Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

AFERA "BRODOGRADILIŠTE"

Janjuševiću blaža kazna

Autor: A.Dimitrovska | 02.06.2013 - 17:19:00h | Komentara: 2

Viši sud u Beogradu oglasio se nenadležnim za postupanje u postupku protiv Zorana Janjuševića (49), bivšeg savetnika premijera Zorana Đinđića, optuženog da je zloupotrebama teškim 800.000 evra oštetio preduzeće biznismena Filipa Ceptera.

Tako će njegov predmet biti dostavljen nižem sudu, saznaje „Alo!“. Janjuševiću sada preti najviše 10 godina zatvora!

Zoran  Janjušević

Zoran Janjušević | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 

Janjuševićeve afere
Janjušević se zajedno sa Nemanjom Kolesarom, koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog afere “Sartid”, sumnjičio i za mućke oko privatizacije fabrike cementa “Novi Popovac” kod Paraćina. Istraga je obustavljena u decembru 2010. U javnosti se dovodio u vezu i sa aferom “Mobtel”. U martu 2007. je u tadašnjem Trećem opštinskom sudu osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zbog utaje preko sedam miliona dinara poreza.

- Razlog tome je što je Više javno tužilaštvo, nakon izmena Krivičnog zakonika, preciziralo optužnicu i na teret im stavilo izvršenje krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 10 godina. Kako viši sud sudi za krivična dela za koja je zaprećena kazna veća od 10 godina, a osnovni sud za dela do 10 i 10 godina, Viši sud se oglasio da je nenadležan da sudi u ovom krivičnom postupku - izjavila je za “Alo!” Dušica Ristić, portparol Višeg suda.

Ovakvu odluku je sud doneo 23. maja, a na nju tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.

Afera “Brodogradilište” izbila je u javnost 1. novembra prošle godine hapšenjem Janjuševića, specijalnog savetnika “Kargo logističkog centra Brodogradilišta Beograd” i Pavla Miljkovića (51), direktora tog preduzeća, zbog sumnje da su oštetili to preduzeće za 800.000 evra, utrošenih za uređivanje Janjuševićeve vile u Tolstojevoj ulici na Dedinju, kao i za gradnju zgrade konjičkog kluba “Korpo“.

Filip Cepter

Filip Cepter | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Janjušević je, prema optužnici, kao specijalni savetnik “Karga”, preko Miljkovića, koji je davao naloge finansijkoj službi, plaćao privatne račune.
Inače, Janjušević i Miljković, koji su u pritvoru proveli nepuna dva meseca, negirali su tokom istrage krivicu. Janjušević je tvrdio da su se on i Cepter dogovorili da mu bonus za savetničke usluge bude isplaćen tako što bi bila plaćena izgradnja vile u Tolstojevoj. U istrazi je saslušano oko 40 svedoka, među kojima i sam Filip Cepter, koji je odbio da se pridruži krivičnom gonjenju Janjuševića i Miljkovića.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 03.06.2013 00:28h

    pa to toliko smrdi da se ne moze disati od smrada,a najlepse je sto covek NE PLATI drzavi porez od 7 miliona dinara i u tadasnjem trecem sudu bude osudjen USLOVNO.prakticno receno mu je NO,NO, nemoj da te vise tako uhvate sa rukama u drzavnoj kesi../sto implicira da se neko iz tadasnjg treceg suda uplasio da i njega ne uhvate ili je dobio politickotajkunski mig da doticnog samo opomene.neko drugi i za manje pare drzavi uskracenog poreza robijao bi samo tako.

  • laki Vreme: 04.06.2013 13:41h

    dobiće narukvicu da se kupa letos i obrće u kući pored bazana a srbiju i radnike sa svojim pajtosima je opljačkao za milione a imao podršku žutih bravo naše sudstvo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP