Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MONSTRUOZNO

Izvadio sam Srbinu srce, još je kucalo!

Autor: F.B / J. Petrović | 11.09.2012 - 19:37:00h | Komentara: 0

“Znao sam da se ne radi o Albancu. Kada sam mu se približio, on se otimao i zapomagao -Bože, nemojte me zaklati, nemojte me ubiti.

U

Stravični zločini u "Žutoj kući" | Foto: ALO!

Bajonetom sam mu presekao rebra. Tada sam prvi put video ljudski organ. Bilo je to srce koje je još kucalo dok sam ga držao u rukama”- govorio je zaštićeni svedok srpskog tužilaštva koji je učestvovao u direktnoj proceduri vađenja organa srpskim zarobljenicima na severu Albanije na snimku koji je sinoć emitovala RTS.


On je do detalja opisao kako je akcija organizovana - od obuke, operacija u improvizovanim bolnicama, do transporta organa do aerodroma u Tirani. Prema njegovom svedočenju, srpski zatvorenik je bio mršav, mlad, smeđe kose i isprebijan. Progovorio je na srpskom tek kada je počeo da ga seče.

- Ubili bi me da sam odbio to da učinim. Dali su mi skalpel. Počela mi je muka, gađenje. I sada se sećam toga i sada, i u telu i u mislima, mi se ponovo javlja taj osećaj. Rekao mi je šta treba da radim na telu - da napravim jednu liniju, da ga posečem, da napravim operaciju jednom ravnom linijom, rezom, od početka grkljana do kraja rebara - priča svedok koji je zajedno sa još nekoliko pripadnika terorističke OVK „prošao“ dvonedeljnu „obuku“ na plastičnoj lutki u jednoj od škola na severu Albanije, koju je OVK pretvorila u svoj logor.

Fatmir Ljimaj jedan je od oslobođenih komandanata ozloglašene OVK

Vukčević: Plašimo se zataškavanja!

Srpski tužilac za ratne zločine navodi da je odlučeno da se sa iskazom zaštićenog svedoka izađe u javnost kako bi se sprečilo zataškavanje.
- Bojim se opstrukcije, odnosno zataškavanja čitavog slučaja. Imamo loše iskustvo – imamo zataškavanje jednog izveštaja Unmika iz 2005. godine, kasnije i relativizaciju izveštaja Dika Martija – rekao je Vukčević i dodao da je bilo još nekih pokušaja zataškavanja.
Srpski tužilac za ratne zločine navodi da zaštićeni svedok nema razloga da izmišlja, dodajući da je njegova jedina želja bila da bude zaštićen.
- On je izuzetno ugrožen, pokušali su i da ga ubiju i on je rešio da kao zaštićeni svedok izađe u javnost. Misli da na taj način sebe bolje štiti, jer su neki drugi izlazili u javnost i na taj način sebi spasili život – ocenio je Vukčević.

Prema njegovim rečima, zatvorenik se, kada ga je prvi put ubo kako bi ga rasekao, jako mrdnuo i počeo da urla i vrišti. Dozivao je Boga stravičnim kricima. Doktor za koga svedok kaže da je bio mlađi, zaboravio je alat, pa je zarobljeni Srbin morao živ da se seče:

- Sećaš li se šta smo učili? To sad ovde treba da isprobaš - rekao mi je D. Tu, na licu mesta, oprali smo ruke nekim tečnostima. Ja, D. i onaj što su ga zvali doktor. A. nam je time polivao ruke. To smo uradili pre nego što sam uzeo skalpel. Nismo smeli ništa da pipamo pre nego što to uradimo. Nakon što su svi oprali ruke, D. je uzeo još jednu gazu i litarsku flašu, kako kaže, debelog stakla, providne tečnosti, otvorio je i oprao grudni koš zatvorenika – objašnjava svedok.

D. mu je onda pokazao kako da napravi drugi rez koji je išao poprečno od prvog, kako bi mogao da se podigne grudni koš. Međutim, pošto je lekar zaboravio „ono za sečenje hrskavice“, rebra su morala da se preseku da bi se otvorilo telo, i da se, kako kaže svedok, „dođe do srca“.

- Uzeli smo nož od bajoneta. On se rasklopi i sklopi u makaze. Prethodno je preko njega bačen alkohol. Nož mi je sve vreme bio za pojasom, a ja sam inače sav bio krvav. Nakon toga sam makazama bajoneta počeo da sečem. Zatvorenik se već duže vreme nije pomerao. Iako se nije pomerao, držali su ga sve vreme – kaže svedok koji je tada bio jako prestravljen.

- Posekli smo te vene i kada sam uhvatio srce ono je i dalje podrhtavalo. Ne znam kako sam to uradio. Stavio sam ga u kutiju koju je ubrzo doneo poznanik lekara, koji je bio mog uzrasta, i doneo je tri neke boce - ispričao je svedok.

Srce se vozilo u gepeku “volvoa”!

Zaštićeni svedok detaljno je opisao kako su srce stavili u kutiju-frižider, i krenuli ka automobilu. Frižider sa organom su, kako je rekao, spustili u gepek zelenog “volvoa” i dodatno ga obezbedi.
- Visoke, poznate starešine su mi čestitale na hrabrosti. Rekli su mi:“Ti si pravi vojnik, takvi nam trebaju”. Mislio sam da je srce za ranjenog starešinu kojeg su dovezli, ali je on usput umro. Stigli smo na aerodrom na kome sam video mali, privatni avion. Imao je tursku zastavu. Tada sam shavtio da nije reč o otadžbini već o biznisu – kazao je svedok.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP