Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

GRUPA ADVOKATA POŠIZELA ZBOG VIŠEMESEČNOG ŠTRAJKA

Građani će plaćati zatvorenicima milione!

Autor: Ivan Milićević | 21.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 6

Advokatska krivična unija zahteva od Advokatske komore Srbije (AKS) da advokatima tokom štrajka dozvoli rad u pritvorskim predmetima. Zahtev je upućen zbog povrede prava na slobodu određenih pritvorenika, ali i mogućnosti tužbi za naknadu štete koja bi koštala najpre građane Srbije!

Od početka  štrajka smo  solidarni,  iako se  pitanje  notara  ne tiče nas Borivoje Borović

Od početka štrajka smo solidarni, iako se pitanje notara ne tiče nas Borivoje Borović | Foto: Aleksandar Stanković

 

Država neće moći
da izbegne isplatu
odštete neosnovanim
pritvorenicima, ali ni
onima kojima je zbog
štrajka povređeno pravo na
suđenje u razumnom roku

Predsednik Unije Borivoje Borović kaže da su još od prvog dana štrajka apelovali na AKS da preispita odluke i dozvoli rad krivičarima u pritvorskim predmetima.

- Poslali smo nekoliko zahteva komorama, ali jedini odgovor koji smo dobili bili su verbalni napadi na nas, objavljeni na njihovim zvaničnim sajtovima. Od početka štrajka smo solidarni, iako se pitanje notara ne tiče direktno nas. Ne bunimo se zbog nerada ili finansijskih gubitaka, već isključivo zbog kršenja ljudskih prava pritvorenika koji su neosnovano zatvoreni - kaže za “Alo!” Borivoje Borović. On napominje da država neće moći da izbegne isplatu odštete zatvorenicima, ali i onima kojima je zbog štrajka povređeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Ovajdiće se  kada izađu  na slobodu

Ovajdiće se kada izađu na slobodu

Istog mišljenja je i advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja kaže da su “pritvorenici postali taoci protesta advokata”.

Ukinuto samo 59 pritvora
Advokat Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je od Ministarstva pravde izveštaj o broju ukintih pritvora u periodu od 10. septembra kada je otpočeo štrajk, pa do 20. novembra. Ispostavilo se da je ukinuto svega 59 pritvora, dok je u istom periodu prošle godine ukinuto 230, a pretprošle 294.

- Advokati štrajkuju jer im je ugroženo pravo na rad, a ljudima u pritvoru ugroženo je pravo na slobodu. Naši klijenti nisu sklopili ugovor sa državom ili Komorom, već sa nama, a mi smo se na Kodeks zakleli da nikada ne smemo, nijedan, pa ni interes profesije, nadrediti interesu klijenta - navela je Dobričanin Nikodinović u dopisu koji je uputila Advokatskoj komori Srbije.

Ona napominje da svaki zatvorenik košta Srbiju dnevno oko 50 evra i da je besmisleno da građani Srbije finasiraju i one koji su zatvoreni neosnovano.

- Broj advokata koji brani pritvorenike nije toliki da može da donese odluku o prekidu protesta, ali je dovoljan da upropasti protest. Mislim da oni koji su u štrajk ušli bez jasnog cilja i izlazne strategije, baš to i žele. Zato i provociraju - kaže Dobričanin.

Zora  Dobričanin

Zora Dobričanin | Foto: Masanori Jošida

Advokati ne rade iz straha
Društvo advokata Srbije saopštilo je juče da je sa tokom i sadržajem pregovora sa Ministarstvom pravde upoznata “šačica ljudi iz vrha Advokatske komore”, te da je nemoguće da su advokati nezadovoljni pregovorima. Društvo napominje da je većina advokata u štrajku isključivo iz straha od izbacivanja iz komore.

Poslednji komentari
  • ništa čudno Vreme: 21.12.2014 11:12h

    gradjani sve plaćaju, pa i to im neće teško pasti, sve dotle dok ne počnemo da se gledamo ,, preko mušice ,, a kako ide vreme to me neće iznenaditi. da li to neko namerno radi?

  • baba Vreme: 21.12.2014 16:45h

    zabranite komoru a stsudente 4 godine proglasite advokatima ovim postojecem zabranite rad oni rade za kriminalce i tacka

  • joj koje lazi Vreme: 21.12.2014 17:13h

    ova vest izasla zbog incidenta koji su napravili advokatici Arsic u Vojvodini. koji medijski mrak u Srbiji

  • branko1 Vreme: 21.12.2014 17:28h

    Gospođo Dobričanin I g.Boroviću,svi mi obični građani znamo tačno šta se I zašto se sve ovo dešava.Zna se I ko vodi štrajk I zašto ga vodi,ko plaća I zašto ga plaća.Tu je sve jasno osim pitanja zašto država ne preduzima zaštitne mere.Zašto dozvoljava grupi advokatskih gangster I propalica da ljuljaju system u zemlji I da se igraju sa njom.Pa sutra će isto uraditi prosvetari,zdravstveni radnici,službenici javnih ustanova,........Svi I sve to preko naše grbače.Samo pitam ovu državu zašto ne preduzima zaštitne mere.Čega se boji

  • penzioner Vreme: 21.12.2014 22:40h

    Onaj ko je kriv placace odstetu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP