Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

I DALJE SE TRAGA ZA DEVOJČICOM IZ BATAJNICE

Ivana bacila telefon, pa policija ne može da je locira!

Autor: R. K. - B. J. | 29.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Ivana Podraščić (14), devojčica iz Batajnice, nije nađena ni posle mesec dana otkako je nestala. Kako „Alo!“ saznaje, policija za njom i dalje traga, ali situaciju otežava to što se devojčica otarasila telefona, pa policija ne može ni putem signala da je locira.

Već je nekoliko puta bežala od kuće: Ivana Podraščić

Već je nekoliko puta bežala od kuće: Ivana Podraščić

Inače, kako „Alo!“ saznaje, centar za socijalni rad je tri godine pratio Ivanine roditelje, ali su od toga odustali jer su 2009. procenili da za tim nema potrebe! Od tada, kako je „Alo!“ pisao, Ivana je više puta bežala od kuće, a prema navodima drugara, upala je u loše društvo i odala se porocima, konzumiranju alkohola i marihuane.


- Intenzivno tragamo za devojčicom. Međutim, roditelji, koji su nestanak prijavili tek nakon deset dana, uporno su pričali da je ona i ranije bežala i da će se sama vratiti. Taj gubitak vremena otežao je potragu jer smo po prijavi dolazili na mesta na kojima je boravila tokom bekstva, ali je u međuvremenu otišla. Proveravali smo desetak Ivaninih poznanika za koje se pretpostavljalo da bi mogla biti kod njih i koji su išli i na poligraf, a tokom istrage je utvrđeno da je kod šestorice čak i boravila tokom bekstva.
Međutim, uprkos opsežnoj potrazi, za sada ne uspevamo da joj uđemo u trag. Kada je reč o roditeljima, nemoguće je pouzdano reći da li ne znaju ili neće, ali do sada nam nisu dali nijedan konkretan predlog gde bi ona mogla da se nalazi. Povrh svega, devojčica se otarasila telefona, tako da ne možemo ni putem mobilnog signala da je lociramo - navodi naš izvor blizak istrazi.
Inače, Ivanin nestanak otvorio je brojna pitanja u vezi sa efikasnošću socijalnih sistema jer je, kako saznajemo, centar za socijalni rad godinama bio upoznat sa problematičnošću ove porodice.

Porodica bila na evidenciji centra za socijalni rad od 2006. do 2009. godine: Ivanina majka Nada

Porodica bila na evidenciji centra za socijalni rad od 2006. do 2009. godine: Ivanina majka Nada | Foto: Rajko Ristić


Naime, Ivanina porodica je na evidenciji centra za socijalni rad još od 2006. godine. U to vreme, i tadašnji predsednik Mesne zajednice Batajnica obavestio je centar o teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se porodica nalazi. Nadležni u centru su izašli na teren i procenili da je porodici potrebna pomoć i tri godine su obavljali nadzor nad vršenjem roditeljskih prava. Međutim, kako saznajemo, 2009. godine, centar je procenio da je podignut stepen njihove kompetentnosti da budu roditelji, pa je sa tom praksom prekinuto.
Nadležni u centru su se ponovo uključili u proleće 2014. godine, kada ih je škola obavestila o potrebi da se uključe u pružanje podrške maloletnoj Ivani, koja je pokazivala znakove neprilagođenosti. U Ministarsvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da su zarad zaštite najboljeg interesa maloletne dece i porodice doneti mnogi zakonski i podzakonski akti, protokoli i strateški dokumenti „koji imaju za cilj strukturiranje i organizovanje institucija i postupaka u zaštiti dece i porodice“, ali da se i dalje radi na unapređenju sistema socijalne zaštite.

- Polazeći od svih ovih dokumenata, Ministarstvo i dalje radi na unapređenju sistema socijalne i porodične zaštite u datim objektivnim uslovima o kojima moramo voditi računa kako bi se sprovodila realna i svrsishodna politika u oblasti zaštite dece i porodice - poručuju za naš list u Ministarstvu.

Roditelji mogu biti kažnjeni zbog dece koja beže!


Inače, zbog konstantnog i kontinuiranog bežanja dece od kuće, roditelji, kako saznajemo, mogu odgovarati čak i krivično.
- Roditelji koji zlostavljaju i zanemaruju decu i na neadekvatan način vrše roditeljsko pravo mogu za svoje postupke odgovarati građanskopravno i krivičnopravno. Mere građanskopravne odgovornosti su korektivni nadzori nad vršenjem roditeljskog prava, potpuno ili delimično lišavanje roditeljskog prava, izricanje mera zaštite od nasilja u porodici u skladu sa Porodičnim zakonom. U okviru krivičnopravne zaštite, roditelji mogu odgovarati za više krivičnih dela, među kojima su i krivično delo zapuštanja maloletnog deteta, kršenje porodičnih obaveza, nedavanje izdržavanja i slično - navode u Ministarstvu rada.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 29.08.2014 10:23h

    Na žalost, kako je krenula, verovatno je već počela da se bavi prostitucijom. Bog zna dokle je stigla.

  • Mix Vreme: 29.08.2014 18:30h

    Policijo, gde vam je operativni rad na terenu? Izgleda da ste postali mobilni operater pa samo locirate telefone, a bez toga nista?! Sad je fora, samo bacis fon i mozes da ubijes, nestanes, nema te. Sramota. Kako ste ljude nalazili do pre 20 godina? Prelistajte stare udzbenike i dosijee, mozda se setite.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP