Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UZROK NEPOZNAT

Eksplodirao gasovod kod Petlovog brda! (VIDEO)

Autor: Ag. Foto: Radomir Kuč, Marija Rapajić | 30.03.2013 - 08:15:00h | Komentara: 0

Ugašen je požar kod tunela "Straževica", na zaobilaznici, u naselju Kijevo na Petlovom brdu gde se jutros dogodila eksplozija na gasovodu, niko nije povredjen, a saobraćaj je uspostavljen na novoj obilaznici oko Rakovice.

dd

Požar slikan sa Labudovog brda

Zbog havarije na gasovodnom sistemu JP "Srbijagas", koja se dogodila jutros u 7.45 sati na magistralnom gasovodu MG-05 kod Ibarske magistrale, u blizini obilaznice kod Ceraka, došlo je do eksplozije i požara, a brzom reakcijom ekipe JP "Srbijagas" požar je ugašen i ventili su na toj deonici u najkraćem roku zatvoreni, saopštilo je JP "Srbijagas".


Zbog havarije, danas će bez gasa ostati potrošači u naseljenim mestima Železnik i Umka.


Ekipe "Srbijagasa" tokom dana će obaviti radove na sanaciji i dovodjenju sistema u prvobitno stanje, tako da se ponovno puštanje gasa u mrežu očekuje u kasnim večernjim satima, navedeno je u saopštenju Služba "Srbijagasa" za odnose s javnošću.


Saobraćaj na novoj obilaznici oko Rakovice uspostavljen je nakon što je ugašen požar, izazvan jutrošnjom eksplozijom.


Načelnica sektora za vanredne situacije za Beograd Sanja Vuksanović Žugić rekla je Tanjugu da zbog požara nijednog trenutka nijedan ljudski život nije bio ugrožen, a nastala je manja materijalna šteta, jer se požar proširio na okolno nisko rastinje.


Ona je kazala da će uzrok eksplozije biti saopšten nakon što nadležni organi sprovedu opsežnu istragu.


Vuksanović Žugić je istakla da je prva dojava o eksploziji stigla u 7.40 sati, a da su u 7.50 sati prve vatrogasne ekipe bile na licu mesta kada je utvrdjeno da je došlo do eksplozije na gasovodu.


Prema njenim rečima, bilo je angažovano 11 vozila i 29 vatrogasaca, a vrlo brzo je obavešteno i JP "Srbijagas" koji je isključio gasovod u delu gde se desila eksplozija.


Vukasanovićeva je napomenula da je o ovoj eksploziji bilo više od 40 dojava gradjana i da su nadležni organi dali blagovremene informacije kako ne bi nastala panika.

Porptarolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je agenciji Beta da je u 7.45 ta služba dobila poziv o požaru i da je rečeno da se zapalio

gasovod.

Reč je o nenaseljenom delu i očekivalo se da neće biti povređenih, navela je ona.

dd

Požar je sada pod kontrolom i ljudski životi nisu ugroženi.

Ekipe Srbijagasa u 8.20 isključile su gasovod.

dd

Žugić Vuksanović je istakla i da je plamen vatre u tom požaru dostizao 30 metara, ali da je sve vreme pod kontrolom.

Saobraćaj u tom delu grada se preusmerava.

- Probudio me je jeziv zvuk, a kroz prozor se vidi ogroman požar. Ovo je slikano sa Labudovog brda kod 15. gimnazije, a požar je otprilike u pravcu Petlovog brda. Ako na slici pogledate kolike su zgrade, požar je baš veliki - kaže reporter "Blica".

Jedna žiteljka Petlovog brda rekla je za "Blic" da je ekplozija probudila celo naselje.

- Pola komšiluka je pomislilo da je ponovo izbio rat - ističe ona.

Vatra je konačno ugašena nekoliko minuta pre 10 časova.

Marić: Detaljno ispitati uzroke eksplozije gasovoda!

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se moraju detaljno ispitati uzroci eksplozije na gasovodu, koja se jutros dogodila kod tunela Straževica, kako se takve situacije ne bi dešavale u budućnosti.


Marić je u izjavi Tanjugu istakao da će se tokom današnjeg i sutrašnjeg dana utvrditi šta je bio uzrok eksplozije i požara.


"Evidentno je da je ovo rizik sa kojim moramo da se suočimo u godinama pred nama, gas jeste nešto o čemu treba uvek razmišljati, povećati bezbednosne mere, pogotovo kada se ima u vidu da Srbija ide u pravcu izgradnje Južnog toka i pravljenja velikog gasovoda kroz našu zemlju", naveo je on.


Marić je podsetio da se velika eksplozija jutros dogodila na gasnoj podstanici na Petlovom brdu, da je plamen bio visok oko 40 metara i da su gradjani bili uznemireni, jer su mislili da se srušio avion.


Prema njegovim rečima, vatrogasno-spasilačke ekipe su izašle veoma brzo na lice mesta, bilo je 29 vatrogasaca, i već u 9.05 sati je požar bio ugašen.


Došle su i ekipe "Srbijagasa" i zaustavile dovod gasa, a u ekploziji nije bilo povredjenih ni ugroženih.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP