Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

HOROR: POLUTKE, GLAVE I IZNUTRICE

Dojave o svakodnevnom klanju, razotkrile nelegalnu klanicu kod Kragujevca!

Autor: Alo! | 15.01.2015 - 12:46:00h | Komentara: 1

Veterinarska inspekcija je u saradnji sa pripadnicima MUP-a, tokom službene kontrole po anonimnoj prijavi da se „svakodnevno vrši klanje i obrada uginule stoke“, dana 14. januara 2015. godine, otkrila nelegalnu klanicu u selu Cerovac kod Kragujevca.

Nelegalna klanica

Nelegalna klanica - objekat za uzgoj | Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Tokom kontrole zatečeni su u izdvojenom i ograđenom ekonomskom delu gazdinstva, objekat za rasecanje i pakovanje mesa zaklanih životinja, sa dve prostorije, pored kog je u samom dvorištu smeštena minusna komora i pomoćni objekat sa zamrzivačima i dve plusne komore, u okviru objekta za uzgoj junadi, koji ima i funkciju depoa.
Svi objekti su u potpuno neprihvatljivim i nepropisnim higijenskim uslovima.

Nelegalna klanica - zamrzivač

Nelegalna klanica - zamrzivač | Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

U pomenutim komorama i objektu za rasecanje su zatečene rasečene polutke od 7 goveda, sa glavama i iznutricama, a u punim zamrzivačima zapremine oko 400 litara, juneće meso i organi.
Juneće kosti su zapakovane u PVC vrećama,odložene pored ulaza u objekatu za rasecanje. Zatečena su i dva kamiona za prevoz životinja, vozilo sa uređajem za hlađenje za prevoz mesa, kao i stočna vaga za merenje životinja.
Klanje goveda se nije obavljalo u izgrađenom objektu, već na nepokrivenom i
nezaštićenom izbetoniranom platou koji se nalazi na dvorištu, sa metalnim kukama i čekrkom za podizanje i klanje goveda. Osim navedenog, zatečen je i izgrađen objekat u kom se vrši solenje koža.

Nelegalna klanica

Nelegalna klanica - plato za klanje životinja | Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

U istom dvorištu zatečena su i dva objekta za uzgoj goveda. U prvom, koji služi i kao depo je zatečeno je 13 goveda starosti od 6-8 meseci, od kojih je 12 bez ušnih markica i jedno june sa jednom ušnom markicom. Vlasnik ne poseduje pasoše, niti uverenja o zdravstvenom stanju životinja za svih 13 goveda.
U istom objektu je zatečeno jedno muzno grlo, bez ušnih markica, bez pasoša i uverenja o zdravstvenom stanju životinja i 3 konja, koja prema izjavi vlasnika nisu mikročipovani i nije sproveden obavezan Program mera zdravstvene zaštite životinja.
U drugom objektu za uzgoj, zatečeno je 14 goveda starosti 6-8 meseci, od kojih za 4 vlasnik ne poseduje pasoš, ni uverenje o zdravstvenom stanju životinja. Iz priložene dokumentacije je utvrđeno da u uverenjima o zdravstvenom stanju životinja nije izvršen prenos vlasništva.
Takođe, ni u pasošima, veterinarska stanica nadležna za sprovođenje programa mera u selu Cerovac, nije izvršila prenos vlasništva na Aksentija Najdanovića vlasnika nelegalnih objekata, i pored činjenice da postoje potvrde o prijavi događaja-dolasku na gazdinstvo, koje je vlasnik gazdinstva Aksentije Najdanović dostavio V.S. „Kragujvet“-u i koje su veterinari iz V.S. „Kragujvet“ overili potpisom i žigom stanice s datumom prijema.

Nelegalna klanica - katanac na vrata

Nelegalna klanica - katanac na vrata | Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Veterinarska inspekcija usmenim rešenjem zabranila je promet navedenih količina mesa, koje je zaplenjeno i stavljeno van upotrebe (obeleženo i pečatirano jemstvenikom i voskom) do dolaska službe kafilerije u kojoj će biti neškodljivo
uklonjeno pod nadzorom Republičke veterinarske inspekcije.
Veterinarska inspekcija zabranila je klanje životinja u objektu koje nije odobrila Uprava za veterinu. Stavljeno je u karantin 18 junadi, kod kojih nije zatečena propisana dokumentacija i zabranjen je njihov promet.
Takođe su zaplenjene zatečene ušne markice za 6 grla.

Ne jedite meso iz ove klanice!

Veterinarska inspekcija će tražiti da se svi oni koji su kupovali meso iz nelegalne klanice u selu Cerovac kod Kragujevca jave i da te proizvode ne konzumiraju, jer ne postoje podaci o njihovom poreklu i zdravstvenom stanju, izjavila je danas Tanjugu načlenica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.


Ona je istakla da ne postoji bojazan od izbijanja zaraznih bolesti, ali i upozorila da svaki ilegalni promet može biti potencijalna opasnost od izbijanja zaraznih bolesti, a samim tim i bolesti ljudi.

U Srbiji ima 270 legalnih klanica, one koje se ne bave svakodnevno klanjem, 24 sata ranije najavljuju prijem životinja kada dolaze inspektori i prate ceo proces, a velike klanice koje se time svakodnevno bave, imaju i po pet zaposlenih inspektora, kazala je Čelebićanin.

Poslednji komentari
  • tasa Vreme: 15.01.2015 14:41h

    ne dirajte Kragujevac i okolinu taj region je proglasen za zasticenu zonu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP