Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV LIDERA SRPSKE LISTE

Jablanović se tereti za podsticanje nacionalne mržnje

Autor: | 12.05.2015 - 18:10:00h | Komentara: 0

Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva iz Đakovice podiglo je optužnicu protiv predsednika Srpske liste Aleksandra Jablanovića za krivično delo podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir i netoleranciju.

Tatin sin: Aleksandar Jablanović

Aleksandar Jablanović | Foto: Mladen Šurjanac

Jablanoviću, koji je bivši ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, dostavljen je danas poziv kosovskog tužioca da se 22. maja javi tužilaštvu u Đakovici u svojstvu okrivljenog.
- Ovu optužnicu posmatram isključivo kao vid pritiska i želje da se Srbi, a posebno njihovi politički predstavnici zaplaše i disciplinuju kako bi ćutali kada se dešava nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, izjavio je Jablanović mitrovičkom Radiju Kontakt plus.

On je dodao da će mu biti zadovoljstvo da lično proveri koliko daleko pojedinci i institucije na Kosovu i Metohiji mogu da idu u suprotnosti sa logikom i činjenicama a sve u pokušaju da se izvrnu činjenice i događaji predstave na način na koji to odgovara kosovskim Albancima.

Očekujem da međunarodni predstavnici konačno nauče one kojima su dali pravo da nam sude da to rade uvek i na zakonom predviđen način, pa da poučeni tom praksom procesuiraju sve one koji su ubijali nealbance, pljackali i palili njihovu imovinu, spaljivali manastire i porušili groblja, rekao je Jablanović.
Jablanović je naglasio da mi koji nismo nizašta krivi svoju nevinost i ne treba da dokazujemo pogotovu ne pred tužilaštvom u Đakovici.
Jablanović je smenjen sa mesta ministra za povratak i zajednice nakon nasilnih demonstracija koje su Albanci organizovali u Prištini protiv Vlade Kosova kada je jedan od zahteva bio upravo njegova smena.

Lavina negativnih reakcija kosovskih političara, studentskih i civilnih udruženja, kao i udruženja boraca OVK protiv Jablanovića usledila je posle izjave koju je dao na Badnji dan u Zočištu kod Orahovca, nakon kamenovanja grupe raseljenih Srba iz Đakovice, koji su prethodno pokušali da unesu badnjak u crkvu toga dana i u kojoj je vinovnike incidenta nazvao "divljacima".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP