi pisali, postao prestupnik, pa je tri godine kao maloletnik bio u popravnom domu, a isto toliko u zatvoru zbog krađa.
O golgoti koja je proživeo tog 4. avgusta 1995. pričao je i za medije.

- Probudila me buka. Izađem u dvorište i pogledam uzbrdo, na put, a on zakrčen. Kolona već ispred kuće. Sve kulja otuda, od Korenice. Granate već padaju. Šta ćemo, kuda ćemo, uzmem traktor. Prikolica je začas bila puna: sedamnaestoro starih sam povezao. Trinaest dana sam vozio traktor, a kiša je neprekidno lila. Bio sam mokar, umoran, gladan. Spavalo mi se. Negde bi nam dali pasulj, negde samo hleb, jogurt - pričao je Jovan pre nekoliko godina za medije.
Sa bolesnom majkom Marom i bratom invalidom, domogao se Apatina, ali više nije išao u školu.

Jovan je sa majkom, braćom i sestrama   došao u Apatin iz Dnopolja, kod  Donjeg Lapca

Jovan je sa majkom, braćom i sestrama došao u Apatin iz Dnopolja, kod Donjeg Lapca | Foto: RAS


- I da jeste, ne bih mogao, neko je u porodici morao da zaradi koru hleba. Išao sam sa građevine na građevinu da zaradim neki dinar da platim stanarinu, ali gazde me nisu plaćale. Onda sam počeo da prodajem neku robu, ali nisam znao da je kradena. Tada je došla policija i odvela me u popravni Dom u Kruševac i niko više više nije znao za „dečaka heroja iz kolone“ - rekao je Jovan novinarima koji su ga 2009. posetili u zatvoru.

Nije u kontaktu sa porodicom


Po izlasku iz zatvora, starija braća su prekinula kontakt sa njim jer nisu tolerisala njegov život sa druge strane zakona. Jedino se, kako saznajemo, javlja ponekad starijoj sestri i majci Mari (73), koja sa najstarijim sinom, ratnim vojnim invalidom, živi kao podstanar u Apatinu. Iako stara, Jovanova majka Mara ide da radi za nadnicu, a brat ne može da radi jer je teško ranjen u nogu na ratištu u Bihaću.
- Jovan je jedno vreme živeo u Somboru i Novom Sadu, a sada živi u Beogradu i radi na pijaci ili građevini. Čuli smo da je stanovao sa nekim cimerom u iznajmljenom stanu, a viđali su ga i zapuštenog. Međutim, braća ne mogu da mu oproste što je svako malo policija dolazila na njihova vrata i što je pare trošio i na kocku. Kažu da je kao maloletnik ušao u loše društvo, a stariji brat nije mogao da ga iščupa, jer je bio po bolnicama i banjama. Majku i sestru duša boli za njim, ali ne mogu da mu pomognu - kaže poznanik Jovanove porodice.

Poslednji komentari
  • bg Vreme: 12.07.2014 08:48h

    ko to prica ubili ga od batina ...ne preterujte ...sinoc je taj decko bio u klinickom centru srbije u pratnji policije ..doduse covek je imao zavoj na glavi stoji na nogama i razgovara telefonom ,,,blaze podlive ispod oba oka ..

  • jovana Vreme: 12.07.2014 10:58h

    lutko tvoje je da čutiš u trpiš kao svi Srbi. Sutra će ti ono koji su te proterali demionstrirati u crnim košuljama pred izbom a ako digneš glas država koja nije srpska će te hapsiti.Nosi sudbinu Srba u najtežem obliku.

  • boban Vreme: 12.07.2014 11:16h

    sada cee vi preko novina da mu trazite sazaljenje,gde ides srbijo.u zatvor sa njim.

  • DedaMiloje Vreme: 12.07.2014 13:09h

    Trebao je ici van da upise fakultet i da radi u kladionici kao Novakova supruga sto se zlopatila bez dinara u dzepu. Ko je njoj dao nekakvu sansu pa je opet dete uspelo u zivotu.

  • Aleksandar Vreme: 12.07.2014 13:53h

    Kako bre vi iz novina uvek nadjete te dosljake. Pa kad napisete tugaljiv tekst, a on jos lopov. Šatro tesko izbegličko dete gurnuti da potone, e TRT. Pa ima i nase dece koja nemaju pa ne kradu, ne kockaju se. Dajte molim Vas, pišite malo o nama ovdašnjim Srbima starosedeocima kako živimo od kako došljaci dođoše, kako su nam sva radna mesta zauzeli, kako su sagradili ponovo kuce po 200-300m2, a izbeglice nemaju ništa. Pootvarali stovarišta i kafane, pokupovali stanove u centru BGD i Zemunu, od čega , a ostali bez igde ičega. Molim Vas pokrenite novinarsko pitanje i istražite.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP