Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZMIJE NAPADAJU NIŠLIJE

Jedva preživeo otrov šarke!

Autor: Branko Janačković | 22.05.2013 - 11:08:00h | Komentara: 1

Gruja Milojević (59) iz Pasjače jedva je ostao živ, nakon što ga je za vikend ujela otrovna zmija šarka dok je kosio travu u dvorištu u ovom niškom selu. Milojević je uspeo kolima brzo da dođe do Hitne pomoći u Nišu, ali mu se stanje na prijemu u Klinički centar naglo pogoršalo pa je završio na odeljenju intenzivne nege. Nakon terapije, lekari su uspeli da mu spasu život tako da se uspešno oporavlja na Infektivnoj klinici.

Rana od ugriza šarke na nozi Gruje Milojevića

Rana od ugriza šarke na nozi Gruje Milojevića | Foto: K. Kamenov

-Uzeo sam da pokosim komšijin zapušteni plac. Negde na polovini, osetio sam kao da me nešto pecnulo, pomislio sam da je kopriva. Onda sam kraj noge video sklupčanu šarku. Pomerio sam se par koraka i podigao pantalone. Video sam rupe od zuba na koži. Imao sam na nogama gumene opanke i pantalone. Da sam imao čizme verovatno ništa ne bi bilo. Istiskao sam ranu i potražio konopac da podvežem nogu, priča Milojević koji i sam nije svestan opasnosti u kojoj se našao. Odmah je pozvao rođaka da ga kolima preveze do Niša.

Žarko Ranković, direktor klinike za infektivne bolesti

Žarko Ranković, direktor klinike za infektivne bolesti | Foto: K. Kamenov

-Stigli smo do Hitne pomoći za oko 40 minuta. Na prijemu u bolnicu, već je počela mučnina i vrtoglavica. Nisam se uplašio. Srećom, zdrav sam pa je i organizam uspeo da se izbori. Ima zmija na svakom koraku. Pre pet dana sam grabuljama jednu ubio dok sam skupljao seno, umalo je nisam nagazio. Od sada bez čizmi ne idem u polje, kaže Milojević.
Direktor Infektivne klinike prof dr Žarko Ranković kaže da je pacijent primljen u bolnicu sa izuzetno teškom kliničkom slikom i da je mogao da umre da se samo malo kasnije javio.

Gruja Milojević na infektivnoj klinici u Nišu

Gruja Milojević na infektivnoj klinici u Nišu | Foto: K. Kamenov

-On je na prijemu imao pritirak svega 40. Primljen je odmah u intenzivnu negu. Da je kasnije došao, mogao je da umre. Srećom, uspeo je na vreme da stigne do Hitne pomoći gde su lekari brzom reakcijom pružili pravovremenu pomoć. U prvokm trenutku smo mislili da je zmijski otrov doveo do hemolize – razlaganja ćelija krvi pa da zbog toha ima toliko tešku kliničku sliku, ali analize ipak nisu potvrdile te slutnje. Preduzeli smo sve terapijske mere i juče je došlo do poboljšanja, pa je pacijent iz intenzivne nege prebačen na odeljenje i dobro se oporavlja, kaže prof. dr Ranković.

Gruja Milojević na oporavku na infektivnoj klinici u Nišu

Milojević na oporavku na infektivnoj klinici u Nišu | Foto: K. Kamenov

On ističe da Infektivna klinika raspolaže dovoljnom količinom seruma protiv zmijskog otrova i kompletnu antitetanus zaštitu za lečenje ovih pacijenata.

-Apelujemo na građane da kada idu u prirodu obavezno imaju zaštitnu obuću na nogama. Da ne idu bosih nogu, ili bez pantalona. U slučaju zmisjkog ujeda, ranu ne treba podvezivati, već se javiti što pre najbližem lekaru. Ranije se smatralo da iznad rane treba napraviti podvezivanje kako bi se sprečilo da otrov krvotokom krene kroz organizam ali je bilo slučajeva da su zbog prekida cirkulacije morale da se rade amputacije ekstremiteta, pa je zauzet stav da je bolje ne podvezivati rane, kaže Ranković.

Drugi napad zimije za 20 dana!

Ovo je drugi pacijent koji je zbog ujeda zmije hospitalizovan u KC Niš u proteklih 20 dana.

Oko prvomajskih praznika primljen je jedan Nišlija koji je, na sreću, imao samo lakše posledice.

Poslednji komentari
  • zoran m. Vreme: 22.05.2013 19:19h

    U Srbiji postoje dve vrste otrovnih zmija-poskok i sarka.Obe vrste spadaju u grupu slabije otrovnih zmija,sto znaci da posle ujeda neke od njih ima velike sanse da se prezivi ako se ukaze pomoc u relativno kratkom roku.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP