Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SRPSKI KRALJ ČOKOLADE U PROBLEMU

Hrvati hoće da privedu brata Vuka Draškovića!

Autor: Blic | 11.09.2014 - 13:08:00h | Komentara: 2

Odazvaću se ako me hrvatska policija pozove na ispitivanje zbog navodnih sumnji da sam oštetio fabriku čokolade u Sisku, kaže za Blic Rodoljub Drašković, vlasnik „Svislajona“.

Rodoljub Drašković

Rodoljub Drašković

Drašković je optužen da je oštetio farbiku čokolade u Sisku u vrednosti od tri miliona evra.

Počeo u Švajcarskoj
Drašković sredinom devedesetih izvlači iz stečaja vršački “Vik”, a zatim zbog sankcija odlazi u Švajcarsku, gde 1997. stvara preduzeće za proizvodnju hrane “DRD Svislajon”. Iste godine osniva i “Svislajon” u Srbiji, a potom i u Makedoniji. PIK “Takovo” kupuje na tenderu 2003, a zatim pravi “Svislajon Takovo”, da bi 2006. kupio makedonski prehrambeni gigant “Agroplod” i Industriju alata Trebinje.

Vlasnik kompanije “Svislajon” je juče dospeo u žižu hrvatskih medija jer je hrvatska policija dobila nalog da ga ispita.
Kako navode, “srpski kralj čokolade i brat političara Vuka Draškovića osumnjičen je da je 2008. fabriku čokolade u Sisku ‘DRD Svislajon’, prilikom kupovine, oštetio za oko tri miliona evra”.

Hrvatski mediji pišu da je sud odlučio da ispita Draškovića i direktore Srđana Vujevića i Vladimira Dedića na osnovu predloga koji je protiv njih podnela preduzetnica Sandra Vavra. Ona je u fabrici čokolade u Sisku bila direktor firme i manjinski partner sa 20 odsto vlasništva, dok je Drašković imao ostalih 80 odsto udela.

U septembru 2008. Draškovićev predstavnik je smenio Vavru s mesta direktorke i imenovao Vujevića. Prema Vavrinim tvrdnjama, Vujević je čitavo poslovanje firme počeo prenositi na firmu u kojoj je Drašković bio jedini vlasnik.

Vuk Drašković

Vuk Drašković | Foto: Zoran Ilić

Sindikat: Plate

ispod proseka
Predsednik Samostalnog sindikata “Takovo” Draško Nedeljković nije hteo da komentariše slučaj Draškovića u Hravatskoj, sve dok kako kaže, ne budu obelodanjene sve činjenice. Na pitanje da li su radnici u “Takovu” zadovoljni, Nedeljković je rekao za “Blic” da se radi, da su plate redovne, ali ispod republičkog proseka koji je oko 45.000 dinara.

Drašković za “Blic” tvrdi da nije dobio poziv od hrvatske policije, ali da će se rado odazvati ukoliko ga bude. Tvrdi da je “u celoj priči čist”.


- Istina je da je Vavra bila suvlasnik firme i direktor, ali je istina i da je ona opljačkala fabriku prenoseći novac sa računa firme na svoje privatne račune. Zbog toga sam protiv nje podneo krivičnu prijavu u Zagrebu 2009. godine, ali ni pet godina kasnije sud nije presudio. To me, međutim, ne čudi, jer ne može Srbin u Hrvatskoj uspeti kao poslovan čovek - rekao je Drašković za “Blic”.

Drašković je potvrdio da je poslovanje sa fabrike čokolade u Hrvatskoj preneo na svoju drugu firmu u Sisku, ali napomenuo i da je to njegovo zakonsko pravo.


Hrvatski mediji pišu da je ispitivanje Draškovića povereno zagrebačkoj policiji koja će zatražiti međunarodnu pravnu pomoć zato što Drašković živi u Beogradu.


Drašković je u žižu javnosti prethodno dospeo 2011, kada je napustio Srbiju nezadovoljan uslovima poslovanja. Povod za napuštanje zemlje bila je presuda Apelacionog suda da “Takovo” plati dug Komercijalnoj banci od 12 miliona evra. Reč je o nekoliko kredita koje je Drašković uzimao od Komercijalne banke od kojih neki datiraju od 1995. godine.


Javnost se prethodno pobunila kada je saznala da je proizvodnja “eurokrema” iz “Takova” delimično preseljena u Trebinje. Ekonomski, to je značilo podizanje izvoza BiH i povećanje trgovinskog deficita Srbije, a praktično da se u Beogradu mogao kupiti krem u pakovanju od 90 grama sa deklaracijom “uvezeno iz BiH”.

Poslednji komentari
  • VladimirR. Vreme: 13.09.2014 09:47h

    Verovatno o to klasifikuju u sitnu kradju pa se ne cimaju.

  • Djole Vreme: 20.09.2014 20:10h

    Ima cudan nacin poslovanja: Njegova roba se mora odmah platiti, a tudji proizvodni material, ako moze nikada ili malo kasnije! Neverovatno na koji nacin nasi ljudi zele da posluju! Profit cistom kradjom!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP