Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

GOL KOJI JE UBIO SAVU STEVANOVIĆA (12) I DALJE STOJI NEOBEZBEĐEN

Gledao sam kako mi drug umire!

Autor: SUZANA BOŽINOVIĆ | 06.10.2014 - 15:00:00h | Komentara: 5

Dečak Sava Stevanović (12) preksinoć oko 18 sati poginuo je na mestu kada je na njega pala konstrukcija gola teška više od 70 kilograma dok je igrao fudbal u dvorištu srednje Tehničke škole u Knjaževcu. Metalna konstrukcija mu je izobličila lice, smrskala malu dečiju glavicu. A majka ga je na rukama držala do bolnice...

Sava Stevanović

Sava Stevanović

Niko se ne bavi bezbednošću
učenika u školskim dvorištima. Meštani traže odgovornost direktorke škole u Knjaževcu

Ispred kuće u kojoj se do juče igrao Sava, parkirani automobili. Jauk i plač odzvanjaju ulicom. Dosežu do dvorišta srednje škole u kojoj je Sava izdahnuo. Sa terase njegove kuće vidi su konstrukcija gola koja ga je usmrtila.

Očuh Ljubiša Petrović, koji je Savu čuvao od njegove prve godine, kroz suze, skrhan bolom, govori:

Prijava protiv
direktorke?

Kako nezvanično saznajemo, direktorka Žikić i osoblje Tehničke škole je saslušano iste noći kada je Sava nastradao.
- U ponedeljak očekujemo prijavu protiv odgovornih iz škole. Čeka se samo da tužilaštvo okarakteriše delo - saznajemo nezvanično.
Direktorku Žikić juče nismo uspeli da nađemo da bi i ona iznela svoj stav o ovom slučaju.
 

- Bio je divno dete, tek je trebalo da živi... Parkirao sam auto, video ga u školskom dvorištu, mahnuo mi je... Moja žena, a njegova majka, pozvala ga je da uđe u kuću, doviknuo je „Mama, još pet minuta“... - uspeo je, jedva, da ispriča Savin očuh.

Dečak je krenuo kući, ali se onako veselo uhvatio za prečku gola. Pao je na leđa, cela konstrukcija preko njega.

- Tragedija, tragedija, jedno dobro dete nam nastrada - kroz plač govori komšinica Nata Bangić, čiji se unuk igrao sa Savom i gledao ga kako je stradao.

Njen unuk, dečak star devet godina, još uvek pod velikim stresom, priča:

Dvorište Tehničke škole i kobna konstrukcija gola

Dvorište Tehničke škole i kobna konstrukcija gola

„Igrali smo se, a onda sam video Savu na golu. Doviknuo sam mu: ‘Pazi, pašće.‘ Onda sam otrčao do drugog kraja igrališta i čuo tresak. Znao sam da je gol pao jer uvek kad padne, čuje se isti zvuk. Pritrčao sam, vikao, plakao, zvao baku. Savina glava je bila krvava. Onda su dotrčali njegova mama i moj deda...

Policajci plakali

Na srednjoj Tehničkoj školi postoje nadzorne kamere koje su snimile Savino stradanje.


- Po službenoj dužnosti nekolicina inspektora i policajaca je gledala snimak. To je bilo nešto najgore što su doživeli u karijeri. Dok su gledali kako Sava pada, a konstrukcija mu odnosi život, nekima su pošle suze, dok su neki jedva zadržavali plač - saznajemo od nadležnih.

Savina majka je čula tresak konstrukcije gola, vrisak, dozivanje, plač i trkom stigla do svog mališana. Pritrčao je i komšija Dragiša Bangić i zajedno sa nesrećnom majkom podigao dečaka i uneo u taksi koji je naišao po nekom pozivu.

- Podigli smo ga. Majka je dozivala: „Savo, moj, Savice, Savče, sine...“, ali je njegova glava bila sva u krvi, lice mu se nije poznalo da je on! Strašno, jezivo! Zamislite majku da na rukama drži mrtvog sina, doziva ga, briše krv, nada se, jadna, sve do Hitne službe, gde su rekli da mu nema spasa... – promuklo govori Dragiša.

Očuh Ljubiša Petrović

Očuh Ljubiša Petrović

 

Nije prvi put
Ova konstrukcija je često padala, potvrđuju meštani. „Prošle godine je jednom dečaku pala konstrukcija na nogu i slomila je. Zbog toga smo od direktorke tražili da pričvrsti gol, ali ona to nije naložila nikome“, kaže komšinica Nata Bangić.

Kako kaže, a i komšije potvrđuju, ova konstrukcija gola često pada za vreme dečje igre, kadgod se neko dete, recimo, navali na gol. Komšije su, kažu, navikle na zvuk pada ove metalne grdosije. Tražili su od direkotrke Ljiljane Žikić da pričvrsti stative za beton, ali bezuspešno. Nije im jasno kako je škola imala para da prekrije mesto gde se dovozi ugalj, a nije imala nekoliko stotina dinara da se pričvrsti ova konstrukcija.

Istraga koja je u toku utvrdiće ima li ikakve krivice nadležnih u Tehničkoj školi u Knjaževcu.
Poslednji komentari
  • Zoran Vreme: 06.10.2014 16:15h

    Staršno.Samo koliko je dece i odraslih stradalo naovakav način. Takvih slučajeva bilo je i u JNA ali mislim da je to bilo regulisano jedmut za sva vremena da stative moraju biti učvršćene za beton. Ko je ovde napravio propust mora odgovarati. Samo da se više nikada ne ponovi.

  • Plazma Vreme: 06.10.2014 20:01h

    Saučešće porodici... Pa šta se svi čudimo, vrtići, škole su u stanju raspadanja (da ima i novih, ali je to mizeran broj). Slika i prilika države u kojoj živimo. Bitno da nam se vladari vozaju kolima koja pojedinačno mogu da plate renoviranje jedne cele škole. A da se oni voze u šklopocijama od pre 30g onda bi bila bruka za državu. A što neke škole nemaju ispravan WC to nije bruka...

  • Zoran Vreme: 06.10.2014 20:16h

    Doklen ce vako dalje. Ginu nam djeca zbog nemastine neki. Ako je istina da je vec prosle godine slomio decko nogu, onda treba direktorica da snosi odgovornost.

  • Knjazevcanin Vreme: 06.10.2014 20:46h

    Knjazevacka vlast milione trosi na nekakve nove gradske trgove i platoe oko Doma kulture, na fensi dogadjanja i slicne nepotrebne stvari. URAZUMITE SE LJUDI, SVAKI DINAR PORESKIH OBVEZNIKA TREBA USMERITI NA BEZBEDNOST DECE, I GRADJANA UOPSTE! Ovo je odgovornost svih odlucujucih faktora u gradu, od direktorke, predsednika opstine i svih ostalih. TRAGEDIJA!!!

  • profesor Vreme: 07.10.2014 10:19h

    policajci plaču, profesori ubijaju zato i padaju škole na decu: više se daje za mup nego za OŠ samo narod tupav, i to ti je, ne vidi da smo policijska država gora od Slobine već 5 g. bežimo odavdeeeeeeeeeeeeeee

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP