Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ŠESTOMESEČNI ĐORĐE BIĆE SMEŠTEN U HRANITELJSKU PORODICU

Izlomljena beba uzeta roditeljima

Autor: G. Jevremović | 04.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Šestomesečni Đorđe Bojović iz Slatine kod Jagodine prema odluci Centra za socijalni rad, posle zavreštka lečenja, biće upućen u hraniteljsku porodicu do osposobljavanja porodice Bojović za roditeljstvo.

Majka Jelena (17) i otac Zoran Bojović

Majka Jelena (17) i otac Zoran Bojović

Prema rečima direktora bolnice dr Darka Miletića, Đorđe će nastaviti lečenje u nekoj od beogradskih specijalizovanih dečjih klinika. Đorđa su u petak u bolnicu doveli roditelji Jelena (17) i Zoran (45), a konstatovani su prelomi ruke i ključne kosti, kao i više podliva i hematoma po glavi i telu, dr Miletić ističe da je sada njegovo zdravstveno stanje vitalno i stabilno, van životne opasnosti.


Policija i tužilaštvo


Portparol PU u Jagodini Gordana Cvetić, izjavila je da policija u saradnji sa Tužilaštvom i Centrom za socijalni rad radi na utvrđivanju činjenica. U Tužilaštvu ističu da još uvek nisu dobili krivičnu prijavu da bi razmatrali događaj.

- Ustanovljeno je da majka ne može da se brine o detetu, odnosno nije zainteresovana da se brine. U porodici ne postoji adekvatna podrška, pa će dete, posle lečenja, biti privremeno upućeno u hraniteljsku porodicu do osposobljavanja Bojovića za roditeljstvo. To je stav stručnih radnika centra, izjavila je direktorka centra Biserka Jakovljević.

Socijalni radnici su zaključili da su povrede deteta nastale zbog neadekavtnog načina zbrinjavanja, odnosno pri presvlačenju i povijanju, kao i da Jelena nije bila u stanju da sagleda postupke i posledice svojih postupaka.

Dr Miletić je potvrdio da je majka bila sa detetom na odeljenju, ali i da su medicinski tehničari dobili zadatak da 24 sata motre na dete kako eventualno ne bi došlo do neke vrste maltretiranja deteta.

- Dete će imati posledice zbog ovih povreda kasnije u razvoju. Svaki prelom tako bitnih kostiju ostavlja posledice u smislu ograničenja kretanja, ali s obzirom na to da je reč o bebi, takve povrede se najuspešnije saniraju. Đorđeva leva noga je kraća zbog preloma butne kosti i kasnije će se to odraziti na hod, navodi dr Miletić.

Bolnička Komisija za zlostavljanje dece zaključila je da je majka Jelena ometena u razvoju, ali i da je za neke dalje zaključke neophodno obaviti psihološko testiranje na koje majka ne pristaje. Takođe je zaključenio da Đorđe ima znake neuhranjenosti.

Šestomesečni Đorđe

Šestomesečni Đorđe

Beba ide u Tiršovu na operaciju!

Posle odluke Centra za socijalni rad iz Jagodine o oduzimanju šestomesečne bebe od roditelja, zbog brojnih povreda po telu i lomova kostiju, majka (17) je otpuštena iz bolnice i zdravstveno osoblje je preuzelo staranje, dok će beba sutra, prema odluci ortopeda, biti prebačena u specijalizovanu dečiju klinuku u Tiršovoj u Beogradu radi obavljanja operacije, potvrdio je direktor bolnice dr Darko Miletić.

- Najverovatnije potrebna je operacija nadlaktice kosti desne ruke, kako mališan ne bi imao problema kasnije kroz razvoj. Njemu je zbog loma butne kosti, pre tri meseca, leva noga kraća od desne i imaće motorički problemkad poraste. Sa njimu u pratnju idu lekar i medicinska sestra. Zdravstveno stanje bebe je stabilno - navodi dr Miletić.

Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad Biserke Jakovljević posle odluke centra o smetanju deteta u hraniteljsku porodicu, ono je i faktički razdvojeno od roditelja jer je i majka Jelena otpuštena iz bolnice.

Đorđeve povrede


Lekari su u petak kostatovali da Đorđe ima više podliva, odnosno modrica, po celom telu, kao i hematom na licu, polomljenu desnu nadlaktnu i ključnu kost. Podlivi su konstatovani i na preponama, ali mišljenje je lekara da nije bilo seksualnog zlostavljanja. Dete nema hematoloških bolesti, što ukazuje da su povrede nastale mehaničkom silom, konstatacija je bolničke komisije.

Boriću se za sina


Posle informacije da je Centar za socijalni rad doneo odluku smeštanju Đorđa u hraniteljsku porodicu, njegov otac Zoran, koji se u tom trenutku našao u bolnici, u neverici zaplakao i rekao da će se boriti. On je najavio da će uzeti profesionalnu negovateljicu da bude u kući i pomaže oko deteta dok je on odsutan.
- Ja sam doveo Đorđa kod doktora iz najbolje namere, a sada me kažnjavaju oduzimanjem sina. Boriću se za sina, svoju bebu, to je normalno. Ne snosim nikakvu krivicu. Kad sam kod kuće supruga se lepo ponaša prema bebi, nisam primetio da ona zlostavlja bebu ili bilo šta zlonamerno da sam primetio. Čim sam primetio podliv ispod oka, odmah sam ga doveo doktoru. Za rukicu nisam ni pretpostavljao da je polomljena, jer nije plakao, niti burno reagovao, pružao mi je rukicu normalno. Ništa sumnjivo nisam primetio. Čuvali smo bebu, kupali, presvlačili, a preko dana je ona ostajala sama sa njim. Po desetak, dvadeset puta sam je zvao i pitao šta rade, da li ga hrani, presvlači, stavlja da spava. Nisam ništa čudno primetio, a kad god mi je bilo sumnjivo dovodio sam dete lekaru - priča kroz suze Zoran.
On je objasnio da su mu iz Centra za socijalni rad u Varvarinu, koji je bio staralac njegovoj supruzi Jeleni, kazali pre zasnivanja braka da je mentalno ometena u razvoju i da mora mnogo sa njom da radi.

Poslednji komentari
  • snezana Vreme: 04.11.2014 10:33h

    Ovo je ipak mnogo dublji problem od oduzimanja dece. Ko ima pravo da se igra takvim stvarima. Prvo si licima koja su evidentirana kao ometena u razvoju dozvolio da imaju potomstvo, a onda si im to isto potomstvo ugrozio i na kraju oduzeo. Mozda je humanije sterilisati ih i ne dozvoliti da uopste dodju u poziciju da imaju decu nego ovako ili jos strasnije muciti ih. Uzas blagi. Drzava i zakoni su toliko slabi da tu nema reci i definicije. Strasno.

  • ,,Centar,, Vreme: 04.11.2014 19:41h

    Kako taj Centar uopste i radi kada je omogucio ovakav brak sa takvom osobom?

  • Dz Vreme: 05.11.2014 14:22h

    Jelena (17) i Zoran (45)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP