Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NJIHOVO DIVLJANJE NE PRESTAJE

Grafiti "OVK" i "Kosova" u porti manastira u Zočištu!

Autor: Tanjug | 06.12.2014 - 17:15:00h | Komentara: 0

Na ogradi u porti manastira Sveti Vrači u Zočištu kod Orahovca, nepoznati počinioci ispisali su grafite "UCK" (Oslobodilačka vojska Kosova) i "Kosovo", što je Eparhija Raško-prizrenska ocenila kao novu provokaciju. Monah manastira, otac Dionisije rekao je da su grafite primetili juče ujutru, nakon jutarnje službe, a kako je precizirao, grafiti su primećini unutar manastirskog dvorišta.

Pucnjava u centru vojvojanske prestonice

Ti grafiti, prema njegovim rečima, šire nesigurnost u manastiru, čiji monasi konstantno doživljavaju neprijatnosti, a s obzirom da su oni koji ispisuju grafite ušli i u manastirsko dvorište, oseća se i strah.

"Prijavili smo slučaj policiji koja je rekla da će tražiti počinioce. Međutim, bojim se da to ne bude samo jedan u nizu slučajeva koji su nerešeni", rekao je otac Dionisije i podsetio da su se grafiti pojavljivali i dok je Kfor čuvao manastir.
Prema njegovim rečima, slučaj sa grafitima se jednom prilikom desio i ispred policijskog punkta, ali policija tu navodno ništa nije videla, jer je sve bilo napisano kredom.

"Što se tiče bezbednosti - teško nama", zaključio je monah Dionisije.
Eparhija Raško-prizrenska saopštila je sinoć na njenom sajtu da je slučaj prijavljen Kosovskoj policiji, da je počinilac u portu ušao kroz raspuklinu na zidu blizu kapije.
U Eparhiji smatraju da je ispisivanje grafita još jedna provokacija, verovatno sa ciljem da se unese nemir među bratijom i radnicima u manastiru.
Eparhija podseća da ovo nije prvi put da se ispisuju grafiti na zidovima manastira, ali svaki put je to novo upozorenje bratiji da mora biti na oprezu.
Podseća se i na verbalne provokacije unazad deset godina od početka obnove manastira, koji su išle od psovki upućenih bratiji i uzvika " Idite u Srbiju", a bratiji i narodu u okolini su poznate činjenice da je bratstvo manastira 1998. godine kidnapovano od strane pripadnika OVK i da je oslobođeno tek na intervenciju Međunarodnog crvenog krsta.
Manastir je miniran i spaljen 1999. godine i dodatno oštećen u neredima 2004. godine. Sadašnje bratstvo vratilo se u manastir nakon obnove, koja je počela 2005. godine, podseća Eparhija.
Manastir u Zočištu je od 2010. godine pod zaštitom Kosovske policije, ali očigledno, prisustvo policije nije smetalo izgrednicima da uđu u manastir, kao što ne smeta ni onima koji redovno provociraju i vređaju monahe prolazeći pored manastira, navodi Eparhija na svom sajtu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP