Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NIJE ČASIO NI ČASA

Dinkićev čovek ojadio „Teslu“ za 207 miliona!

Autor: B. Jelovac | 03.07.2014 - 19:30:00h | Komentara: 9

Beogradska policija uhapsila je Velimira Radosavljevića (56), generalnog direktora Beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, zbog sumnje da je malverzacijama u poslovanju sa mađarskom avio-kompanijom „Viz er“ oštetio aerodrom za 207 miliona dinara. Sudeći po prijavi, Radosavljević je sa mahinacijama počeo samo mesec dana pošto je došao na čelo ovog javnog preduzeća, u decembru 2009. godine kada ga je imenovala Vlada Mirka Cvetkovića na predlog Mlađana Dinkića, tadašnjeg lidera Ujedinjenih regiona Srbije (URS), čiji je kadar.

Sumnjiv  posao  sa „Viz  erom“: Velimir  Radosavljević

Sumnjiv posao sa „Viz erom“: Velimir Radosavljević | Foto: Vesna Lalić

 - Radosavljević se sumnjiči da je prilikom samostalnog vođenja pregovora sa predstavnicima „Viz Era“, 29. januara 2010. zaključio Memorandum o razumevanju sa ovom kompanijom i odobrio im korišćenje aerodromskih usluga (naknade za sletanje i poletanje aviona i korišćenje aerodromske infrastrukture) ispod cene, uključujući i popust od 20 odsto na putničku taksu, iako takve pogodnosti po propisima nisu mogle da budu odobrene nijednoj kompaniji - objašnjava naš izvor blizak istrazi, navodeći da je na taj način ovoj mađarskoj loukost avio-kompaniji omogućeno da na terminalu 1 plaća 9,6 evra po putniku, umesto pune cene od 12 evra koja je važila za sve ostale.

Zahvaljujući Radosavljeviću „Viz er“ je time profitirao za 207.433.508,92 dinara, za koliko je oštećen Aerodrom. Posle ukidanja stimulacija, „Viz er“ je kasnije prepolovio broj letova iz Beograda i ukinuo dve linije. Na koji je način je Radisavljeviću mađarska kompanija uzvratila za višegodišnju „uslugu“ biće predmet istrage. On je i ranije saslušavan u vezi sa istragom, a juče je najpre pozvan na informativni razgovor u policiju gde je došao u pratnji advokata i gde su mu po nalogu Višeg tužilaštva nakon saslušanja stavljene lisice.

Mlađa zanemeo

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Vesna Lalić

 Sada već bivši lider URS-a Dinkić juče nije odgovarao na naše pozive, te smo ostali uskraćeni za komentar povodom hapšenja njegovog kadra. Radosavljević je svojevremeno bio i 102. na listi URS-a za narodne poslanike, a i predsednik beogradskog odbora ove stranke. On je najpre od novembra 2008. rukovodio Aerodromom kao v.d. direktora, a potom ga je Dinkić kao potpredsednik u Vladi Mirka Cvetkovića predložio za direktora u decembru 2009. Naime, prema tadašnjem koalicionom dogovoru između DS-a, SPS-a i URS-a, funkcija direktora aerodroma pripadala je URS-u. Dinkićev predlog prvo je prihvatilo resorno Ministarstvo za infrastrukturu, a potom ga je Vlada na sednici imenovala za prvog čoveka „Nikole Tesle“.

Kako je muvao Krišto

Bojan Krišto

Bojan Krišto | Foto: Goran Sivački

 Radisavljević je inače bio profesor na Mašinskom fakultetu, a u njegovoj biografiji se navodi i da je u Francuskoj radio na projektu „Erbas 340“ i da je član Britanskog kraljevskog aeronautičkog društva. Zanimljivo je da je bio zamenik Bojana Krišta, koji je početkom 2008. godine došao na mesto direktora aerodroma, takođe kao kadar URS-a. U javnosti su se tada pojavile informacije da mu je Krišto, pored toga što je bio zaposlen na aerodromu i dobijao platu, isplatio na ugovor za dvomesečne savetodavne usluge više od pola miliona dinara. Međutim, Krišto je u novembru 2008. sam podneo ostavku, jer je osumnjičen za privredni prestup, odnosno da je probio budžet za šest miliona dinara, kojima su uvećavane zarade menadžmentu. Na mestu ga je nasledio Radisavljević, a Krišto je početkom prošle godine prvostepeno osuđen u Privrednom sudu, a potom krajem godine uhapšen zbog zloupotreba iz vremena dok je bio predsednik opštine Kovačica.

Poslednji komentari
  • žika Vreme: 03.07.2014 20:24h

    Ne pišite ono što ne znate. Bojan Krišto nikad nije bio predsednik Opštine Kovačica.To je bio Miroslav Krišan,kadar DS. Zajedničko im je samo to što su obojica lopine neopevane

  • dragan Vreme: 03.07.2014 20:51h

    Nije mi jasno,zasto nije uhapsen dinkic I cvetkovic,sa kompletnom garniturom dosa,zar u ovoj zemlji lopovi su heroji,ili Vucic samo baca narodu prasinu u oci?

  • Dobrivoje crnotravac Vreme: 03.07.2014 21:01h

    Kao što napisah jutros, nikome naće faliti dlaka sa glave. Ovaj se šepuri u ruskoj ,,zber banci,, a trebalo je da bude davno uhapšen i da robija zbog mnogih malverzacija, njegov čovek se ponaša kao da je aerodrom samo njegov, pa radi šta hoćei pri tom stiče ogromno bogatstvo... Afera za 2-3 dana , a potom nikom ništa. U prilog svemu ovome je i vest- neverovatno ,da uhapšen direktor- manipulator koji je proneverio milione i dalje (ako je uopšte u zatvoru) upravlja Galenikom. Dali treba trošiti reči za dalje komentare.

  • adam Vreme: 03.07.2014 21:26h

    zar je on jedini koji je ojadio neku firmu zanima me samo kako niko ne uhapsi velibora sovrovic direktora laste kada je sa svojim saradnicima pokrao sve sto je moglo da se pokrade a ljudi rade bez plate

  • SrbIn Vreme: 03.07.2014 22:34h

    Smesni ste, videcete koliko ce da kostaju karte sa er Srbija, covek im omogucuje monopol... Jadna drzavo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP