Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

REDITELJ U PANICI

EKSKLUZIVNO: Kusta kupuje blindirani džip!

Autor: A. N. | 25.01.2015 - 20:30:00h | Komentara: 0

Poznati reditelj Emir Kusturica (60) hoće da kupi blinidrani automobil, ali ne želi da se sazna da je on kupac, saznaje eksluzivno “Alo!”. Prema saznanjima našeg lista, poznati reditelj uveliko kontaktira sa prijateljima koji mogu da mu nađu polovnu “blindu”.

Vreme je da se podvuče crta: Kusturica

Emir Kusturica | Foto: Dejan Živančević

- Jedan od razloga kupovine takvog vozila je i to što je zabrinut za svoju i bezbednost svoje familije otkad je nedavno policija otkrila da su planirali da ga da ubiju nekadašnji pripadnici grupe “Osvetnici”, koji su su smatrali da ugrožava njihove poslovne interese. Iz prisluškivanih razgovora te grupe, koja je pre skoro dva meseca pohvatana u akciji srpske i bosanskohercegovačke policije, čulo se da im Kusturica predstavlja smetnju zbog bliskosti s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a smetao im je njegov Andrićgrad kod Višegrada. Policija je tada čula kako je Boban Inđić, nekadašnji komandant interventne višegradske brigade pričao o Kusturici i u razgovoru rekao: “Roknućemo ga!” - kaže sagovornik “Alo!”.
Kako saznajemo, Kusturica je bio iznenađen činjenicom da je bio na meti ove kriminalne grupe jer se bavi sasvim drugim poslovima, ali je ipak odlučio da se, pošto je javna ličnost, obezbedi i na ovaj način.

- Kusturica je snažan čovek i ne plaši se nikog, ali je za svaki slučaj odlučio i da pojača obezbeđenje. Blindirani automobil traži u tajnosti, preko proverenih kanala. Najviše bi voleo da kupi džip - dodaje izvor našeg lista.

Ako želi da uštedi, reditelj može da kupi povoljno i ovakav polovan džip za 20.000 evra

Ako želi da uštedi, reditelj može da kupi povoljno i ovakav polovan džip za 20.000 evra

Komentar Kusturice nismo mogli da dobijemo jer je bio nedostupan.
Inače, zavisno od nivoa zaštite i modela, cene blindiranih automobila kreću se od 20.000 evra (stariji modeli), do nekoliko stotina hiljada, pa i do dva miliona evra. Mogu se kupiti isključivo po porudžbini, a ove “tvrđave na točkovima”, osim državnika, političara, sve više voze i biznismeni, bogataši i kriminalci, ali i sportske i pevačke zvezde. Zavisno od nivoa zaštite i modela, cene se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada, pa i do dva miliona evra. Najvažnija karakteristika svih oklopnih automobila nije samo bezbednost koju pružaju, već to da se ne razlikuju od konvencionalnih automobila, da izgledaju baš kao standardni modeli i da im je zaštita nevidljiva. Nezvanično, ima oko 10.000 takvih vozila u Srbiji kojima metak i manja prepreka ne mogu mnogo da naude.

Snaga motora je im je veća zbog ostvarenja veće brzine kretanja. Postoje i posebne felne s čeličnim umecima na kojima može da se vozi u slučaju uništenja guma. Koriste se višeslojna laminarna stakla, u kombinaciji s polikarbonatom, koja mogu da izdrže više metaka ispaljenih s male udaljenosti. Postoje i opcije hermetičkog zatvaranja kabine automobila uz korišćenje sistema za filtriranje vazduha u slučaju hemijskog napada.

Balistički standardi zaštite poznaju sedam nivoa zaštite, od takozvanih B2 do B8. Oni koji žele da spreče otimanje vozila ili pljačku, odlučuju se za niže nivoe, a kada je život u pitanju - traži se nivo koji garantuje zaštitu od vojne municije i različitih vrsta eksploziva, gasa i drugih hemijskih sredstava. B4 je soft oklop i štiti od pištoljske i revolverske municije, na primer, “magnuma”, “tetejca”, “škorpiona” i “uzija”. B6 štiti auto i stakla i od pancirnog termo zrna iz “kalašnjikova“, B7 ima sve karakteristike kao B6, ali trpi i snajperski metak. Najviši stepen zaštite mora da ima otpor ako se baci ručna granata direktno na krov ili ispod poda vozila.

Tomin auto još na popravci

Majstor mu slupao džipa od dva miliona evra

Majstor mu slupao džipa od dva miliona evra | Foto: Oliver Bunić

Pre neku godinu najopremljeniji automobil u regionu kupljen je za tadašnjeg srpskog predsednika Borisa Tadića, a hrvatski mediji su tvrdili da je “mercedes” S klase koštao 620.000 evra i da je bio u samom vrhu skale bezbednosti. Ovu limuzinu kasnije je nasledio Tomislav Nikolić.

Udes u kojem je uništen predsednički džip vredan milion evra otkrio je da se Tomislav Nikolić vozi u dva blindirana automobila. “Mercedes GL 500 brabus”, milion evra vredan džip Tomislava Nikolića koji je slupan u aprilu prošle godine, i dalje je u servisu na popravci. Nikolićev blindirani džip, poklon šeika Muhameda bin Zajed el Nahjana iz Abu Dabija, potpuno je uništen 10. aprila kada se, nakon zamene guma, radnik “Mercedesovog” servisa tokom probne vožnje zakucao u gradski autobus.


Dačić još bez džipa

Čeka delove: Ivica Dačić

Čeka delove: Ivica Dačić | Foto: RAS

Isti “mercedes GL 500 brabus”, isto poklon šeika koji koristi šef srpske diplomatije Ivica Dačić, takođe je u servisu, i to od decembra 2012. Njegovom džipu je stradao kočioni sistem, za koji se delovi nabavljaju u inostranstvu. U upotrebi je jedino onaj koji je dobio premijer Aleksandar Vučić, koji ga je dao na korišćenje stranim delegacijama.

Čeda vozio „blindu“ od 300.000 evra!

Navikao se na luksuz:  Čedomir Jovanović

Navikao se na luksuz: Čedomir Jovanović | Foto: Goran Srdanov

Blindirani džip vozi i predesednik LDP-a Čedomir Jovanović, koji se, takođe ne kreće nikud bez svog obezbeđenja.

Lider LDP-a se ranije vozio u blindiranom “audi A8”, sa sedmim stepenom blinde, koji je 2009. koštao oko 300.000 evra.

Mediji su pisali da je tada zaustavljen u tom vozilu, za koje je utvrđeno da pripada njegovom prijatelju Dragobjubu Markoviću, valsniku “Krmivo produkta”.

Mandić u "tojoti" od 75.000 evra

Vlada Mandić

Vlada Mandić | Foto: Emil Čonkić

Pored "hamera", od džipa "hamer H2", koji je naručio iz Amerike i platio 100.000 evra, rukometaš Vladimir Vlada Mandić vozi i blindirani džip "tojota lend kruzer", koji košta između 70.000 i 75.000 evra.


Čume i Andrija vozikaju se u „tvrđavama“!

Blindirani “audi A 8”, stariji model, kako “Alo!” saznaje”, vozi i Surčinac Ljubiša Buha Čume (50), a ovo vozilo košta oko 40.000 evra.
Blindiran auto u svom voznom parku ima i kontroverzni biznismen Andrija Drašković (50), koji je pre tri godine, dok je bio u zatvoru, prodao nekoliko blindiranih džipova “puh”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP