Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ŠOKANTNO PRIZNANJE NADLEŽNIH SLUŽBI:

Država ne može da smiri dva deteta!

Autor: Enis Sadiku - Radojka Ćoralić | 20.11.2014 - 19:00:00h | Komentara: 11

Dvojica maloletnih nasilnika, braća J. N. (13) i I. N. (11), koji su nedavno opljačkali i čuvenog književnika Rašu Popova, već duže vreme zadaju glavobolju i policiji i socijalnim službama, koje, kako su i same priznale, više nisu u stanju da se izbore sa ovim uigranim tandemom.

Braća u akciji: Iza sebe već imaju 300 krivičnih dela

Braća u akciji: Iza sebe već imaju 300 krivičnih dela

Zbog ovog dvojca, koji iza sebe već ima više od 300 krivičnih dela, održano je od juna nekoliko sastanaka kojima su prisustvovali predstavnici gotovo svih institucija u tom lancu, počev od policije, ustanova socijalne zaštite, Zavoda za vaspitanje dece do predstavnika resornog ministarstva.

Treba menjati zakone


Nadležni u Ministarstvu rada predlažu da se kod Ministarstva pravde, u sklopu postojećih izmena i dopuna Zakona o krivičnopravnoj zaštiti maloletnih učinioca krivičnih dela, iniciraju i promene koje bi se odnosile na krivičnopravnu zaštitu počinilaca teških krivičnih dela mlađih od 14 godina, jer po postojećem aktu deca ispod tog uzrasta ne mogu krivično da odgovaraju.

Međutim, ni brojne mere koje su preduzete nisu urodile plodom, pa je usledio prilično šokantan zaključak Ministarstva za rad i socijalna pitanja: „U sadašnjim okolnostima organizovanje dalje zaštite ovih krivično neodgovornih maloletnika prevazilazi objektivne i stručne mogućnosti sistema socijalne i porodično pravne zaštite!“

Ministartsvo dalje ističe da je kod maloletnika prisutan težak oblik struktuiranog poremećaja ponašanja i ličnosti, koji se eventualno može tretirati samo u okviru zatvorene zaštite, odnosno ustanove u kojoj bi maloletnicima bilo ograničeno kretanje (sloboda), što nije moguće u okviru sistema socijalne zaštite.

Nadležni su još i napomenuli da su braću J. N. i I. N. i ranije bezuspešno pokušavali da smeste u ustanove u Knjaževcu i Užicu, ali da su oni uvek uspevali da pobegnu. Isto se dogodilo i prilikom njihovog poslednjeg pokušaja privođenja u Prihvatilište pri Zavodu za decu i omladinu u Beogradu. Predstavnici u Zavodu su tim povodom istakli da uslovi za smeštaj nisu uspostavljeni, jer nije primljen dovoljan broj stručnih radnika da bi se realizovao 24-časovni nadzor nad maloletnicima.

Prihvatilištu vezane  ruke: Rukovodilac Danijela Stojković

Prihvatilištu vezane ruke: Rukovodilac Danijela Stojković

Otac ih batinama tera da pljačkaju!
 

Maloletna braća I. N. i J. N. zapravo su žrtve oca Đorđa N., koji ih, kako nezvanično saznajemo, tera da kradu! Naime, nakon što policija pronađe decu i odvede ih u prihvatilište, on dođe po njih i vrati ih na ulicu. Deca koja su „radila“ sa braćom kažu da oni sav zarađen novac moraju da predaju ocu jer u protivnom dobiju batine.
- Bili smo u prolazu kod Vukovog spomenika kada se pojavio njihov otac. Odmah ih je pitao šta imaju za njega i pretresao im džepove. Kada nije pronašao novac, počeo je krvnički da ih tuče, baš tu, u podzemnom prolazu. Posle toga smo morali da se „bacimo na posao“ - svedoče dva dečaka koja „posluju“ sa braćom i dodaju da problematična brača konzumiraju alkohol i duvaju lepak!
Tragom ove priče stigli smo u prihvatilište koje se nalazi u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine, u kojem su, bar ponekad, smešteni ovi mladi delinkventni.
- Kada ih policija dovede, odmah nastaje pakao. Sve nas ovde tuku, a čak ne prezaju da napadnu i starije vaspitačice kada pokušavaju da nas zaštite. Na sreću sve to u principu traje po nekoliko dana, jer po njih dođe otac ili neki rođak, pa ih odvedu. Inače oni imaju veliku ekipu drugara s kojima „posluju“ - kažu deca iz prihvatilišta.
Rukovodilac ove ustanove Danijela Stajković potvrdila nam je da su I. N. i J. N. povremeni korisnici njihovih usluga i da oni nemaju zakonske ingerencije da ih spreče da napuste Zavod.
- Sve smo činili da im pomognemo ali, pošto ih policija dovede, pojavi se njihov otac koji ih preuzme. U ovom slučaju je problem sadašnji zakon, odnosno uredbe koje ne daju mogućnosti da mi možemo tu decu da zadržimo i radimo s njima. Takođe toj deci bez sudskog rešenja ne možemo da uskratimo kretanje. Rešenje je u promeni zakona, odnosno akta koji bi nam omogućio šira ovlaščenja u radu sa decom - kaže Danijela Stajković.

Ne zna se ni kad su rođeni

U Ministarstvu još ističu i da postupak za lišavanje roditelja roditeljskog prava nad maloletnim J. N. i I. N. nije pokrenut, jer je organ starateljstva utvrdio „da nije ni utvrđena činjenica rođenja dece, jer su obojica rođeni u kućnim uslovima, bez svedoka“. Takođe, organ starteljstva još je utvrdio i da je lična karta majke, koju je pribavila policija, nevažeća i da je taj isti dokument koristila zajedno sa svojom sestrom.

Poslednji komentari
  • viki Vreme: 20.11.2014 20:37h

    hahhahaha,citam ovo sve i smejem se,u kakvoj mi drzavi ovo zivimo,,,,uzas,ne zna se ovo,ne zna se ono,,ali drzava ima modusa da nadje nekog ko joj duguje za porez napr,.,,hahahha,idi begaj

  • maki Vreme: 20.11.2014 21:12h

    Treba ih odvojiti od kriminalnih roditelja, razdvojiti ih i poslati u različite ustanove u unutrašnjosti, da bi ih spasili... Ovako, biće velikih problema, ubiće nekoga, pa šta će vlasti onda? Mora se rešiti, inače neće biti dobro.

  • Šumadinac Vreme: 20.11.2014 21:28h

    Kada ih bude smirio otac nekog prebijenog ili silovanog deteta onda ćete na njega verovatno osuti drvlje i kamenje! Više od 300 krivičnih dela uključujući i svirepo ubistvo bespomoćnog starca i država nema rešenja za dva klinca?!? Da li vi nas smatrate debilima ili šta? Trudim se da budem pošten čovek i tome učim i svoju decu ali sve češće moram da sagnem glavu pred ovakvim kriminalcima, a sve ih je više a najgore od svega je to što ih policija štiti pa i pred njima morate da sagnete glavu! Tuga i jad i zato treba decu učiti da beže što dalje od ove zemlje!

  • Vuk Mandušić Vreme: 20.11.2014 21:36h

    Bješe mi se snaha pomamila, bez putah je ništa održati! Otvara'joj knjige na proroke; neki kaže:"Na sugreb je stala", neki kaže:"Splele je mađije". Svud je vodi po manastirima i čita'joj masla i bdenija; kumi vraga u sve manastire da ostavi snahu Anđeliju, kumi vraga-ništa ne pomaže! Te ja uzmi trostruku kandžiju, uženi joj u meso košulju: vrag uteče nekud bez obzira, a ozdravi snaha Anđelija.

  • Rade Vreme: 20.11.2014 21:59h

    Ovde je neko lud, pa zasto ne uhapse oca i zbog dece i zbog onoga sto ih tera da cine!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP