Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

STIGLA IH KAZNA

Diplomate koje su pomogle
Miladinu da napusti SAD,
osuđene uslovno na godinu zatvora!

Autor: Tanjug | 12.06.2013 - 12:28:00h | Komentara: 3

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne od po godinu dana zatvora bivšeg generalnog konzula u Njujorku Slobodana Nenadovića i konzula Igora Miloševića zbog optužbi da su zloupotrebom službenog položaja Miladinu Kovačeviću pomogli da pobegne iz Amerike u junu 2008. godine.

Miladin Kovačević

Miladin Kovačević | Foto: AP

Kazna zatvora neće biti izvršena, ako u roku od četiri godine ne izveše novo krivično delo, rekao je prilikom izricanja presude sudija Vladimir Miletić.

Nenadović i Milošević, kao i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana pošto prime pisani otpravak presude, u kom će, kako je najavio sudija, biti detaljno obrazloženo kako je sud utvrdio da su oni krivi za izvršenje krivičnih dela za koja se terete.

Prvom presudom koju je ranije ukinuo Apelacinoi sud Nenadović je takodje bio uslovno osudjen na godinu, a Milošević na 18 meseci zatvora.

Nenadović i Milošević su osudjeni jer su iskorišćavanjem službenog položaja pomogli državljaninu Srbije Kovačeviću da pobegne iz Amerike u junu 2008. godine posle tuče u kojoj je povredjen američki državljanin Brajan Štajnhauer.

Nandović je krivično delo prema stavu tužilaštva izvršio nečinjenjem jer nije sprečio Miloševića da Kovačeviću izda putni list, pomoću koga je napustio SAD gde se protiv njega već vodio krivični postupak zbog prebijanja Štajnhauera.
 
Miloševića tužlaštvo tereti da je prekoračio svoja službena ovlašćenja izdavanjem sporne putne isprave iako je znao da je postupak protiv Kovačevića pred američkim pravosudjem u toku.

Nenadović i Milošević su od početka postupka negirali krivicu, a nedugo po izbijanju te afere oni su ostali bez posla u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kovačević je pobagao iz SAD iako je Srbija platila američkom sudu kauciju od 100.000 dolara kao garanciju za odbranu sa slobode i da neće pobeći dok se sudski postupak u toku. On medjutim tu obavezu nije ispoštovao.

Zbog spornih postupaka domaćih diplomata Srbija je porodici Štajnhauer u proleće 2009. isplatila odštetu od 900.000 dolara.

Kovačević je 26. novembra 2012. uz primenu amnestije pušten sa izdržavanja kazne zatvora od dve godine i tri meseca na koju je osudjen posle sporazuma sa tužilaštvom, prema kom je priznao da je Štajnhaueru tokom tuče naneo teške telesne povrede opasne po život.

Tokom sudskog procesa protiv bivših diplomata, Kovačević ih nije teretio i u svom svedočenju je naveo da je iz SAD pobegao jer se plašio za svoj život i bezbednost porodice, a ne da bi izbegao krivičnu odgovornost za prebijanje Štajnhauera.
Poslednji komentari
  • ljubomir Vreme: 12.06.2013 13:07h

    puno je kume ,puno je haha ! trebalo bi sada tog sudiju osuditi onako kako dolikuje a i ovog sk*ota sto smo mi poreski obveznici platili za njega milion dolara a zasto ??? ko je bre on i ko je nas pitao hocemo li a sada neka bankrotiramo jer fali para !

  • milijana Vreme: 12.06.2013 14:40h

    e Srbijo dotakla si dno nema dalje nema

  • Milan Vreme: 12.06.2013 15:36h

    malo je to trebalo je na vise godina...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP