Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NASTAVLJENA POTRAGA ZA ZATRPANIM RUDAROM

Drugove poslao na sigurno, a on ostao da završi posao!

Autor: G. Jevremović | 25.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Više od 100 rudara spasilaca dan i noć kopa po jalovini, uglju i kamenju u jami Strmosten kako bi došlo do zakopanog rudara Željka Miletića (37) iz Svilajnca. Nada umire poslednja, ali sve su manje šanse da će Željka naći živog jer, i da nije povređen, u delu jame koji se obrušio nema više dotoka vazduha.

Nastavljena potraga za zatrpanim rudarom

Nastavljena potraga za zatrpanim rudarom

- Teško se nosimo sa tragedijom koja nas je zadesila. Trebalo je da 4. oktobra damo godišnji pomen tastu, a ja sina sahranjujem. Mnogo nam je teško, tuga je velika - kaže otac zakopanog rudara Miodrag (57), koji je juče tokom celog dana boravio u oknu Strmosten.

Čekaju vesti o Željku: Verica sa decom

Čekaju vesti o Željku: Verica sa decom

Sin stalno pita da li je tata živ


- Željkov brat Darko mi je rekao da su male šanse da je u životu i da se ne nadam više ničemu. Sin Ljubiša stalno pita da li je tata živ, ne znam šta da mu kažem. Željko je bio naš zaštinik i hranilac. Htela sam da odem do rudnika, ali me je strah jer sa Željkovim roditeljima nisam u dobrim odnosima. Zato sam i napustila njihovu kuću u Lomnici - priča Verica Lazić, Željkova supruga.
Željkova supruga Verica nije dolazila u rudnik jer čuva malu decu u Svilajncu. Troje dece, Ljubiša (10) Anđela (9) i Jana (4) žive u katastrofalnim uslovima, u kući od blata, a posle majske poplave, situacija je još teža. Sređivanje kuće još nije počelo.

- Rudari tragaju za njim. Pronađena je Željkova bušilica i burgija, ali njega nema. Teško da je živ, prošlo je mnogo vremena, nema vazduha u jami. Od 100 ovakvih nesreća, jedan preživi. Kako je padao materijal na njega, po priči rudara, teško da je preživeo - dodaje uplakani otac.
On posebno apostrofira bezbednost rudara u jamama i kaže da oni rizikuju živote svaki put kada siđu u jamu.

- Željko je bio u neobezbeđenom delu jame - to su mi kazali njegovi drugari iz jame. Drugovi su ga zvali da izađe, a on je njih isterao i ostao da zabuši još neku rupu za minu. Nije ni stigao da reaguje kada se obrušila jama. Oni su predosetili da će doći do nesreće. Rudari rizikuju živote kako bi napravili što veću proizvodnju - objašnjava Miodrag.

Rudari koji obavljaju akciju spasavanja kažu da je rudnik specifičan i da rudari znaju da su u opasnosti kada ugalj počne da pucketa. Po njihovim rečima, Željko je zato dvojicu svojih kolega uputio u sigurni deo jame, ali zašto je on ostao, to samo on zna.

otac Miodrag

otac Miodrag

Jama se i dalje obrušava


- Potraga za Željkom traje bez prekida od utorka u 9 sati. Akcija teško ide jer i dalje dolazi do obrušavanja jame. Vodimo računa da rudari spasioci budu bezbedni - kaže predsednik sindikata “Rembasa” Nebojša Milenković. Direktor rudnika Vladan Milošević izjavio je da su stigle i ekipe iz sektora za vanredne situacije kako bi pomogle u lociranju. Pokušaće da detektorima metala lociraju Željka. “Nadamo se da je Željko živ i da čeka našu pomoć”, ne gubi nadu rudar spasilac Vladan Miladinović.

Poslednji komentari
  • Pantelija Vreme: 25.09.2014 09:36h

    Znači, ne mogu da verujem! "žive u katastrofalnim uslovima, u kući od blata, a posle majske poplave, situacija je još teža. Sređivanje kuće još nije počelo." A kad će da se počne sa sređivanjem, zima će očigledno rano da počne. Zašto smo donirali novac, jel opet da napunimo džepove političarima?

  • JA-365 Vreme: 25.09.2014 11:37h

    Hoću da verujem u čuda! Pogledajte ljudi ove zidove i ovaj nameštaj porodice zatrpanog rudara i sve će vam biti jasno! Glava u torbi, posebno u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom uglja, svakodnevno, za puko preživljavanje! Hoću da verujem u čuda, zbog Željka, zbog njegove supruge i dece, zbog roditelja, familije i prijatelja, ali i zbog svih ostalih rudara i stanovnika rudarskih naselja širom Srbije i sveta, kojima su sve radosti i sve tuge zajedničke...

  • nedjo Vreme: 26.09.2014 01:46h

    tamo bih ja neke clanove

  • vobra Vreme: 26.09.2014 14:16h

    odlicno, sad da se prerusite u poslanike i biznismene pa malo zadjete u te krugove ;)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP