Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SUD PRESUDIO DA SRETEN JOCIĆ NIJE KRIV ZA UBISTVO UREDNIKA HRVATSKOG „NACIONALA“

Joca oslobođen, sad može da gradi most!

Autor: D. Ćuruvija - M. Dudvarski | 03.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, oslobođen je juče u Specijalnom sudu optužbi da je organizovao grupu koja je ubila hrvatskog novinara Ivu Pukanića i njegovg saradnika Niku Franjića 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu.

U sudnici nije  skidao osmeh s  lica: Sreten Jocić

U sudnici nije skidao osmeh s lica: Sreten Jocić | Foto: Saša Maričić

Osim Jocića, koji je svojevremeno obećao da će izgraditi most ukoliko bude oslobođen krivice, osuđeni su Milenko Kuzmanović, na pet godina robije, i Željko Milovanović, neposredni izvršilac ubistva, na 40 godina zatvora.

Vera Milosavljević

Vera Milosavljević | Foto: Rajko Ristić

Supruga: Očekivala sam oslobađanje
Vera Milosavljević, supruga Sretena Jocića, nakon izlaska iz suda je naglas komentarisala da je očekivala oslobađajuću presudu.
- Celo ovo suđenje od samog početka, pa i pre, bila je samo farsa i ništa više - rekla je ona.

Jocić je doveden u Specijalni sud u Beogradu oko 14 u pratnji Žandarmerije, uz neverovatne mere obezbeđenja, iz zatvora „Zabela“, u kom služi petnaestogodišnju kaznu zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića. Početak suđenja je obeležila „mrtva tišina“, koju je prokomentarisao i sudija Vladimir Vuičinić: „Ova tišina znači da smo na samom kraju“.
Ipak, ona nije dugo potrajala. Kada je sudija rekao da Jocić nije kriv, publika je počela da uzvikuje od sreće, a Amsterdamova supruga Vera Milosavljević se prekrstila i počela da plače. Zbog bučnog radovanja, sudska straža je morala da smiri prisutne u sudnici, a Sreten Jocić nije mogao da skine osmeh sa lica. Kada ga je straža sprovodila van sudnice, supruga i prijatelji su mu mahali i dovikivali: „Ajde sa nama da proslavimo“, na šta je on, smejući se, pokazivao na sat, gestikulirajući da nema vremena i slao im poljubce.

Na suđenje doveden uz  neverovatne mere obezbeđenja

Na suđenje doveden uz neverovatne mere obezbeđenja | Foto: Rajko Ristić

Joca u zatvorskom odelu

Sreten Jocić je tokom višegodišnjeg suđenja uvek dolazio obučen u skupocenu garderobu. Međutim, juče je prvi put došao u sivom zatvorskom odelu.
- Jao, vidi Jocu u ovom odelu. Da ne sluti možda da će ga osuditi - bio je jedan od komentara u sudnici.

Sudija Vučinić je u obrazloženju presude naveo da je ovo bio težak predmet. „Ovo je, kako bi rekli, bilo hrvatsko kuvalo za kafu u srpskom ekspres loncu“, bio je slikovit sudija.

„Nisu dati odgovori ko je i kada organizovao kriminalnu grupu, i u cilju izvršenja kojih krivičnih dela. Tužilac tvrdi da je Jocić organizovao grupu u prvoj polovini 2008, a svedok je naveo da je grupa organizovana nekolikog godina ranije, u vreme kada je Jocić još bio u Bugarskoj. Zašto bi istu grupu, koja je već organizovana, ponovo organizovao 2008“, naveo je sudija Vučinić, dok je za to vreme Jocić potvrdno klimao glavom.

Sudija je, međutim, dodao da se opravdano postavlja pitanje ko je naručilac Pukanićevog ubistva, zapravo ko je „kapo“ čitave organizacije.
Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu u vili porodice Slobodana Miloševića na Dedinju, koju je iznajmljivao. Pritvor mu je ukinut 28. decembra 2012, jer je veće Specijalnog suda procenilo da nema razloga da mu se produžava. Međutim, nije izašao na slobodu jer je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za naručivanje ubistva Gorana Marjanovića 1995. godine, od dvojice policajaca.

Naručilac  ubistva ostao  nepoznat: Ivo Pukanić

Naručilac ubistva ostao nepoznat: Ivo Pukanić | Foto: RAS

Fakti

- Suđenje za ubistvo Pukanića i Franića trajalo je od 20. aprila 2010.
- Iznošenje odbrane je trajalo četiri i po dana
- Zaštićeni svedok Tomislav Marjanović je svedočio pet dana
- Ispitano je 23 veštaka
- U postupku je za spise predmeta iskorišćeno 67 registratora, 113 kompakt diskova i 40.000 strana

Milovanović:
Željko Milovanović proglašen je krivim kao neposredni izvršilac ubistva i osuđen na 40 godina zatvora.


- Milovanović je bio taj koji je rukovodio organizovanom kriminalnom grupom na teritoriji Zagreba. U prilog tome idu i mnogobrojni dokazi - naveo je sudija.


Kuzmanović:
Milenko Kuzmanović je osuđen na pet godina zbog pomaganja zločincima. Kuzmanoviću će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru.


Đurović:
Predsedavajući sudija Vladimir Vučinić rekao je da se Slobodan Đurović, Jocićev kum, sa nepoznatom osobom dogovorio da Pukanić bude likvidiran za 1,5 miliona evra. Đurović, poznat i kao Kardinal, za to krivično delo je osuđen u Hrvatskoj na 23 godine zatvora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP