Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

OPOMENA

Eksplozija u štampariji
svedoka saradnika u slučaju Šarić!

Autor: Ekipa ALO! | 25.02.2013 - 00:08:00h | Komentara: 1

Oko 23.30 sati začula se snažna ekspozija u štampariji BMG-NM u Vodovodskoj 158 u beogradskom naselju Žarkovo. U pitanju je štamparija čiji je vlasnik Nebojša Joksović (40), pripadnik Šarićevog klana, koji je u postupku protiv narko-bosa Darka Šarića pre tri godine dobio status svedoka saradnika. Eksplozija u štampariji je prouzrokovana najverovatnije ispaljenim projektilom iz zolje, slično kao i pre dve godine.

Nebojša Joksović

Vatrogasne ekipe na licu mesta | Foto: Nemanja Kostić

Kako nezvanično saznajemo, vatrogasci su odmah izašli na lice mesta i ugasili požar. Eksplozija je bila te jačine da su je osetili i stanovnici okolnih naselja ali na svu sreču povređenih nije bilo.

  • Štamparija Nebojše Joksovića / Foto: Nemanja Kostić | Foto:
  • Štamparija Nebojše Joksovića / Foto: Nemanja Kostić | Foto:
  • Štamparija Nebojše Joksovića / Foto: Nemanja Kostić | Foto:
  • Štamparija Nebojše Joksovića / Foto: Nemanja Kostić | Foto:

Na lice mesta odmah je izašla i kontradiverziona ekipa policije kao i protiv specijalna protiv teroristička jedininca (PTJ) MUP - a Srbije. Policajci su nakon dolaska na lice mesta odmah proverili  i napušteni objekat koji se nalazi pored Joksovićeve štamparije.

Kako nezvanično saznajemo napadač je najverovatnije ušao u napušteni objekat i približivši se Joksovićevoj štampariji ispalio projektil iz zolje. Eksplozija je izazvala požar koji je zahvatio manji deo krova.

Nebojša Joksović

Štamparija Nebojše Joksovića nakon napada od pre dve godine | Foto: Jelena Vučetić

Da prihvati ulogu zaštićenog svedoka, Joksović je odlučio 2010. godine, ali mu ta odluka u strahu od Šarića, inače školskog druga iz Pljevalja, nije lako pala, zbog čega nije ni prihvatio program zaštite. Do poslednjeg momenta Joksović se premišljao da li da svedoči, pa je prvog dana njegovog svedočenja inscenirao da mu nije dobro, zbog čega je intervenisala Hitna pomoć, a suđenje je odloženo. U međuvremenu, on je sudskom veću dao iskaz, u kojem je kao glavni Šarićev saradnik u Italiji svedočio o kriminalnim aktivnostima klana u toj zemlji.

 

Nakon svedočenja stigle su i prve pretnje, a zatim su usledila i dva bombaška napada. Najpre su u maju 2011. godine na zgradu njegove štamparije u Žarkovu ispaljene tri „zolje“, a mesec dana kasnije bačena je i bomba na njegov kafić „La principesa“ u istom naselju.

Nebojša Joksović kafić

Kafić Nebojše Joksovića u kojem je podmetnuta bomba

Prošle godine je u eksploziji bombe ubijen Joksovićev rođak. Naime, Radojica Joksović ubijen je u julu kada je eksplodirala bomba postavljena pod njegov "audi A6" u beogradskom naselju Bele vode.

Radojica Joksović

Audi u kome je stradao Radojica Joksović | Foto: Dimitrije Goll

Radojica je bio brat od strica Nebojše Joksovića, zaštićenog svedoka u postupku protiv Darka Šarića. Do eksplozije je došlo u Ulici braće Vučkovića. U napadu je povređen Predrag R., koji je bio u automobilu sa Joksovićem, na mestu suvozača.

Kako je tada "Blic" preneo Radojica Joksović (32) ubijen je zbog neispunjenog obećanja Darku Šariću da će brata Nebojšu Joksovića sprečiti da pred Specijalnim sudom svedoči protiv pljevaljskog narko-klana optuženog za šverc 2,7 tona kokaina, prvi je smer istrage koju je posle eksplozije automobila u naselju Bele vode pokrenula beogradska policija.

Ova pretpostavka zasniva se na nekoliko činjenica do kojih je policija došla u poslednja 24 sata, a od kojih je najznačajnija da je upravo Radojica Joksović u januaru 2011. na suđenje u kome je Nebojša Joksović svedočio kao zaštićeni svedok, doveo njegovog oca, s ciljem da spreči brata da ocinkari bivše saradnike.


Zbog jasne poruke koju je izazvala pojava ove dvojice u zgradi Specijalnog suda, Nebojša Joksović inscenirao je srčani napad zbog čega su reagovali lekari Hitne pomoći, a njegovo svedočenje odloženo za sutradan.

Dan kasnije, Nebojša Joksović je progovorio o narko-poslovima i saradnji sa klanom Darka Šarića, a u međuvremenu većina optuženih iz ovog klana koji su se našli iza rešetaka sa Tužilaštvom za organizovani kriminal potpisali su sporazum o priznanju krivice.

Pokušao da pobegne u Mađarsku!

Nebojša Joksović, krajem 2011. godine podigao je kompletan vrh policije, kada je, pokušao iz Srbije da pobegne u Mađarsku. Zbog ovog incidenta je čovek koga policija čuva na tajnoj lokaciji u Beogradu nekoliko dana proveo zaključan u stanu.

Problem vezan za Joksovićev plan da pobegne iz Srbije nije jedini u obezbeđivanju trenutno najznačajnijeg svedoka saradnika u postupcima koji se vode pred Sudom za organizovani kriminal. Joksović, naime nije ni potpisao ulazak u program zaštite svedoka, što je napravilo velike probleme u načinu i funkcionisanju njegovog obezbeđenja. Takva situacija dovela je do toga da, uprkos bezbednosnom riziku od Šarićevog klana i dva bombaška napada kojima je bio izložen, Joksović Beogradom čak sam vozi svoj „audi“.

Poslednji komentari
  • Sta rade Vreme: 25.02.2013 16:34h

    Elita iz podzemlja, dakle, obavlja svoj posao. A elita iz nadzemlja - MUP i sve obavestajne sluzbe ili spavaju ili diluju sa prvima ili sta trece?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP