Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SUĐENJE ZA TRAGEDIJU U DISKOTECI "KONTRAST"

Građevinski inspektori podržali kolegu

Autor: N. N. Travica | 21.04.2015 - 15:57:00h | Komentara: 0

Građevinski inspektor Veselin Kerac koji je kontrolisao diskoteku "Kontrast" pre tragedije u kojoj je 1. aprila 2012. godine život izgubilo šest mladih ljudi, rekao je na početku suđenja da nije kriv i da ne oseća nikakvu krivicu za dela koja mu se na teret stavljaju optužnim predlogom. Nataša Lazov, sudija osnovnog suda u Novom Sadu, pored predloga branioca da se suđenje odloži, otvorila je dokazni postupak.

pokrivalice

Ilustracija: Shutterstock

U novosadskoj diskoteci smrti građevinski inspektor koji je optužen da je zloupotrebio službeni položaj, jedini nadzor je uradio na osnovu slobodne procene, bez osnovnog alata za rad. Obrazlažući optužnicu zamenik tužioca je rekao da je Kerac optužen jer je izvršio krivično delo tako što je nevršenjem službene dužnosti pribavio korist vlasniku diskoteke Kontrast i zakupcima.

Njemu se na teret stavlja da je učinio da klub nastavi sa radom iako nije ispunjavao uslove za rad.


- Predlažemo da sud sasluša Ganić Alojza, vlasnika ugostiteljskog objekta u svojstvu svedoka. Smatramo da on treba da se sasluša na okolnosti da je kao vlasnik kluba bio upoznat sa svim građevinskim izmenama u okviru objekta - rekla je zastupnica optužnice.


Nakon uvodnih izlaganja zamenika javnog tužioca, branilac okrivljenog Boško Arsenijević je kazao da bi optužnicu trebalo dopuniti, a do tada da se odloži početak suđenja.

Gužva u sudnici

Početak suđenja obeležila je gužva u sudnici, koju su napravili radnici Novosadske građevinske inspekcije, koji su došli u sud kako bi podržali svog optuženog kolegu. Pre nego što je sudija otvorila raspravu, upozorila je sve radnike inspekcije, koji su došli u svojstvu javnosti da je najbolje da napuste sudnicu, jer se ne isključuje mogućnost da upravo oni budu predloženi kao svedoci, a što neće moći da se prihvati, jer su prisustvovali suđenju.

- Nema smisla da se danas iznosi odbrana dok nemamo pravu informaciju da li je navedeni objekat bio legalan ili nije. Predlažem da se nakon pribavljenih dokumenata iznese jedna celovita odbrana - rekao je Arsenijević, a što je postupajući sudija kategorično odbila.


Okrivljeni je u svom uvodnom izlaganju, prilikom otvaranja dokaznog postupka rekao da nema ništa da doda, što nije rekao pred istražnim sudijom, te se pridružio uvodnom izlaganju angažovanog branioca. Inspektor je objasnio da prilikom pomenute kontrole aprila 2010. nije mogao da odredi tačne dimenzije lokala i da li je bilo naknadnih radova "jer je njegov zadatak bio da utvrdi samo gabarite".


- Kritičnog dana bio sam u zajedničkoj akciji više inspekcija i pripadnika policije.Kontrolu sam morao brzo da obavimo i nismo imali vremena za detaljna premeravanja, tako da smo utvđivali samo gabarite. Imao sam zadatak da utvrdim da li objekat ima upotrebnu dozvolu, da li je uknjižen i da li se koristi za propisanu namenu - rekao je Kerac.


Iako je branilac okrivljenog dostavljenim podneskom zahtevao da se podnesak koji je potpisan od strane „oštećenog naroda“ izdvoji iz spisa, postupajući sudija je donela rešenje da navedeni podnesak ostane deo spisa, ali ne i deo dokaza.


U požaru su živote izgubili Tamare Miladinović (24), Renato Vukovića (20), Marina Aničić (25), Zoran Ignjatović (28), Milena Dalmacija (26) i Marko Pavlović (29).

Vlasnik “Kontrasta” Alojz Ganić u Višem sudu u Novom Sadu osuđen je na pet godina, zakupac lokala Slaviša Stanišić dobio je devet, a njegov kolega Dejan Ratković sedam godina zatvora. Električar Miroslav Papuga kažnjen je sa devet godina zatvora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP