Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SPREČIMO PROPAST SRPSKE PORODICE

Grubi propusti socijalnih službi!

Autor: R. Ćorali | 06.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 7

Zlostavljanje šestomesečne bebe u Jagodini i nedavni požar u Pančevu, u kojem je stradalo dvoje mališana, poslednja su dva slučaja koja su uzdrmala javnost i bacila sumnju na rad centara za socijalni rad, jer su obe majke bile pod nadzorom tih ustanova. Zbog toga se nameće logično pitanje - da li su socijalne službe zakazale u ovim slučajevima?

Sprečimo propast srpske porodice

Sprečimo propast srpske porodice | Foto: Dušan Milenković

O Jeleni Bojović (17) iz jagodinskog sela Slatina, koja je imala smetnje u razvoju, brinuo je Centar za socijalni rad u Varvarinu, dok je Viktorija Jovanović (34) iz Pančeva bila pod nadzorom pančevačkih socijalnih radnika.
Podsetimo, maloletna Jelena je fizički zlostavljala svog šestomesečnog sina Đorđa, zbog čega je mališan u petak završio u bolnici sa teškim povredama - prelomom ključne kosti, podlaktice i brojnim hematomima, a pre dva meseca je imao i prelom butne kosti.


Imajući u vidu da je reč o maloletnoj osobi, ometenoj u razvoju, postavlja se pitanje kako su i zašto radnici centra za socijalni rad u čijoj je nadležnosti bila dali dozvolu da se uda, i to za 28 godina starijeg čoveka, kao i da li su rađene procene da li je sposobna da brine o detetu, ako se već znalo u kakvom je stanju?

Tim povodom, u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike nam je rečeno da se Jelena udala sa 16 godina i da je to aminovao varvarinski centar za socijalni rad.

Anastasija (2), Kristijan (5) i Viktorija Jovanović

Anastasija (2), Kristijan (5) i Viktorija Jovanović


- Saglasnost je data posle pozitivne procene potencijala budućeg supruga i zbog graviditeta tada maloletne Jelene. Posle udaje, Jelena nije bila pod nadzorom centra jer nije bilo potrebe za tim - objašnjavaju u resornom ministarstvu, napominjući da se „procena o podobnosti majke za brigu o detetu radi aktuelno, kao i procena podobnosti oca za dalju brigu o detetu“. Takođe je istaknuto i da se i dalje radi na ovom slučaju i da će mališan po završetku lečenja i izlaska iz bolnice biti dat u hraniteljsku porodicu.

Kao i sa Jeleninim slučajem, socijalne službe bile su upoznate i sa stanjem Viktorije Jovanović iz Pančeva, koja je još ranije, kako nam je potvrđeno, svoje troje dece dala na usvajanje jer nije bila u stanju da ih odgaja. I pored tog saznanja, Viktoriji je ostavljeno dvoje mališana - Anastasija (2) i Kristijan (5), koji su se nedavno ugušili u požaru jer ih je majka ostavila zaključane u kući i otišla u komšiluk. Na pitanje zašto i ovo dvoje mališana nije oduzeto majci, u Ministarstvu odgovaraju da Viktorija nije bila lišena roditeljskog prava.

- Majka je bez sudskog postupka, u postupku pred Centrom za socijalni rad Pančevo, dala izjavu za troje dece da idu na usvojenje, dvoje je smešteno u hraniteljskim porodicama, a jedno je u Domu „Kolevka“ u Subotici. To se dešavalo u godinama kada je majka bila sklona skitnji. Ona je dugogodišnji korisnik novčane socijalne pomoći i po proceni stručnjaka Centra uz podršku je mogla da brine o deci koja su rođena kasnije i koja su ostala kod nje. Centar je procenio da je majka u mogućnosti da brine o njima - kažu u Ministarstvu, uz napomenu da je Viktorija imala podršku i pomoć Centra i da su je socijalni radnici posetili tokom leta.

- Posle toga, ona je u više navrata dolazila po novčanu pomoć u centar, a tokom poslednje posete kupljen joj je i plinski šporet. Viktorija je dugi niz godina na evidenciji Centra za socijalni rad, koji joj je u skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima pružao pomoć - zaključili su u Ministarstvu, uz tvrdnju da su radnici Centra za socijalni rad odradili svoj posao. Odgovornost za stravične nesreće u porodicama koje su bile pod nadzorom centara niko od nadležnih ne prihvata.

Porodica Bojović

Porodica Bojović

Krivična prijava protiv majke, beba u Tiršovoj


Šestomesečna beba iz Jagodine juče ujutru je iz Opšte bolnice u Jagodini upućena na pregled u Dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu. Policijska uprava u Jagodini saopštila je juče i da je protiv majke podneta krivična prijava. Krivična prijava je podneta Višem javnom tužilaštvu „protiv jedne maloletne žene zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično delo nasilja u porodici“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da joj se na teret stavlja da je nanela teške povrede svom detetu.
Direktor Opšte bolnice u Jagodini dr Darko Miletić je izjavio da je zdravlje bebe sada stabilno i da je na pregled u Beograd poslata jer u Opštoj bolnici u Jagodini nema dečjeg neurologa i dečjeg ortopeda.

Poslednji komentari
  • rumpelstiltskin Vreme: 06.11.2014 09:02h

    Ne da su ti propusti grubi ,nego su katastrofalni.Socijalne sluzbe rade i funkcionisu po nacelima od pre 50 godina.Znaci sporo i neodgovorno.Da nam nije dobrih i briznih ljudi van krutih institucija,ovakvih i slicnih situacija bilo bi, verovatno, mnogo vise!

  • borisav Vreme: 06.11.2014 09:10h

    Socijalne sluzbe zakazale100%.To ja tvrdim .Njihova briga prevashodno je da potrose nenamenski pare koje dobijaju za svoje delatnosti.Velike malverzacije se rade na racun najsiromasnijeg sloja naseg drustva.Sramota i greota od Boga.

  • backo Vreme: 06.11.2014 09:15h

    Službe,agencije,odbori,kancelarije...???Kome čemu SEBI i za sebe.Primer NSZ koga su oni zaposlili KOGA?Kada su državne jasle u pitanju e tu se negleda učinak.

  • rikica Vreme: 06.11.2014 09:30h

    Ovaj lik 28godina stariji od nje nije smeo da bude sa njom jer tada je bila maloletna,da je to spreceno,malo dete ne bi patilo,ne bi bilo zlostavljanja.Svi do 21 su maloletni po meni,psihicki,nekada i do 30

  • Mile Vreme: 06.11.2014 10:28h

    Treba uvesti smrtnu kaznu za majke kojima zbog nemara strada dete, pa ih ne bi rađale i ostavljale okolo da ima se svašta dešava. To ni životinje ne rade. A šta je sa onom što joj se u selu Mosor pre 2 dana izgorelo dvoje dece? Izgleda ništa juče rodila još jedno a dvoje preživelih joj i dalje ostavljeni da 'brine' o njima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP