Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UDOVICA JOSIPA BROZA TITA POSLE TEŠKE BOLESTI PREMINULA JUČE U 89. GODINI

Jovanka čekala da ostane sama kako bi umrla!

Autor: S. Đorđević - M. Dakić | 21.10.2013 - 12:00:00h | Komentara: 1

„Njeno oslabljeno srce više nije reagovalo ni na maksimalne doze lekova. Ugasila se u dubokom snu”, izjavio direktor KCS-a

Udovicu Josipa  Broza, obilaze samo porodica i prijatelji: Jovanka Broz

Sahrana najverovatnije u subotu: Jovanka Broz | Foto: Mikica Petrović

Svojevremeno grandiozan i turbulenatan život nekada najmoćnije žene Jugoslavije Jovanke Broz ugasio se u miru i samoći. Udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita umrla je u 89. godini u bolničkoj postelji Kliničkog centra Srbije (KCS), posle duge i teške bolesti zbog koje je poslednja 24 dana disala pomoću aparata. Vlada Srbije će na današnjoj sednici zvanično utvrditi mesto i datum sahrane, a kako “Alo!” nezvanično saznaje, pokop u Kući cveća će najverovatnije biti održan u subotu, zbog posla oko pripreme grobnog mesta, ali i organizacije same sahrane.

Direktor KCS-a Miljko Ristić precizirao je za “Alo!” da je Jovanka preminula juče u 11.45 usled zastoja u radu srčanog mišića.

- Najkraće rečeno, ugasila se. Njeno oslabljeno srce više nije reagovalo ni na maksimalne doze lekova - istakao je dr Ristić. On podseća da je Jovanka nedeljama unazad bila na apartima za veštačko disanje i terapiji za cirkulaciju i rad srca, a da su joj iz dana u dan povećavane doze lekova.

- Sa respiratornom cevi u ustima, ona već nedeljama nije mogla da komunicira, a poslednjih nekoliko dana je i zbog jake terapije bila u somnolenciji, odnosno stanju duboke pospanosti i polusvesti. Takva je i izdahnula, a u tom trenutku niko od članova njene porodice nije bio kraj nje - izjavio je Ristić.

Vlada Srbije spremna je da ispuni želju Jovanke Broz da bude sahranjena pored njenog supruga, izjavio je sinoć premijer Srbije Ivica Dačić.
- Zahtev koji je Jovanka Broz iznela u poslednjim danima života, da se sahrani pored Tita, je pravedan i niko ne može da bude protiv toga. Prvo ćemo da razmotrimo sve pravne i tehničke mogućnosti, a u kontaktu smo sa Jovankinom porodicom - rekao je Dačić i najavio da će danas biti poznati svi detalji oko njene sahrane.

Uvoz GMO uslov za  ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju: Rasim Ljajić

Sahranićemo je u Kući cveća: Rasim Ljajić | Foto: Nebojša Marković

 
Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će Vlada Srbija danas održati sednicu na kojoj će formirati organizacioni odbor za sahranu Jovanke Broz i na kojoj će odrediti mesto i datum sahrane.
- Najverovatnije ćemo doneti odluku da ona bude sahranjena u Kući cveća, u susednoj prostorji, pored one u kojoj je sahranjen Tito - naveo je Ljajić, koji nije želeo da spekuliše o danu sahrane. Ipak, kako nezvanično saznajemo od izvora bliskog porodici, nekadašnja prva dama će na večni počinak najverovatnije biti ispraćena u subotu.

- Očekujemo dolazak rođaka iz Južne Afrike koji je o njoj dugo vodio računa. Istovremeno, sahrana ne može biti u petak, jer je njenoj rođenoj sestri Nadi tada rođendan. Zato je vikend najrealniji, a malo je verovatno da bi do četvrtka sve pripreme oko pogreba mogle biti gotove - kaže naš izvor iz porodice preminule.

Inače, o mestu sahrane Titove udovice u javnosti se dosta govorilo još od 23. avgusta, kada je u izuzetno teškom “zapuštenom, polusvesnom stanju” primljena u Urgentni centar KCS. Na lečenje su je dovele dve rođake, koje su istakle da se Jovanka protivila bolničkom lečenju i da su je dovele kad više nije bila u stanju da im se suprotstavlja. Lekari su Jovanki konstantovali rak kože, a posle blagog poboljšanja njenog zdravstvenog stanja krajem avgusta, ono se opet pogoršalo krajem septembra, od kada je povezana na aparat za veštačko disanje. Istog dana je do Rasima Ljajića i generalnog sekretara Vlade Veljka Odalovića stigla Jovankina molba da bude sahranjena pored Tita, u Kući cveća.
 
Poslednji komentari
  • bakicaaa Vreme: 22.10.2013 07:27h

    ...a gdje su te ženske udruge i naše i vaše,da su pustile jednu ženu da živi u takvim uvjetima,bez osnovnih ljudskih prava,bez dokumenata...e,sad je kao svi sjetili...sramota...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP