Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NOVI DETALJI ISTRAGE O NEZAPAMĆENOM NAPADU U DOMU ZA STARE U KNJAŽEVCU

Izbila oči ženi jer joj je zauzela WC šolju!

Autor: S. Božinović - B. Janačković | 15.03.2013 - 22:46:00h | Komentara: 2

„Zar je neko mojoj majci, koju smo smestili na bezbedno mesto, mogao da kopa oči i lomi rebra, a da njeno zapomaganje niko ne čuje? Zašto su mi tri dana u Gerontološkom centru pričali da mi je majka samo malo povređena jer je pala u kupatilu?

Baka Olga u niškoj bolnici

Baka Olga u niškoj bolnici

Kakvi su to lekari koji su iskopano oko okarakterisali kao laku telesnu povredu?”, pita se Zaječarka Slavica Jovanović, ćerka Olge Cvetković (83), koja je 11. marta, dva sata posle ponoći, brutalno pretučena u toaletu knjaževačkog gerontološkog centra.


Osumnjičena se čudno ponašala

Za napad je osumnjičena V.T., kojoj je određen pritvor, jer se po rečima zaposlenih u centru, sumnjivo ponašala, gestikulirala rukama, bila nervozna i imala ogrebotine na šakama i podlakticama. Ona je, kako nezvanično saznajemo, tek juče trebalo da bude saslušana.

Olga je mirna, povučena starica, koja je, s obzirom na to da nema prihoda, kuću i imanje u selu Novo Korito prepisala Gerontološkom centru u Knjaževcu da bi je sačuvali u starosti. U centru je od 2009. godine. Zbog katarakte je boravila samo na spratu jer nije videla da siđe niz stepenice, a po rečima njene ćerke, bila je više nego zadovoljna u tom domu.

- Osećam se strašno, uzimam tablete za smirenje i najverovatnije ću tužiti Gerontološki centar zbog strahota koje je doživela moja majka i zato što su sve hteli da zataškaju. Oni su mi 11. marta javili da mi je majka pala u kupatilu i da ima samo lakše povrede, u utorak su javili da je na lečenju u Nišu i da ne znaju o kakvim se povredama radi, u sredu su kazali da je majka dobro i da će uskoro izaći, a u četvrtak, kada su sve objavili mediji, javili su da je mojoj majci iskopano jedno oko i da su joj polomljena rebra - ogorčena je ćerka Slavica.
Za napad je osumnjičena V. T. (76), gluvonema žena koja je mesecima bila cimerka pretučene starice.

Olgina ćerka  Slavica Jovanović

Olgina ćerka Slavica Jovanović


- Prema mojim sumnjama, moja majka je bila na WC šolji, V. T. je naišla i terala je moju majku da ustane sa šolje, ali ona nije mogla, pa ju je ta gluvonema žena napala - dodaje Slavica.

Predrag Ranđelović, direktor ovog centra, kaže da su ćerku Slavicu obaveštavali shodno informacijama koje su dobijali od zdravstvenih ustanova, a da su Slavici utorak prosledili broj telefona niške klinike u kojoj se nalazi njena majka da bi se sama informisala.

- Tek u sredu, u kasnim popodnevnim satima, saznali smo da su u pitanju teške telesne povrede. Zbog toga smo i ćerki, ali i nadležnima iz odeljenja za inspekcijski nadzor Ministarstva rada, za incident javili tek u četvrtak ujutru. Do tada smo, kako nam je rečeno iz ovdašnje Hitne službe, imali informaciju da se radi o lakim telesnim povredama – kaže direktor Ranđelović.

Inspekcija rada otkrila brojne nepravilnosti

Inspekcija Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike utvrdila je propuste u Gerontološkom centru u Knjaževcu.
- Propustili su da obaveste policiju i osnivača i nema dokaza da su obavestili organ starateljstva, koji je obavešten telefonom, ali nije moguće utvrditi kada - navodi načelnik odeljenja Biljana Zekavica.
Ona kaže da na osnovu izjava zaposlenih nije moguće utvrditi tačne okolnosti koje su dovele do teškog povređivanja korisnice.
- Pokazalo se da je neefikasna organizacija rada negovatelja i naročito medicinskih sestara u noćnoj smeni jer su prisutna samo dva izvršioca u veoma razuđenom objektu, kao i da nema dovoljno negovatelja. Direktor nije postupio u skladu sa nalogom Ministarstva da u roku od 24 sata dostavi usmeno i pismeno obaveštenje o svakoj incidentnoj situaciji. Protiv svih za koje se utvrdi da su učinili propuste u svom radu biće preduzete mere u skladu sa nadležnostima inspekcijske službe, pa i protiv direktora ustanove - navodi Zekavica.

Poslednji komentari
  • ljuba Vreme: 16.03.2013 11:00h

    Jos jednom gradjani placaju zivotom losu organizaciju i opstu ne brigu za rad ,profesiju i coveka uopsteno.povredjenoj gospodji zelim sto brzi oporavak.

  • AleksandarVeliki Vreme: 16.03.2013 12:40h

    svako ko ima iole para i vezu u opštinskim strukturama može da otvori gerontološki centar... inspekcija u te ustanove ulazi samo jednom, i to na početku rada kada je sve prazno i relativno novo i NIKAD VIŠE... i taj jedini put inspektori dodju reda radi, i da uzmu koji evrić da bi stavili potpis... ako se kojim slučajem ponovo pojave na takvim mestima onda je u pitanju ili ubistvo, ili trovanje ili samoubistvo, ili eventualno ako neko od rodbine korisnika prijave neku vrlo krupnu nepravilnost... do kad bre više narod da plaća inspekcijske službe za totalni nerad tj povremeni rad za javno dobro, a stalni za evre!????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP