Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POLICIJA PORUČILA ŽENI KOJA JE PRIJAVILA NASILNIKA

Doći ćemo ako te prebije!

Autor: J. Jokanović | 25.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 8

Maksimalno rigorozne kazne, brzi sudski procesi, zabrana prilaska, samo su neke od mera koje moraju biti reakcija države i društva, poručila je ministarka energetike Zorana Mihajlović uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. I sve je to pohvale vredno i ne bi bilo sporno, da se u praksi ne dešava nešto sasvim drugačije. Donosimo vam potresnu ispovest Beograđanke, žrtve porodičnog nasilja...

Danas je Međunarodni dan borbe protiv  nasilja nad ženama

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama | Foto: Shutterstock

- Živela sam u vanbračnoj zajednici, godinama trpela batine i posle jednog zverskog batinjanja rešila sam da podignem krivičnu prijavu. Tužilaštvo je to okarakterisalo kao mučenje i zlostavljanje - počinje priču ova nesrećna žena koja je iz straha od bivšeg partnera želela da ostane anonimna.


Sve više žalbi na nadležne


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zaštitnik građana, Saša Janković upozorio je da na njegovu adresu stiže sve veći broj pritužbi na rad policije, centara za socijalni rad i ustanova zdravstvene zaštite. On je istakao da institucije, u skladu sa svojim nadležnostima, treba da sprovode kontinuiranu obuku svojih zaposlenih u cilju prepoznavanja slučajeva nasilja i brzo i efikasno postupanje po prijavi nasilja.

- Počeo je da me prati i proganja, a policija bi na svaki moj poziv dolazila bez trunke interesovanja. Savetovali su me da je najbolje da nađem dečka koji će ga prebiti i naučiti pameti. Kada me je ponovo pretukao, i kada smo oboje završili u policijskoj stanici, inspektor je bio toliko drzak da me je pitao: „Kad ćete da se pomirite i da prestanete da ciganišete? - navodi naša sagovornica i nastavlja.

- Po ko zna koji put sam davala izjavu u stanici policije, dok su inspektori gledali TV potpuno nezainteresovani. Policajci koji su uzimali izjavu imali su neumesne primedbe tipa: „Šta si uradila tom momku da ga tako zaludiš?“.
Govorili bi mi da ne mogu ništa da učine, jer proganjanje nije krivično delo, i da mogu da intervenišu tek pošto me on udari, i to pod uslovom da imam svedoka, jer je u suprotnom njegova reč protiv moje. Rekla sam im da ću kupiti suzavac, jer ne znam kako da se zaštitim od nasilnika, na šta su oni odgovorili da će meni pisati krivičnu prijavu ako to uradim - objašnjava nesrećna žena koja od bivšeg partnera svakodnevno prima stotine uznemirujućih telefonskih poziva i pretećih poruka.

- Dobio je zabranu prilaska, a zatim i pritvor. Međutim, od izlaska me ponovo proganja imam i svedoke, ali mi u policiji kažu da nema razloga za privođenje, jer iako je prekršio zabranu prilaska, nije mi pretio ili me udario - završava svoju priču ova žena koja je, kako kaže, odavno izgubila veru u pravdu i nadležne institucije.

Godinu dana „po hitnom postupku”


Zanimljivo je da je od trenutka podnošenja krivične prijave do prvog pojavljivanja naše sagovonice kod tužioca prošlo čak tri meseca, iako se nasilje u porodici vodi po „hitnom postupku“. Toliko se bave nama žrtvama nasilja da je prošlo skoro godinu dana dok je slučaj završio pred sudom. Moj utisak je da žena koja reši da prijavi nasilnika prepuštena nezainteresovanoj policiji i sporom sudskom sistemu, pa me ne čudi podatak koliko je žena ubijeno samo u ovoj godini - zaključuje ona.

Skandalozno

Koordinatorka sigurne kuće Vesna Stanojević navodi da je slučaj naše sagovornice, ako je istinit, skandalozan. „Ona mora da se skloni od nasilnika, ako nema gde pozivam je da dođe kod nas u sigurnu kuću. Što se tiče postupaka policijskih službenika, preporučila bih da ih prijavi unutrašnjoj kontroli koja će preduzeti neophodne mere“.

Poslednji komentari
  • Неботно Vreme: 25.11.2014 08:30h

    Све мужеве треба превентивно привести у полицију и ако је могуће уз одређене измене закона пребити службено ради "подуке" шта их чека ако супрузи покушавају да изигравају главу куће . Можда би све младе мушкарце пре ступања у брак требало "истретирати" на исти начин јер мислим да би то дало резултата у сигурности слабијег пола коме на првом месту морамо обезбедити довољно средстава да буду независне док им мужијаке пребија полиција . Смрт фашизму слобода женама

  • markoni Vreme: 25.11.2014 09:10h

    A kakve veze ima ministarka energetike sa nasiljem u porodici.Izgleda da se ovi iz sns razumeju i u NASS-a tehnologiju bolje od naucnika.

  • dejan Vreme: 25.11.2014 09:28h

    ha ha ha prijavi ih unutrasnjoj kontrolii....ha ha ha ha eee...skoro se ovako nisam nasmejao...pa dal je moguce..ds.neko misli da moze da prijavo miliciju za bilo sta..ha ha unutrasnjoj kontroli...

  • maya Vreme: 25.11.2014 10:50h

    sta reci. oni tada i dolaze kad se vec desi tragedija-ubistvo. cast izuzecima

  • Neša Vreme: 25.11.2014 11:22h

    Policija je nezainteresovana za nasilje u porodici, nasilje na ulici, nasilje po splavovima... Zainteresovani su samo za naplatu kazni i za visinu svojih plata!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP