Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZAKONSKA LEGALIZACIJA ORUŽJA

Građani predali škorpione, bombe i ručne bacače

Autor: Tanjug | 08.05.2015 - 18:41:00h | Komentara: 0

Građani su, u sklopu zakonske legalizacije oružja koja je počela 4. marta do sada ukupno predali 2.424 komada raznog oružja među kojima 81 automatsku pušku, 11 automatskih pištolja - "škorpiona", četiri ručna bacača.

Oružje municija pištolj

Građani donosili bombe i ručne bacače | Foto: Profimedia

 
"Iz ilegalnih u legalne tokove prešlo je ukupno 2.424 komada oružja između ostalog i 81 automatska puška, 11 automatskih pištolja (škorpion), četiri ručna bacača (zolje-neispaljene), 297 bombi, 49 eksplozivnih sredstava... i 57.113 komada municije različitog kalibra", saopštilo je danas u Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Od početka trajanja legalizacije, policijskim upravama u Srbiji "podneto je 1.455 zahteva za registraciju oružja, i to najviše zahteva za registraciju lovačkih karabina i lovačkih pušaka".
- Do sada je ukupno registrovano 613 komada oružja, naveli su u MUP-u u pisanom odgovoru na pitanje Tanjuga o dosadašnjim rezulatima akcije legalizacije oružja.

Naglašava se i da je "do sada predato 57.113 komada municije različitog kalibra, kao i 346 bombi i eksplozivnih sredstava, što je više u odnosu na prethodnu celu legalizaciju iz 2007, kada je prikupljeno 11.566 komada municije i 207 bombi i eksplozivnih sredstava.

Zakonska legalizacija oružja traje do 4. juna ove godine, a sprovodi u skladu za Zakon o oružju i municiji koji usvojen je 19. februara u cilju efikasnije kontrole posedovanja i prometa oružja.

Vlasnici oružja - fizička i pravna lica, mogu da predaju sve vrste oružja i municije najbližoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj stanici bez dokazivanja porekla i neće odgovarati za neovlaćeno nabavljanje i držanje oružja.

Tokom zakonske legalizacije, fizička i pravna lica mogu registrovati oružje za ličnu bezbednost (pištolji i revolveri), lovačko oružje (lovačke puške i karabini) i sportsko oružje (malokalibarski pištolji i revolveri, malokalibarske puške i vazdušno oružje) za koje ne poseduju odobrenje MUP-a

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP