Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SVEDOK

I Arkana zvali za svedoka na suđenju hrvatskim "udbašima"

Autor: Tanjug | 09.09.2014 - 12:52:00h | Komentara: 0

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu potvrdio je i optužnicu protiv bivšeg šefa jugoslovenske tajne službe Zdravka Mustača zbog umešanosti u ubistvo Stjepana Đurekovića, hrvatskog emigranta, 1983. godine u Minhenu.

Željko Ražnatović Arkan

Željko Ražnatović Arkan | Foto: AP

Predmet protiv Mustača spojen je s postupkom protiv njegovog nekadašnjeg podređenog u Službi državne bezbednosti SFRJ Josipa Perkovića, pa će se voditi jedinstven postupak koji će početi 17. oktobra, a kraj suđenja očekuje se krajem aprila sledeće godine.
Vrhovni zemaljski sud još početkom leta zatražio je od hrvatskih vlasti pružanje međunarodne pravne pomoći u ovom predmetu, piše Jutarnji list.
Tako je, između ostalog, od Županijskog suda u Zagrebu i njegovog predsednika Ivana Turudića zatražio određene provere za "osobe koje dolaze u obzir kao svedoci", a među njima je i pokojni Željko Ražnatović Arkan iz Srbije.
Na tom spisku sa 60-ak imena je i niz drugih osoba koje su pokojne, među njima i Ivica Račan, Josip Vrhovec, Jure Bilić, Milka Planinc, Mika Špiljak...
Kako piše Jutarnji list, nemački sud želi od hrvatskih vlasti da dobije i službene potvrde o tome da pojedine osobe koje se spominju u spisku kao svedoci, više nisu žive.
Zanimljivo je, na primer, i da su zatraženi i svi zapisnici sa sednica Veća za zaštitu ustavnog poretka nekadašnje Socijalističke republike Hrvatske, između 1980. i 1985. godine, u kojima se spominju pronevera deviza ili kriminal u Ini.
Nemački sud raspolaže i informacijama da postoje i određeni snimci nastali početkom 90-ih godina, koji bi mogle biti važan dokaz na predstojećem suđenju, a jedan od njih sadrži razgovor Perkovića i Mustača, pri čemu navodno spominju i Željka Ražnatovića Arkana.
Većinu tih materijala Nemačka je i u ranijim fazama postupka tražila od Hrvatske, a ovo je verovatno zadnji pokušaj uoči skorog suđenja.
Međutim, najvećem delu zahteva Suda u Minhenu, Županijski sud u Zagrebu neće moći udovoljiti, jer najveći broj svedoka već dugo nije među živima, a za postojanje neke druge tajne partijske obaveštajne službe u Hrvatskoj, kako se to sugeriše, nikad niko nije čuo.
Zbog svih ovih okolnosti, kao i mišljenja dela stručne javnosti da je izručenje Perkovića bilo protivzakonito, Hrvatska bi, zbog zaštite sopstvenih interesa, na suđenju u Minhenu svakako trebala da ima službene posmatrače, ocenjuje Jutarnji list.
Inače, Josip Perković i Zdravko Mustač izručeni su Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje, pošto ih je Nemačka potraživala zbog ubistva Đurekovića, hrvatskog emigranta, u Minhenu.
Hrvatska je tako morala da postupi, kao članica EU, a zbog toga što oni nisu odmah izručeni, jedno vreme su se hrvatske vlasti sporile sa Evropskom komisijom, pa su joj pretile i sankcije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP