Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POŽARI

Goreli grobovi predaka!

Autor: Ekipa ALO! - B. J. | 27.08.2012 - 12:18:00h | Komentara: 0

- Sačuvali smo glave, ali stoku, koja je naš život, nismo. Junad, svinje, kokoši, sve je izgubljeno u šumi koja još uvek gori - očajni su meštani Gornje Gorevnice, koji su preživeli najgori požar koji se desio u ovim krajevima od, kako kažu, pamtiveka.

- Oganj je dolazio sa svih strana, a vatra mi je plamtila bukvalno ispod nogu. Shvatio sam da mi nema spasa i potrčao niz put do bare, gde je bio ribnjak. Skočio sam u vodu, i to me spaslo - ispričao je novinarima starac Predrag Jelesijević iz zaoseoka Jeljen. Njega su pronašli vatrogasci, koji su ga smestili u ambulantna kola, gde su mu previjene noge i data terapija.

Gori pola Srbije

Gori pola Srbije | Foto: Aleksandar Stanković

 Vatra nije štedela nikog, gorele su kuće, ambari, šuma, grobovi.


Ipak, potresnih priča bilo bi mnogo više da vatrogasci, Žandarmerija, Vojska, pripadnici MUP-a i meštani juče nisu uspeli da odbrane, i to rame uz rame, više od 300 kuća koje su bile ugrožene vatrenom stihijom u Čačku i Gornjem Milanovcu u rejonu Gornja Gorevnica, Miokovcima i Milićevcima.
Tekst ide ovdeDevastirano područje obišli su Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma, i Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a Ilić je u izjavi za “Alo!” rekao je da je požar koji je izbio za vikend na oko 600 hektara šume bio jedan od najvećih u istoriji Srbije.

Stigao „vodeni bombarder“

Ruski avion za gašenje požara „iljušin 76“ sleteo je juče na niški aerodrom „Konstantin Veliki“ odakle se, nakon kraćeg zadržavanja radi tankiranja vode i goriva, odmah uputio ka planini Tari kako bi pomogao u gašenju požara u rejonu Mesne kancelarije Zaovine, na lokalitetu Tetrebice.
Ruska letelica koju zbog svojih nesvakidašnjih performansi nazivaju i „vodeni bombarder“, stigala je sa 11 članova posade koji su pripadnici ruskog Ministarsva za vanredne situacije. 

- Nažalost, sedam kuća je potpuno izgorelo, a povređeno je i četvoro, petoro ljudi. Međutim, izuzetnom požrtvovanošću oko 600 pripadnika vatrogasaca, Vojske, policije, Žandarmerije, ali i meštana, koji su bukvalno branili kuću po kuću, požar je stavljen pod kontrolu. Iako je materijalna šteta ogromna, a veliki broj stoke se nalazi u šumi, trenutno stanje na terenu je stabilno. Za to možemo da zahvalimo ne samo ljudima koji su pokazali nivo opšte solidarnosti već i angažovanju aviona ruskog Ministarstva za vanredne situacije “berijev 200” - istakao je Ilić.
Ministar je dodao da će za potrebe najugroženijih porodica koje su ostale bez krova nad glavom biti stavljeno na raspolaganje 12 stanova Direkcije za građevinsko zemljište, a već danas će projektanti početi da rade projekte za izgradnju novih objekata onim porodicama čiji su domovi uništeni.
Pored Jeljena, gde je požar lokalizovan, juče je vatra gorela na više lokacija u Srbiji - na Suvoboru, Zlatiboru, Crnom vrhu, u podnožju Kopaonika i u opštini Prokuplje, a jak vetar razbuktao je požar na Tari, gde je stihija zahvatila više od 300 hektara šume. Požarom su ugrožena neka seoska domaćinstva, a ruski avioni za gašenje požara su usmereni ka Tari. Štab za vanredne situacije Grada Zaječara doneo je juče odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada zbog opasnosti širenja požara koji je izbio na oko 300 hektara šume na graničnom prelazu Vrška Čuka s Bugarskom.

Mesto požara u okolini Čačka obišao je i potpredsednik SPO Aleksandar Jugović, koji za “Alo!” prenosi kako se tamošnje stanovništvo spasavalo od vatrene stihije.
- U Gornjoj Gorevnici mi je očeva rodna kuća i obišao sam selo i pričao s rodbinom. Neki od njih su morali da se evakuišu. Postojao je strah da će vatra koja je prišla na nekih 500 metara doći i do sela. Prizori nisu nimalo prijatni. U okolini su gorele kuće, šume, livade... Uništene su i velike površine useva. Dejstvovali su i helikopteri i uz napor 600 ljudi koji su učestvovali u gašenju požar je stavljen pod kontrolu - ispričao nam je Jugović. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP