Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

I POSLEDNJI VEHABISTI OD OVOG VIKENDA NA SLOBODI

Iz zatvora izlaze da prave džihad

Autor: V. Papović | 25.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 3

Ovog vikenda na slobodi bi trebalo da se nađu i poslednji pripadnici vehabijske grupe koja je pre osam godina pokušala da ubije sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića, a u planu su imali i napade na javne i kulturne objekte i strane ambasade u Beogradu, kao što je Ambasada SAD, te zgrade “Beograđanke” i Narodnog pozorišta.

Planirali napad  na ambasade i  pozorišta u Beogradu

Planirali napad na ambasade i pozorišta u Beogradu | Foto: AP

Prema saznanjima “Alo!”, većina njih, a posebno vođa ove grupe Senad Ramović zvani Becan, ne samo da u zatvoru nisu prevaspitani već su na krilima pojave ISIS-a dodatno radikalizovali svoje stavove i samo je pitanje vremena kada će ponovo krenuti u slične poduhvate.


Svedočio i Zukorlić


Na suđenju vehabijama u Specijalnom sudu u Beogradu kao svedok se pojavio i muftija Muamer Zukorlić, koji je tvrdio da su vehabije htele da ga ubiju. Muftija je svojim svedočenjem puno doprineo da neke od vehabija, poput Ramovića, dobiju višegodišnje zatvorske kazne.

- Kod Ramovića procena rizika upućuje na visoku verovatnoću da ponovi slična krivična dela. On u budućnosti namerava da nastavi džihadističku borbu, a u KPZ Niš je širio radikalne stavove među ostalim zatvorenicima, govoreći da njegov život nema smisla ako ne postane “šehid”, tj. onaj koji umire boreći se za Alaha. Ramović je pred drugim zatvorenicima i dalje pretio likvidacijama pripadnicima srpske bezbednosti, ali i pojedinim istaknutim predstavnicima islamske zajednice na teritoriji Srbije - otkriva izvor “Alo!” blizak srpskim bezbednosnim strukturama.

Prema izvorima “Alo!”, potencijalno veliku opasnost bi mogao predstavljati i Nedžad Bulić zvani Nedžo, koji se u zatvoru pridružio Ramovićevoj vehabijskoj grupi.

Zatvor ga nije prevaspitao: Senad Ramović

Zatvor ga nije prevaspitao: Senad Ramović | Foto: RAS


- S obzirom da Bulić odlično zna arapski jezik, on je u KPZ Niš imenovan za novog imama u tamošnjem “mesdžidu” i samim tim je imao veliki uticaj na druge osuđenike islamske nacionalnosti - kaže naš izvor koji podseća da je Bulić uhapšen u martu na sarajevskom aerodromu, a namera njegove terorističke grupe bila je da napadne fudbalski stadion u Novom Pazaru.

Kod terorista  pronađen čitav  arsenal

Kod terorista pronađen čitav arsenal

Okružni sud u Beogradu osudio ga je na sedam godina zatvora.
Na slobodi se iz ove grupe već nalaze Fuad Hodžić, Adnan Hot, Mirsad Prentić, Jasmin Smailović, Erhan Smailović i Muamer Salković. Od vehabizma se sa ovog spiska distancirao samo Mirsad Prentić, koji je zbog opasnosti da mu se bivši saučesnici osvete robijao u odvojenom odeljenju. Svi ostali u izveštajima sudskih i bezbednosnih organa označeni su kao osobe koje su spremne na ponovno udruživanje radi terorističkih aktivnosti. Zanimljivo je to da su svi zatvorsku kaznu služili barem tri godine kraće od one na koju su bili prvobitno osuđeni.

Prentić ubijen na planini Ninaja!


U okršaju policije sa ovom terorističkom grupom ubijen je Ismail Perentić na planini Ninaja kod Novog Pazara. Sudeći po pronađenoj ogromnoj količini oružja, sanitetskog materijala, vozila i eksploziva i ostale vojne opreme, ova grupa bila je finansirana iz inostranstva, odakle su dolazili i nalogodavci, čija imena će verovatno ostati tajna. Ova grupa je kontaktirala sa istomišljenicima iz BiH, odnosno vehabijama Nusretom Imamovićem iz Maoče kod Brčkog i sada pokojnim Ismetom Baćićem, ali i Ebu Muhamedom iz Beča u Austriji i studentima iz Meke u Saudijskoj Arabiji, koje su pitali za mišljenje o ubistvu muftije Zukorlića. Tužilaštvo je navelo da su pojedinci iz ove grupe snimili i film po uzoru na bombaše ubice, te da je namera finansijera iz inostranstva bila da ulice u Srbiji počnu da liče na ulice kakve ostaju nakon akcije bombaša samoubica.

Poslednji komentari
  • silver Vreme: 25.07.2015 10:08h

    Mene da se pita nikada ne bi bili pušteni iz zatvora, a Vi kako hoćete, sretno nam svima??????????

  • Didi Vreme: 26.07.2015 00:48h

    Koja budala ce ih osloboditi?Da li ima iko normalan u ovom bajcetinskom pasaluku?

  • veliki GREŠNICI Vreme: 26.07.2015 16:29h

    Jedno da rasčistimo, ALAH (BOG) ne traži ljudske žrtve radi širenja islama čak suprotno da čovek koji umire na taj način je veliki grešnik. Odakle vehabijama ta ideologija i radikalni isamizam se tačno zna i on se razvio baš za potrbe zapada. U Austriji postoje javne organizacije vehabista koji kupuju ljude posebno (svopje ) gastajbajtere dajući im po hiljadu evra mesečno, Nisu oni toliko opasni kao se piše , ali su stašno štetni za komunikaciju u multinacionalnim društvima , mada i suštinom postojanja štete muslimanskom narodu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP