Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SUROVA DIJAGNOZA BEZ PRAVOG PREGLEDA I POMOĆI

Hitna pomoć u Grockoj ostavila čoveka da umre

Autor: Blic | 04.03.2014 - 15:31:00h | Komentara: 3

“On se gasi... pitanje je trenutka kada će umreti”, saopštila je dr Katarina Karalić iz Hitne pomoći Doma zdravlja Grocka porodici Jova G. (74) kada je po pozivu došla u kuću dijabetičara nedavno operisanog od kancera.

Hitna pomoć

Hitna pomoć | Foto: Jelena Vučetić

 

Surovu dijagnozu lekarka je postavila prekjuče bez prethodnog pregleda dok je Jovo G. ležao u nesvesti, porodici je ostavila broj telefona službe, rekla da zovnu kada “to“ bude završeno i - otišla! Da se sin nije setio da Jovi daju šećera i vode, pitanje je gde bi on danas bio jer su ga lekari Hitne pomoći iz Kaluđerice “otpisali”.

„Porodica da se žali sudu časti“
- Lekari su morali da urade EKG, da izmere šećer i nivo kiseonika u krvi pacijentu. Iako u Srbiji nema obavezujućeg protokola šta sve treba da urade, doktori po savesti treba da obave kompletan pregled. Postoje pravila za brzu dijagnostiku Hitne pomoći. Porodica treba da se obrati našem sudu časti - ističe Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

- Kako smo uopšte živi sa ovakvim lekarima? Moj otac je bio dobro i razgovarali smo normalno u nedelju u četiri popodne, ali mu je sat kasnije pozlilo i oko šest je pao u nesvest. Zvali smo najbližu Hitnu pomoć, u Kaluđerici. Stigli su brzo, ali ništa nisu uradili. Rekli smo im da je u petak izašao iz bolnice, pre tri nedelje je operisao rak na želucu. Izmerili su mu pritisak, tražili otpusnu listu, a onda nam je dr Karalić sažaljivo saopštila da se on “gasi“ i da je pitanje trenutka kad će umreti - revoltiran je Gojko G, sin čoveka koji je samo zahvaljujući porodici ostao živ.
Posle 10 minuta su otišli.
- Rekla nam je da zovnemo kada to bude završeno, verovatno kada umre. Nisu ni zapisnik napravili, nisu mu izmerili ni šećer, iako smo rekli da je dijabetičar, niti uradili EKG, ništa! Samo su izmerili pritisak. Otišli su, a mi smo uspaničeno pokušali da mu pomognemo. Aparatom u kući izmerili smo mu šećer i videli da je glukoza dva, ispod minimalnog nivoa. Pridigli smo ga i dali mu šećera i vode. Posle 20 minuta otvorio je oči i oporavio se - kaže Gojko.

Dr Karalić odbila je da za “Blic” komenatriše slučaj, a načelnica Hitne pomoći u Grockoj dr Danica Borikić kaže da će ustanova obaviti unutrašnju kontrolu, ali da porodica mora podneti žalbu.

Reakcije
Dr Danica Borikić
Načelnica Hitne pomoći u Grockoj kaže da porodica može da podnese prijavu zaštitniku prava pacijenata.
- Ako to urade, obavićemo stručni nadzor. Ako uvidimo da je procedura prekršena, sankcionisaćemo doktorku ili celu ekipu.

Dr Dragiša Stanojević
Direktor DZ Grocka kaže da će sprovesti kontrolu ako bude prijava.
- Ljudi bolest najbližih doživljavaju dramatičnije nego lekari koji se sa tim svakodnevno susreću. Doktorka Karalić je savesna, ali ispitaćemo šta se tu dogodilo.

Poslednji komentari
  • amer Vreme: 04.03.2014 16:39h

    u srbiji vlada rasulo i totalno neznanje nema protokol u zdravstvenim ustanovama, i zato narod umire svakodnevno i niko im nista ne moze jer rade za drzavu, ova drzava je odgovorna za smrt vise osoba nego kad su nas bombardovali

  • miqui Vreme: 04.03.2014 18:54h

    Trazili ste gledajte!Srpska kozanostra je sve unistila!Trebace najmanje decenija da se vratimo na vreme iz osadesetih!

  • Dijana Vreme: 04.03.2014 20:53h

    Pre pola sata sam zvala za bolesnu staru komsinicu hitnu pomoc.Spustili su mi slusalicu jer su hteli sa njom da pricaju a zena se se gusi.Sta reci o hitnoj pomoci.Kome se zaliti?Uzas jedan.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP