Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SUĐENJE

Joca Amsterdam oslobođen optužbe za ubistvo Ive Pukanića

Autor: Blic | 02.04.2014 - 15:06:00h | Komentara: 0

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, oslobođen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu krivice za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića u Zagrebu 23. oktobra 2008. Neposredni izvršilac ubistva Željko Milovanović proglašen je krivim, kao i Milenko Kuzmanović, koji je bio optužen za pomaganje u ubistvu.

Joca Amsterdam

Joca Amsterdam | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Željko Milovanović je kao neposredni izvršilac osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović kao nejgov pomagač na pet godina . Vreme provedeno u pritvoru biće im uračunato u kaznu zatvora.
Milovanović je osuđen i zbog posedovanja velike količine oružja i municije, koji su pronađeni prilikom njegovog hapšenja, kao i zbog falsifikovanja ličnih dokumenata. On će morati da plati i 785.000 dinara na ime sudskih troškova, kao i dodatnih 20.000 dinara. Kuzmanović je oslobođen plaćanja sudskih troškova.
Suđenje se održava u najvećoj sudnici Specijalnog suda. Prvooptuženi Jocić stigao je u zgradu u pratnji specijalnog obezbeđenja, a suđenje je počelo s malim zakašnjenjem.
Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal teretila je Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa “za sada neidentifikovanim licem” postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog “Nacionala”.
“Neidentifikovana lica” su kako sumnjaju u policiji i tužilaštviu naručioci ubistva. Tuzilaštvo je u završnoj reči zaključilo da je jasno dokazano ko je izvršio likvidaciju, ali da je teško doći do nalogodavaca, ali da je nesporno utvrđeno da je motiv ubistva Pukanića bilo njegovo pisanje o međunarodnom švercu cigareta, kao i njegovo svedočenje o tome pred sudom jedne evropske zemlje.

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu u vili porodice Slobodana Miloševića na Dedinju, koju je iznajmljivao. Pritvor mu je ukinut 28. decembra 2012, jer je veće Specijalnog suda procenilo da nema razloga da mu se produžava. Međutim nije izšao na slobodu jer je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za naručivanje ubistva ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine, od dvojice policajaca.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP