Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

IZNENAĐUJUĆE

Izabran za direktora, a preti mu zatvor!

Autor: V. Nikitović | 07.02.2014 - 07:45:00h | Komentara: 2

Inženjer Zoran Stefanović i u novom četvorogodišnjem mandatu obavljaće funkciju izvršnog direktora čačanske vojne fabrike „Sloboda“, odlučio je nadzorni odbor kompanije, što je iznenađujuće imajući u vidu da je tužilaštvo u Čačku 2012. podiglo optužnicu protiv njega i petorice njegovih najbližih saradnika zbog sumnje da su odgovorni za eksploziju koja se u fabrici dogodila 27. decembra 2010. Stefanoviću je na teret stavljeno teško krivično delo protiv sigurnosti, za šta je zaprećena zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Zoran Stefanović

Zoran Stefanović

U navodima optužnice stoji da Zoran Stefanović, kao odgovorno lice kompanije “Sloboda”, nije postupio po propisima i tehničkim pravilima o merama zaštite i bezbednosti na radu u sektoru proizvodnje specijalnih proizvoda u radnoj jedinici “Pirotehnika” “i pored toga što je od rukovodioca službe bezbednosti na radu dobio upozorenje”. Navedeno je i da je na odeljenju pirotehnike bilo dva i po puta više eksplozivnih i zapaljivih materija u gotovim proizvodima i komponentama nego što je to propisima dozvoljeno i to je, prema tužilaštvu, “imalo direktnog uticaja na posledice”. Takođe, mnogi radnici su se danima pred incident žalili da su preumorni, budući da su nekoliko nedelja radili bez dana pauze 12 i više sati dnevno.


Predsednik Samostalnog sindikata „Slobode“ Dragan Jekić podseća da većinu u Nadzornom odboru kompanije čine predstavnici Ministarstva odbrane i naglašava da su oni odgovorni za izbor direktora.

- Mi se kao sindikat ne mešamo u personalna rešenja pri izboru direktora. Nama su bitne tri stvari: da u fabrici bude puna zaposlenost, što veće plate i zadovoljavajuća bezbednost na radu. Svaki direktor koji bude vodio računa o ove tri stvari imaće našu podršku - navodi Jekić.
Poslednji komentari
  • Toma Vreme: 07.02.2014 11:48h

    Vazna je partiska knjizica i nista drugo za direktorskomesto.

  • nele Vreme: 07.02.2014 12:10h

    Od kada postoji fabrika Sloboda- namenska proizvodnja, na čelu je bio oficir direktor. Ti oficiri su znali da zavedu red, disciplinu i bezbednost na radu. Nažalost, sada Slobodu vode civili, šefovisu civili, sa zanatima i srednjom školom. U pirotehniku niste mogli da uđete bez adekvatne opreme. Nema discipline. Radnici su preko omladinske zadruge, nestručni kadar ne može da radi sa opasnim materijama.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP