Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UŽAS NA POROĐAJU U AKUŠERSKOJ KLINICI „NARODNI FRONT“

Jedna beba umrla, druga kritično!

Autor: R. Kantar | 30.07.2013 - 22:12:00h | Komentara: 11

Majka blizanaca ostala je u ponedeljak ujutro bez jedne bebe na porođaju u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“, dok se za život drugog novorođenčeta lekari još bore. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja ušla je u GAK "Narodni front" kako bi utvrdila da li je bilo propusta u praćenja blizanačke trudnoće, kada je jedna beba umrla a druga rođena u teškom stanju.

Majka je  mlada  prvorotka  iz Beograda koja je imala urednu trudnoću

Majka je mlada prvorotka iz Beograda koja je imala urednu trudnoću | Foto: Goran Srdanov

Porodica tvrdi da je dežurna lekarka u nedelju uveče „odbila da ženu porodi pre zakazanog termina“, zbog čega je i Ministarstvo zdravlja u ovu zdravstvenu ustanovu već uputilo inspekciju, koja će utvrditi sve okolnosti ovog tragičnog događaja.


Povodom ove strašne nesreće oglasio se i direktor GAK “Narodni front” Dušan Stanojević, koji je juče rekao da je zatečen onim što se desilo, jer su dečaci u petak, kada je žena primljena na kliniku, bili dobro. Međutim, kako on kaže, nešto se desilo tokom vikenda što dežurni lekari nisu prepoznali.

- Ona je bila pod nadzorom, praćena je tokom vikenda. Kada je u ponedeljak urađen carski rez, jedna beba je bila mrtva, a druga je bila loše - rekao je direktor “Narodnog fronta” i dodao da je druga beba sada dobro. Stanojević je objasnio da je žena bila u 37. nedelji trudnoće, a da su na pregledu u petak bebe imale po 3.800 grama.

- Beba je umrla u trudnoći, ali to nas ne opravdava. Morali su lekari da prepoznaju da je plod ugrožen i da se uradi carski rez tokom vikenda - naglasio je Stanojević i dodao da će više informacija imati u sredu, kada detaljno bude pregledao dokumentaciju.

Morali su lekari da prepoznaju da je plod  ugrožen i da se uradi carski rez tokom vikenda,  kaže direktor „Fronta“ Dušan Stanoje

Morali su lekari da prepoznaju da je plod ugrožen i da se uradi carski rez tokom vikenda, kaže direktor „Fronta“ Dušan Stanojević | Foto: Nenad Đorđević


Porođaj je obavljen carskim rezom u ponedeljak ujutru i majka nije životno ugrožena. Novinarka RTS-a Vesna Damjanić, prijateljica porodilje, koja je ovu vest prva objavila na svom Tviter nalogu, navela je da „dežurna lekarka nije htela prethodne večeri da porodi blizance jer je za sledeće jutro bio zakazan carski rez“.

Ona je istakla i da je zbog te odluke jedna beba preminula, dok je druga u teškom stanju. Damjanićeva je saopštila i da „ima napretka u oporavku druge bebe“. Kako je za „Alo!“ rekla Vesna Damjanić, roditelji su trenutno u šoku i nisu u stanju da govore za medije, ali će preduzeti sve dostupne zakonske mere da se ustanovi istina o strašnoj nesreći koja ih je pogodila.

Zbog sumnje u lekarsku grešku, otac je najavio da će podneti prijavu policiji i inspekciji Ministarstva zdravlja, a, kako saznajemo, inspekcija je u toku jučerašnjeg dana stigla u „Front“ kako bi utvrdila šta se tačno desilo. Nezvanično saznajemo da je majka blizanaca mlada prvorotka od 26 godina, da je iz Beograda i da je imala urednu trudnoću.

Druga beba je, kako saznajemo, smeštena u Institut za neonatologiju, odakle kažu da ne mogu da daju informacije o stanju novorođenčeta bez saglasnosti porodice. Prema nezvaničnim informacijama, otac je juče zvao zdravstvenog inspektora da bi se raspitao kako može da podnese prijavu protiv lekara i najavio da će to uskoro učiniti.

Inspekcija u GAK-u zbog smrti bebe

Direktor GAK "Narodni front" Dušan Stanojević rekao je da je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja ušla u GAK "Narodni front" kako bi utvrdila da li je bilo propusta u praćenja blizanačke trudnoće, kada je jedna beba umrla a druga rođena u teškom stanju.

Poslednji komentari
  • Marija Vreme: 30.07.2013 22:58h

    E pa Stanojevicu to ce da se desava sve dok zaposljavate preko veza....

  • Ana Vreme: 31.07.2013 08:32h

    Bahati su preko svake mere, ne interesuju ih zivoti ljudi, samo novac...

  • pametan sada Vreme: 31.07.2013 08:39h

    Stanojeviću, ne pametuj te, da li je tako veliki problem da za vikend OBAVEZNO ostavite doktore sa iskustvom i znanjem, a ne priučene i sa kupljenom diplomom. Slična stvar se i meni desila u Vašoj klinici (srećom imala sam svog doktora dobro plaćenog).

  • samsara Vreme: 31.07.2013 09:03h

    Dokle ce se ovakvi zlocini tolerisati?Dokle ce takvi setati ponosno u belim mantilima kroz hodnike a nas gledati kao pseta?U ,,narodnog fronta" ko na frontu!

  • Verica Vreme: 31.07.2013 09:28h

    U Srbiji se porodilje i dalje tretiraju kao psi lutalice...Zbog ove jezive vesti,nemojte se cuditi,zasto bi gospoda doktori poremetili svoje vikend opustanje jednim nebitnim hitnim carskim rezom???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP