Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NASTAVAK SUĐENJA ZA POBUNU JSO

Gasili mikrofone kada su pričali o Legiji i "Beretkama"?!

Autor: D. Ćuruvija | 30.10.2013 - 16:33:00h | Komentara: 0

Čedomir Jovanović, lider LDP, nije se pojavio danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, u nastavku suđenja osmorici bivših pripadnika JSO, optuženim da su organizovali oružanu pobunu te jedinice u novembru 2001. godine.

Čedomir Jovanović

Izostao sa današnjeg suđenja: Čedomir Jovanović | Foto: Zoran Ilić

Jovanović je obavestio  sudiju Vladimira Vučinića da je sprečen da dođe, ali da će se pojaviti na sutrašnjem ročištu zakazanom u 14.30 i objasniti razloge svog nedolaska.

Sudija Vučinić rekao je da mu je obaveštenje o nedolasku Jovanovića stiglo uoči samog suđenja, u vidu dve službene beleške.

U nastavku suđenja Miloradu Ulemeku (45), bivšem komandantu Jedinice za spcijalne operacije MUP-a Srbije, njegovom zameniku Zvezdanu Jovanoviću - Zvekiju (48), bivšem komandantu JSO Dušku Maričiću - Gumaru (43), Veselinu Lečiću (53) zvanom Leki, pripadniku BIA i bivšem pomoćniku komandanta za bezbednost JSO, Mići Petrakoviću (41), policijskom službeniku zaposlenom u odredu Žandarmerije u Novom Sadu, Dragoslavu Krsmanoviću (55) zvanom Krsman, Dragiši Radiću (55) zvanom Gile i Vladimiru Potiću (39) zvanom Potke, policijskom službeniuku u PTJ u Lipovici, danas su predočeni pismeni dokazi sa 61. i 62. sednice Vlade Srbije iz novembra 2001.godine.

Milorad Ulemek Legija

Milorad Ulemek Legija | Foto: Dalibor Danilović

Optuženi Petraković izjavio je da se u pomenutim transkriptima nigde ne pominje da je jedna sednica snimana. a da su na drugoj bili isključeni mikrofoni.

- Nigde se ne pominje gašenje mikrofona. Imali smo informaciju da je jedna sednica snimana, a druga nije. Takođe, nigde se ne vidi da je Vlada Srbije ovlastila Čedomira Jovanovića da pregovara i prepravlja saopštenja MUP-a Srbije, kao što je on to izjavio- rekao je Petraković.

Pobuna JSO

Pobuna JSO | Foto: ALO!

Optuženi Lečić izjavio je da se u transkriptima sa sednica vidi da su pokojni premijer Zoran Đinđić i tadašnji ministar pravde Vladan Batić imali identične stavove u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom. On je rekao da je JSO imala iste stavove u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom koje je, kako je on rekao, trebalo regulisati zakonom, navodeći da bezbednost zemlje pobunom "Beretki" nije bila ugrožena.

Inače, suđenje se nastavlja sutra svedočenjem Čedomira Jovanovića, dok je za 1. novembar planirano da svedoči Zoran Mijatović, bivši zamenik šefa državne bezbednosti.

Natalija Ulemek

Natalija Ulemek došla na današnje suđenje | Foto: Dušan Milenković

Inače, na ovom suđenju kao svedoci bi trebalo da se pojave i Dušan Mihajlović, bivši ministar policije, Žarko Korać, lider SDU, Milorad Bracanović, bivši oficir za bezbednost u JSO i nekadašnji funkcioner BIA, svedoci saradnici Ljubiša Buha Čume i Dejan Milenković Bagzi, kao i Saša Pejaković-Pele, bivši pripadnik "Crvenih beretki".

Na današnjem saslušanju u publici se pojavila Natalija Ulemek, majka Milorada Ulemeka Legije, dok je izostala njegova nevečana supruga Aleksandra Ivanović. Tužilac Dimitrije Bobić je prigovorio što je na prošlom suđenju u publici bio Saša Pejaković koji tek treba da svedoči na ovom suđenju.

Inače, jedan deo suđenja bio je zatvoren za javnost zbog tajnosti podatka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP