Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ALO! SAZNAJE

I srpski policajci pomogli otmičarima u zločinu u Štrpcu!

Autor: M. Dudvarski | 05.02.2014 - 07:45:00h | Komentara: 7

Srpski policajci legitimisali su putnike i popisivali sve sa muslimanskim imenima nesposredno pre nego što će u stanici Štrpce iz voza na pruzi Beograd-Bar 27. februara 1993. godine otmičari odvesti 20 putnika, saznaje “Alo!”.

Bruno Vekarić

Bruno Vekarić | Foto: Z. Mrđa

Kako saznajemo, istražni organi su nakon razgovora sa više svedoka utvrdili da su trojica policajaca koja su tada vršila trijažu putnika zapravo bila u pratnji tog voza.


- Ti policajci su nakon legitimisanja i popisivanja muslimanskih putnika otmičarima skrenuli pažnju na evidentirane putnike. Takođe, kada je izvršena otmica, policajci nisu zaustavili voz na sledećoj stanici niti su omogućili da se posle kidnapovanja uradi uviđaj iako je iz njega izvedeno 20 putnika. Oni nisu upisali ime nijednog putnika svedoka, niti su od njih uzeli izjavu u vezi sa okolnošću da je iz njihovog kupea odveden putnik - kaže izvor blizak istrazi.

Kako saznajemo u Tužilaštvu za ratne zločine, broj osumnjičenih za zločin u Štrpcu se sa sedam sada povećao na deset osoba.

Podsetimo, Nebojša Ranisavljević iz Desporovca jedini je do sada odgovarao za otmicu i ubistvo putnika u Štrpcu. Presudom Višeg suda u Bijelom Polju, on je 9. septembra 2002. osuđen na 20 godina zatvora. On je bio pripadnik voda „osvetnici“, u sastavu interventne čete kojom je komandovao Boban Inđić. Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici izvedeni iz voza odvedeni su u školu u Prelovu u višegradskoj opštini, gde su opljačkani i pretučeni. Posle su odvedeni do napuštene kuće blizu obale reke Drine kod Višegradske banje, gde su ubijeni.

Do sada je tužilačko-policijski tim koji postupa u ovom predmetu saslušao preko 30 svedoka, od kojih su tri imala neposredna saznanja o likvidaciji. Jedan od ovih svedoka nalazi se u skandinavskim zemljama, a drugi na teritoriji bivše SFRJ. Preko oficira za vezu u Hagu prikupljeni su podaci iz istraga u različitim predmetima koji bi mogli da rasvetle događaj u Štrpcu. Zamenici tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić su zajedno sa pripadnicima Službe za otkrivanje ratnih zločina (SORZ) MUP-a Srbije prošle nedelje saslušali drugi put Milana Lukića u Haškom tribunalu u okviru postupanja u predmetu „Štrpci“.

- Postoji sumnja da su neke osobe koje su obuhvaćene predistražnim postupkom u ovom predmetu učestvovale u otmici i ubistvu sjeverinskih Bošnjaka 22. oktobra 1992. godine, a nisu bile dostupne u pravosnažno okončanom predmetu “Sjeverin” 2006. godine, kada su četiri osobe osuđene na ukupno 75 godina zatvora. Milan Lukić je tada u odsustvu osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu - kaže naš sagovornik.
Poslednji komentari
  • dane Vreme: 05.02.2014 11:32h

    Sve na doživotnu!I one koji ih do sad nisu pohapsili.

  • Lune Vreme: 05.02.2014 13:21h

    Hm,hmm.." Prema informaciji koju je ŽTP dostavio Višem sudu u Bijelom Polju otmica nije tretirana kao vanredni događaj, a podaci o događaju prikupljeni su radi informisanja rukovodećih struktura u okviru preduzeća i saveznih i republičkih organa. Prikupljeni materijal sa oznakom strogo poverljivo čuvan je u preduzeću do marta 1995. godine, kada ga je odneo Josip Ujčić, šef Odeljenja za saobraćajne poslove, sa obrazloženjem da mu je potreban radi podnošenja izveštaja višim organima. Obelodanjena dokumentacija najdirektnije ukazuje da je otmica putnika bila planirana i sprovedena uz znanje tadašnjih visokih funkcionera civilnih, policijskih i vojnih organa Srbije i SR Jugoslavije. U cilju utvrđivanja njihove odgovornosti, Fond za humanitarno pravo zahteva od nadležnog suda u Srbiji da otvori istragu i utvrdi odgovornost funkcionera koji su znali za plan otmice, dali saglasnost za izvršenje ili zaštitili odgovorne od krivičnog gonjenja."

  • Стефан Vreme: 05.02.2014 14:02h

    Само се о убицама Срба ништа не зна!

  • pero Vreme: 05.02.2014 15:19h

    STA JE TO SAD NOVO.PA TO SE ZNALO OD POCETKA KO JE LEGTIMISAO I OBELEZAVAO TE OTETE LJUDE.ZNA SE DA JE JEDAN IZ PRIJEPOLJA.PA STA SE SAD CEKA ZASTO SE NEKAZU IMENOM I PREZIMENOM.NEBI MU SUD TREBAO.

  • Doktor Vreme: 05.02.2014 16:32h

    bruno, ti si za zupanijski sud a ne za srpski.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP