Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

JOŠ UVEK SE NE ZNA KO JE KRIV ZA TRAGEDIJU

Dve godine od smrti mladih kadeta: Svake noći sanjam Filipa, ubija me ćutanje države!

Autor: Kurir | 18.06.2014 - 11:30:00h | Komentara: 0

- Kad bih saznao istinu, možda bih prespavao noć bez košmara - kaže otac kadeta koji je poginuo u eksploziji na vojnom poligonu 18. juna 2012. godine

Filip Milojević

Još uvek se ne zna razlog pogibije: Filip Milojević | Foto: privatna arhiva

- Moj sin i njegova drugarica poginuli su u sekundi, a dve godine se ne zna zašto! Ne znam šta da mislim - da li istraga stvarno toliko mora da traje, ili se proces oteže ne bi li se nešto zataškalo?
Tomislav Milojević iz Gornje Trnave kraj Topole zapravo traži odgovor na pitanje svih pitanja - ko je kriv za pogibiju njegovog sina, kadeta Vojne akademije Filipa Milojevića (24).
Čudne izjave u istrazi
Filip je s Milinom Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, drugaricom sa klase IV godine Vojne akademije, smer pešadija, nastradao 18. juna 2012. godine u eksploziji zaostalog neeksplodiranog projektila za automatski bacač granata kalibra 30 milimetara. U tragediji, koja se tog ponedeljka oko devet časova dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, teže i lakše je povređeno sedam kadeta koji su bili na redovnoj nastavi, u sklopu priprema za završnu vežbu Diplomac 2012. Optužnica do danas nije podignuta.
Od proizvođenja u čin potporučnika i ulaska u službu Vojske Srbije Filipa i Milinu delila su nepuna tri meseca, a onda im je granata oduzela život, a njihovim drugovima radost diplomiranja. Ni dve godine kasnije ne zna se otkud neeksplodirana granata među kadetima, kako se aktivirala, ko je za to odgovoran.

Otac Filipa Milojevića sahrana

Filipov otac Tomislav na sahrani | Foto: Masanori Jošida

 
- Istraga je završena prošle godine, ali su izjave saslušanih svedoka čudne. Niti je ko šta čuo, niti je video kako se desilo ono što nas je zavilo u crno. Naloženo je neko dodatno veštačenje, koje je, kako mi tad poručiše, trebalo da bude dostavljeno za 15 dana. Međutim, prođe još jedna godina. Bio sam krajem marta ove godine u Višem sudu u Jagodini, gde su mi rekli da se još čeka rezultat. Ne razumem se u te pravne stvari, ja sam seljak, sa dva razreda osnovne škole, te upitah sudiju da li je to veštačenje nešto što se posadi u zemlju, đubri, zaliva, okopava, pa mu treba godinu dana da rodi - s ironijom u glasu priča Tomislav.

Milina Miletić

Milina Miletić | Foto: privatna arhiva

Srce udara u grudima
Nesrećni čovek jada se da sve ovo agoniju njegove porodice čini još većom.
- Ubija me ćutanje države, a i sve moje najmilije! Supruga je promenljivo, ko vreme, čas plače, čas ćuti. Najmlađi sin, koji je bio najviše vezan sa Filipa, nije progovorio tri meseca posle nesreće. Ležao je i na VMA, oporavak mu je spor. Ćerke su isto loše, a ja moram kod psihijatra. Danju nekako izdržavam, izdajem sebi komande, stalno sam u pokretu. Ali muče me noćne more. Stalno sanjam Filipa, sanjam neke eksplozije. Košmari me izbace iz kreveta, a srce nemilice udara u grudima. Samo želim da saznam istinu kako i zašto sam izgubio sina, moj ponos. Možda tad i uspem da prespavam noć, ko zna - završava Tomislav Milojević ispovest za Kurir.

Ministarstvo odbrane: U aprilu smo dostavili izveštaj!

Iz Ministarstva odbrane tvrde da je zajednički izveštaj veštaka balističara i sudskomedicinskog veštaka dostavljen sudu u Jagodini u aprilu 2014.

- Izveštaj sa elementima procene, prema prethodno postavljenim zahtevima Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, dostavljen je sudu u aprilu. Sada je na tužiocu da izvrši procenu dobijenih zaključaka veštaka i shodno tome pokrene postupak suđenja - kažu iz Ministarstva odbrane.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP