Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SUĐENJE ZA UBISTVO PRIPADNIKA POLICIJE KOSOVA

Euleks oslobodio dvojicu Srba

Autor: Tanjug | 20.04.2015 - 18:21:00h | Komentara: 0

Tročlano sudsko veće Euleksa oslobodilo je danas Radovana Radića i Milovana Vlaškovića iz Zubinog Potoka optužbe za ubistvo ROSU policajca Envera Zumberija, 26. jula 2011.

Sud, suđenje

Ilustracija | Foto: Profimedia.rs

 
Nakon što je prošle nedelje odbrana dvojice Srba iz Zubinog Potoka održala svoje završne reči, danas im je u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudsko veće, kojim je predsedavao EULEX-ov sudija Paolo Tekseira, izrečena oslobađajuća presuda po svih sedam tačaka optužnice.

Radića i Vlaškovića optužnica je teretila za niz krivičnih dela - teško ubistvo, pokušaj teškog ubistva, neovlašćeno vlaništvo, kontrola, posedovanje, ili upotreba oružja, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, ugrožavanje javnog saobraćaja, izazivanje opšte opasnosti i učestvovanje u masi koja vrši krivično delo.

Jedan od branilaca advokat Nebojša Vlajić izrazio je zadovoljstvo današnjim ishodom sudjenja

- Ovo je pobeda pravde na Kosovu, i ovo je pobeda dvojice malih ljudi koji su uspeli da dokažu da nemaju nikakve veze sa teškim zločinom za koji su optuženi. Nažalost oni nisu jedini koji su na Kosovu u takvoj situaciji ali sam vrlo srećan zbog toga što su uspeli da se oslobode tih lažnih optužbi - kazao je Vlajić.

On je rekao i da se ponovo postavlja pitanje kako radi Euleksovo Tužilaštvo na Kosovu i šta je za njih dovoljno da bi neosnovano i neopravdano na osnovu lažnih optužbi ovako dugo drzali ljude u pritvoru.

- Jedan od okrivljenih danas (Radovan Radić) je čitavu godinu dana proveo u pritvoru dok je dokazao ono što smo tvrdili od početka - da nema nikakvih dokaza i da on nije učinio to za šta je optužen. Srećom sud je bio sastavljen od iskusnih sudija internacionalaca koji su pravilno ocenili dokaze i doneli odluku koja je jedina bila moguća, rekao je Vlajić.

Vlajić je napomenuo da se u slučaju ubistva Envera Zumberija vodi postupak protiv više ljudi.

Za ovo krivično delo, ubistvo policajca specijalne policije Kosova Envera Zumberija vodi se postupak protiv više ljudi. Bilo je predloga da se ti postupci spoje sa ovim postupkom koji je danas završen ali sud je te postupke odbio. U jednom drugom predmetu koji se vodi, takodje su okrivljena dva lica ali sudjenje nije počelo ali je optužnica podignuta i ja očekujem da će suđenje tu početi vrlo brzo. I postoji još jedan treći postupak sa drugim okrivljenim licima koji je trenutno u fazi istrage, naveo je.

Suđenje Radiću i Vlakoviću počelo je 9.decembra 2014.godine.

Zbog slučaja u vezi ubistva Zumberija vie Srba iz Zubinog Potoka je privođeno, a nedavno su i šef operative regionalne direkcije Kosovske policije u Severnoj Mitrovici Miodrag Lekić i njegov brat, takođe policajac iste stanice, inače iz Zubinog Potoka, suspendovani sa dužnosti do zavretka istrage.

Početkom ovog meseca urađena je i rekonstrukcija ubistva Zumberija u Zupču, opština Zubin Potok, kada je i magistralni put u ovom mestu bio blokiran na dva sata.

Pripadnik Specijalne jedinice ROSU Enver Zumberi ubijen je 26. jula 2011. godine u severnom delu Kosova tokom operacije na uspostavljanju kontrole na prelazima 1 i 31 - Brnjak i Jarinje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP