Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

KONAČNA ODLUKA SUDA

Joca Amsterdam opet oslobođen optužbi za ubistvo Pukanića

Autor: D. Ćuruvija | 02.03.2015 - 11:15:00h | Komentara: 1

Apelacioni sud potvrdio je presudu po kojoj je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam (49) oslobođen optužbi za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i Nike Franjića.

Joca Amsterdam

Joca Amsterdam | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Sud je potvrdio kaznu od 40 godina zatvora okrivljenom Željku Milovanoviću Gavri, dok je ukinuo kaznu Milenku Kuzmanoviću, optuženom za pomaganje.

U odnosu na okrivljenog Sretena Jocića, po nalaženju Apelacionog suda, pravilan je zaključak prvostepenog suda o tome da tužilac sudu nije pružio jasne i nedvosmislene dokaze za tvrdnju o tome da je Sreten Jociću prvoj polovini 2008. godine na teritoriji Republike Srbije organizovao kriminalnu grupu za vršenje krivičnih dela, a čiji su pripadnici postali okrivljeni Milovanović i Kuzmanović, kao i Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, a koja organizovana grupa je izvršila i ubistvo sada pokojnog Ive Pukanića.

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal teretila je Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa “za sada neidentifikovanim licem” postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog “Nacionala”.


“Neidentifikovana lica” su kako sumnjaju u policiji i tužilaštvu naručioci ubistva. Tuzilaštvo je u završnoj reči zaključilo da je jasno dokazano ko je izvršio likvidaciju, ali da je teško doći do nalogodavaca, ali da je nesporno utvrđeno da je motiv ubistva Pukanića bilo njegovo pisanje o međunarodnom švercu cigareta, kao i njegovo svedočenje o tome pred sudom jedne evropske zemlje.


Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu u vili porodice Slobodana Miloševića na Dedinju, koju je iznajmljivao. Pritvor mu je ukinut 28. decembra 2012. godine, jer je veće Specijalnog suda procenilo da nema razloga da mu se produžava. Međutim nije izašao na slobodu jer je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za naručivanje ubistva Gorana Marjanovića 1995. godine, od dvojice policajaca.


Primenom opšte amnestije ta kazna Jociću je umanjena za 25 odsto, pa bi u zatvoru trebalo da provede još minimum 11 godina zbog ubistva  Marjanovića, kada je ubijena i njegova devojka Marija Đorđević.


Milovanović je uhapšen 31. maja 2009. na Dorćolu u Beogradu. U stanu koji je iznajmljivao pronađena je veća količina oružja, pa je policija sumnjala da su planirane još neke likvidacije. On je još u pritvoru, a poznato je da je pokušao da pobegne sa pripadnikom zemunskog klana Sretkom Kalinićem iz pritvora Specijalnog suda.


Kuzmanović je od 9. marta 2013. godine, posle gotovo tri godine u pritvoru, pušten da se brani sa slobode.

Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 02.03.2015 22:55h

    Naručioci ubistva Iva Pukanića su iz Hrvatske iz tadašnjeg policijsko-obaveštajnog miljea, jer kako drugačije protumačiti činjenicu da su se Milovanović i ekipa 6 meseci šetali po centru Zagreba, pripremali atentat, da su najmili stanove, kupovali potrepštine, pokazivali se u javnosti, putovali, motrili, domunđavali se mobitelima, i sve to pored toga što su svi bili tražena lica po interpolovim teralicama?! Neko ih je tamo štitio, to je jedini mogući i logični odgovor. A štiti ih je tako dobro mogao samo neko iz policije i obaveštajnih krugova. Joca nema veze s tim, uvučen je u to jer mu je zvučno ime i očekivali su da će javnost sa obe strane Dunava da popuši tu obmanu i skrene pažnju istražitelja. I jeste.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP