Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TRGOVINA LJUDIMA

Javio se na oglas za branje grožđa, pa "obrao bostan"!

Autor: Tanjug | 03.03.2015 - 10:39:00h | Komentara: 2

Viši sud u Kragujevcu pravosnažno je osudio Ratomira Jovanovića i Rosu Savić iz Vrnjačke Banje na po pet godina zatvora za krivično delo trgovine ljudima.

Rob | Foto: Profimedia

Oduzeli mu pasoš, pa ga izrabljivali | Ilustracija: Profimedia

Kako se navodi u saopštenju NVO Atina, koja je specijalizovana za pružanje podrške žrtvama trgovine ljudima, Jovanović i Savićeva su, prema navodima optužnice Višeg tužilaštva u Kragujevcu, vrbovali 19-godišnjeg državljanina Srbije, doveli ga u zabludu, zloupotrebili njegovo poverenje i prisilili ga na vršenje krivičnih dela.

"Oštećeni se javio na oglas za branje groždja u Švajcarskoj, međutim odveden je u Italiju gde su mu oduzeta dokumenta. Uz pretnju i primenu sile morao je da za svoje 'poslodavce' obavlja razne kriminalne radnje, od sitnih ili krupnih krađa do obijanja stanova", navodi se u saopštenju NVO Atina.


Kako je objašnjeno u prvostepenom postupku koji je vođen za to krivično delo, trafikerima koji su bili u bekstvu, je suđeno u odsustvu.


U tom postupku osuđeni su na po osam godina zatvora, ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje.


Trafikeri su u februaru 2013. uhapšeni u Italiji u saradnji sa beogradskom kancelarijom Interpola, na osnovu poternica koje su raspisane za njima još u junu 2012.


Presuda Jovanoviću i Savić su značajne jer će pomoći rasvetljavanju sličnih slučajeva u kojima su žrtve trgovine ljudima prinuđene da u situaciji trgovine ljudima čine krivična dela, istakla je NVO Atina.


"Ovaj oblik trgovine ljudima postao je jedan od najzastupljenijih, pored seksualne i radne eksploatacije. Neophodno je stvoriti bolje uslove za pravnu zaštitu žrtava trgovine ljudima u Srbiji. Iako zakon predviđa i drugačija rešenja, u praksi se žrtve saslušavaju u prisustvu okrivljenih, primorane su da se uvek iznova direktno suočavaju sa trgovcima i da iznova i iznova svedoče", dodaje se u saopštenju.


Kako se navodi, sudski procesi traju dugo i to je još jedan od razloga koji ih dodatno obesmišljava.


"Često je slučaj da optuženi za ovo krivično delo prete žrtvama i zastrašuju ih čak i u samoj sudnici, a da adekvatna reakcija nadležnih organa izostaje.

Neadekvatnom zaštitom prava oštećenih, sekundarnom viktimizacijom i stigmatizacijom, stavlja se dodatan teret na žrtvu koja je pretpela strahote i njen oporavak", zaključuje se u saopštenju NVO Atina.

Poslednji komentari
  • Вера Vreme: 03.03.2015 11:31h

    Питам се, да ли су овај текст прочитали Министар правде и Премијер. Знају ли они да им судски процеси, у овим случајевима, дуго трају и да су жртве шиканиране чак и у судници? Шта је 8 година затвора за оваква зверства?

  • Dokle viÅ¡e Vreme: 05.03.2015 01:56h

    Da neko i tom Veliboru stane na put.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP