Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MOŽE DA TUŽI DRŽAVU

Joca Amsterdam ima pravo na odštetu zbog neosnovanog pritvora

Autor: Tanjug | 02.03.2015 - 13:39:00h | Komentara: 0

Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, koji je pravosnažno oslobodjen optužbi da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, ima pravo da traži od države odštetu zbog neosnovanog pritvora u kojem je proveo tri godine i osam meseci.

Joca Amsterdam

Joca Amsterdam | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Prema zakonu ne može se uračunavati vreme provedeno u pritvoru u jednom krivičnom postupku u kaznu zatvora koja je izrečena za drugo krivično delo, kao što je to slučaj sa Jocićem koji je osudjen na 15 godna zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine i nalazi se na izdržavanju kazne.

Jocić je bio uhapšen 28. aprila 2009. godine zbog sumnje da je organizovao ubistvo Pukanića i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godne kada mu je pritvor ukinut.

Tada je iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu prebačen u požarevački zatvor na izdržavanje kazne zbog Marjanovića na koju je u međuvremenu bio pravosnažno osuđen.

On je zbog tog slučaja bio izručen Srbiji 2006. godine iz Holandije i u pritvoru je proveo dva meseca nakon čega je uz jemstvo od 300.000 evra pušten da se brani sa slobode.

Opštom amnestijom koju je dala država, novembra 2013. godine Jociću je pravosnažna kazna od 15 godina zatvora po sili zakona umanjena za jednu četvrtinu, tako da je praktično kažnjen na nešto više od 11 godina zatvora.

Naš krivični zakon ne poznaje uračunavanje neosnovanog pritvora u pravosnažnu kaznu zatvora za drugo krivično delo, mada hipotetički okrivljeni ima pravo da to traži od suda.

Ukoliko mu sud to ne odobri, država će Jociću morati da plati višemilionsku odštetu za tri godine i osam meseci neosnovanog boravka u pritvoru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP