Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NOVA SAZNANJA

Dragoslav Kosmajac napustio Crnu Goru!

Autor: politika.rs | 24.06.2014 - 11:02:00h | Komentara: 2

Dragoslav Kosmajac, koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao najvećeg srpskog narko dilera, napustio je Crnu Goru gde je boravio poslednjih dana, prenose danas podgorički mediji.

Kosmajac

Pozivajući se na izvore iz policije, dnevnik "Dan" objavio je da je Kosmajac napustio Crnu Goru u noći između nedjelje i ponedeljka, te da policija pretpostavlja da je otišao u Bosnu i Hercegovinu.


Kosmajac je krajem prošle nedelje iz Srbije doputovao u Crnu Goru sa ličnom kartom Slovačke, potvrdila je ranije Uprava policije Crne Gore.

Policija je saopštila da za njim nije rapisana medjunarodna poternica, te da se crnogorskim državnim organima, povodom Kosmajca, zvanično nisu obraćali nadležni iz Srbije.

Policija je u nedelju u Tivtu uhapsila Kosmajčevog sina, Lazara (24), zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

Lazar Kosmajac je bio suvožač u mercedesu koji je policija zaustavila radi kontrole i kažnjen je jer je najpre pobegao vozilom policiji.

Kosmajac je kasnije uhapšen i osudjen na deset dana zatvora, te sproveden u zatvor kod Podgorice.

Dragoslav Kosmajac poseduje vilu u primorskom mestu Risan. On se u Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. pominje kao jedan od najznačajnijih trgovaca drogom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u petak označio Kosmajca kao vodećeg narko bosa, posle čega je on napustio Srbiju.

Policija zna za Kosmajca više od decenije

Krajem 2001. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović obelodanio je da postoji interni policijski dokument koji obrađuje kriminalno podzemlje u Srbiji i obuhvata spisak od nekoliko stotina imena sumnjivaca, organizovanih u grupe ili samostalnih.

Dušan Mihajlović

Dušan Mihajlović | Foto: Marko Đurica

U takozvanoj Beloj knjizi, štampanoj pod nazivom „Kriminalne grupe i pojedinci koji se bave organizovanim kriminalom na teritoriji Republike Srbije”, detaljno su opisane kriminalne aktivnosti pripadnika srpskog podzemlja. NIN je u martu 2003, posle ubistva Zorana Đinđića, objavio izvode iz ovog dokumenta.

Dragoslav Kosmajac

Slovačka lična karta Dragoslava Kosmajca

Tu, u poglavlju „Kriminalci koji se bave krijumčarenjem opojnih droga”, pod oznakom Prva grupa piše:
„Grupu krijumčara opojnih droga organizovao je Kosmajac Dragoslav, koji je jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama na području SRJ i zapadne Evrope. Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge i u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije preko SRJ za zemlje zapadne Evrope, i to najčešće za Nemačku i Italiju (tzv. Balkanski put). Posao Kosmajca je organizovanje nabavke, transporta i preprodaje opojnih droga i sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove, već za određene poslove angažuje najčešće članove grupe Buha Ljubiše zvanog Čume i Duleta Spasojevića zvanog Kum. Uglavnom organizuje nabavku i trgovinu velikih količina narkotika za potrebe zapadne Evrope, a jedan deo preko gorenavedenih članova grupe preprodaje na sitno u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije. Od krijumčarenja droge stekao je veliki kapital koji je uložio u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina na teritoriju Beograda. Operativna saznanja ukazuju da je deo kapitala plasirao i na kupovinu nekretnina po raznim zemljama zapadne Evrope.”

Kosmajac

Dragoslav Kosmajac

Od „Bele knjige” do premijerove prozivke
Kosmajac u „Beloj knjizi” MUP-a 2001 – vođa krijumčara droge
Otkada je u prošli petak premijer Aleksandar Vučić obelodanio prezime Kosmajac, navodeći da je dotični najveći narko-bos u Srbiji, od kog svi strahuju toliko da ne smeju ni ime da mu izgovore, lik i delo ovog čoveka ne silaze sa naslovnica dnevne štampe. Pozivajući se na izvore bliske nadležnim organima, mediji objavljuju da ima vilu od 2.500 kvadratnih metara sa bazenom na Zvezdari i da je „učenik” ubijenog Pabla Eskobara, kolumbijskog trgovca droge.
Doskora su se informacije o Kosmajcu svodile na takozvanu Belu knjigu organizovanog kriminala iz 2001. godine. Valja napomenuti da taj interni policijski izveštaj o srpskom podzemlju predstavlja skup policijskih podataka koji nisu dokaz na sudu. Uvidom u podatke koji se odnose na Kosmajca, stiče se utisak da je policija vrlo dobro znala ko je on i čime se bavi.
Policija se, prema Vučićevim rečima, pravdala nedostatkom dokaza protiv dotičnog.
Da podsetimo, sekretarijati MUP-a Republike Srbije pre 13 godina evidentirali su 118 organizovanih kriminalnih grupa sa ukupno 541 članom i 205 samostalnih izvršilaca koji se bave najtežim krivičnim delima. U glavnom gradu policija je tada otkrila 13 organizovanih grupa.
Pre nego što ga je premijer „prozvao”, Kosmajčevo ime spomenuto je u izveštajima o nastavku policijske akcije „Grom” u januaru ove godine. Tokom jedne od najsveobuhvatnijih policijskih akcija u borbi protiv narko-kriminala, policija je pretresla i kuću Dragoslava Kosmajca. Osim oružja, za koje je utvrđeno da poseduje legalne dozvole, ništa inkriminišuće u kući nije pronađeno.

Frizerski salon, fitnes centar i igraonica su na adresama nekretnina čiji je Kosmajac direktni ili indirektni vlasnik

Kosmajac u Strpu
Podgorica – Prema nezvaničnim navodima policije na koju se pozivaju mediji u Crnoj Gori, Kosmajac je u noći između petka i subote legalno ušao u Crnu Gori s „potpuno urednom dokumentacijom, slovačkim pasošem”.
Sagovornici iz crnogorske policije navode da policija nije reagovala, jer je posle provera utvrđeno da za Kosmajcem nije raspisana međunarodna poternica. Oni ukazuju da je pre ulaska u Crnu Goru prošao proveru granične policije Srbije.
Kosmajac je poslednjih dana boravio u Srbiji i došao u Crnu Goru gde, prema pisanju medija, poseduje luksuznu vilu u mestu Strp kod Risna. (Beta)
Buha neće na poligraf
Svedok saradnik Ljubiša Buha Čume rekao je juče u policiji da neće da se izjašnjava niti želi da ide na poligraf, preneo je Tanjug informacije iz MUP-a. Buha je trebalo da bude saslušan po nalogu tužilaštva za prikupljanje potrebnih obaveštenja u vezi sa navodima narko-bosa Darka Šarića, optuženog za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike.
Šarić je, podsetimo, tokom suđenja izjavio je da je „general Papaja” Rodoljub Milović, sada već bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a, i spomenuo novi pseudonim – „Mango”. Iza ovog pseudonima stoji osoba za koju je tvrdio da je najbolji Milovićev drug. On nije precizirao o kome je reč, navodeći samo da je on svedok koji je kupovao mašine novcem iz otmica. Pretpostavlja se da je mislio na Ljubišu Buhu Čumeta.
Spomenut i vođa „Alkatraza”
Govoreći o vezama policije i kriminalaca, pored imena Dragoslava Kosmajca, premijer Aleksandar Vučić spomenuo je Aleksandra Vavića, vođu Partizanove navijačke grupe „Alkatraz”. Vavić je spomenut u kontekstu policijske akcije „Grom”, kada je premijer objašnjavao kako je dao nalog policiji da udare na Kosmajca i Vavića. Tokom te akcije, kako je policija saopštila, bio je pretresen Vavićev stan i oduzet mu je automobil, ali on nije nađen.
Vavić od januara ove godine, kada su na oglasnoj tabli suda objavljeni presuda i poziv na izdržavanje kazne, izbegava odlazak u zatvor na godinu i 10 meseci. Na ovu kaznu je osuđen jer je u januaru 2005. godine na Karaburmi ranio nožem Stefana G. O presudi trenutno odlučuje Apelacioni sud.
Poslednji komentari
  • Горислав Музикравић Дрнч Vreme: 24.06.2014 11:21h

    Подржавамо деловање дневних новина АЛО! на откривању података о злочинцима који нас окружују. Тражимо од власти да предузме законске мере и радње, да се зликовци открију, оптуже, осуде, утамниче и да им се сва имовина одузме и додели људима којима је имовина страдала у скорашњим катастрофалним поплавама.

  • pratim sta se desava Vreme: 25.06.2014 10:16h

    ma ne cekace

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP