Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POLICIJA UPOZORAVA NA PREVARE

Hakeri pljačkaju srpske firme

Autor: Tanjug | 14.07.2015 - 10:15:00h | Komentara: 0

Policija je danas upozorila na sve veći broj internet prevara na štetu privrednih subjekata, a do sada je utvrđeno da je na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od milion evra.

Haker

Haker | Foto: Profimedia

Pripadnici MUP u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala su upozorili da se presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa područja Srbije razmenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom se otvaraju lažni nalozi za elektronsku poštu, sa promenjenim slovnim ili brojčanim karakterima.

Počinioci prevara se potom predstavljaju kao zaposleni u stranoj kompaniji sa kojom pravni subjekti iz Srbije već imaju poslovnu saradnju i ugovaraju poslove.

Nakon ugovaranja, navodi se u saopštenju MUP-a, oni šalju lažne profakture za uplatu, sa promenjenim instrukcijama za plaćanje.

Do sada je utvrđeno da je na taj način na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od milion evra, a najugroženija su mala i srednja preduzeća.

U saopštenju se apeluje na predstavnike privrednih subjekata da prilikom transakcija obrate pažnju da li je došlo do iznenadnih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za plaćanje, kao i da provere ispravnost izmenjenih podataka.

Pripadnici MUP-a, dodaje se, kroz intenzivnu međunarodnu policijsku saradnju rade na prikupljanju relevantnih dokaza i identifikovanju počinilaca navedenih krivičnih dela.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP