Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZVANIČNO POTVRĐENO

Dnevni avaz: Povučene poternice za Orićem i drugima!

Autor: Tanjug | 05.03.2014 - 15:21:00h | Komentara: 1

Interpol je povukao podignute poternice protiv Nasera Orića, Hakije Meholjića i Amira Mehmedovića, koje je raspisalo srpsko pravosudje koje ih sumnjiči za ratni zločin nad civilima, u Zalazju kod Srebrenice, 1992. godine. Tu vest potvrdio je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Naser Orić

Naser Orić | Foto: FoNet - AP

Poternica je povučena, takodje, i protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske RS Manojla Milovanovića, koga potražuje hrvatsko pravosudje, objavio je "Dnevni avaz".

Čolak je tačno pre mesec dana kazao da BiH ima rok od 30 dana da odgovori na raspisane poternice i da ta zemlja ne izručuje svoje državljane.

"BiH je sa Srbijom sklopila bilateralni sporazum o izručenju u kojem je precizirano za koja krivična dela se mogu izručiti vlastiti državljani, a to su organizovani kriminal, korupcija i pranje novca, ali isključena su dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida", pojasnio je tada Čolak.

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH, objašnjavajući proceduru postupanja po poternicama, navela je pre mesec dana da je 28. januara od Interpola Beograd primila zahteve za dostavu uverenja o državljanstvu i identifikacionih materijala za pet lica, medju kojima je i Orić, a radi, kako je navedeno, raspisivanja medjunarodnih poternica za tim licima.

Interpol Beograd je 3. februara raspisao medjunarodne difuzne poternice za dve osobe, radi hapšenja i ekstradicije, koje su dostavljene svim zemljama članicama Interpola.

Zakonom o medjunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH precizno je regulisano pitanje postupka s državljanima BiH u slučaju raspisivanja medjunarodne poternice. To je obaveštavanje države koja je raspisala poternicu i sedišta Interpola o nemogućnosti izručenja vlastitih državljana i nemogućnosti raspisivanja poternice na teritoriji BiH za državljaninom te zemlje radi njegovog izručenja drugoj državi, objasnila je Direkcija.

Podsetili su i da je na 79. zasedanju Generalne skupštine Interpola 2010. godine usvojena Rezolucija kojom je odlučeno da će se procesuiranje novih zahteva koji se odnose na slučajeve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina kanalima Interpola nastaviti u tri slučaja.

To su zahtevi dostavljeni od medjunarodnih sudova, od tela koje je uspostavio Savet bezbednosti UN, kao i zahtevi dostavljeni od zemalja-članica, osim u slučajevima kada se odnose na državljanina druge zemlje-članice, i kada ta zemlja, pošto je Generalni sekretarijat obavesti o takvom zahtevu, protestuje protiv njega u roku od 30 dana.

Srpsko pravosudje je poternicu raspisalo za ratnim komandantom Armije BiH Naserom Orićem, ratnim šefom srebreničke policije Hakijom Meholjićem i Amirom Mehmedovićem, zbog ratnog zločina ubistva devet civila.

Naser Orić bio je optužen za ratne zločine nad Srbima na području Podrinja, ali ga je Haški tribunal 2008. godine oslobodio optužbi.
 
Poslednji komentari
  • ACA B. Vreme: 06.03.2014 02:05h

    Srbija pod hitno treba da sledi Izreal i nacin na koji se Izreal obracunavao sa nacistickim zlocincima koji su izbegavali pravdu,a to je surivim likvidacijama.Sramota je da ovaj poturceni monstrum slobodno seta Sarajevom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP