Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MASOVNI UBICA RADE ŠEFER (55) IZ SENTE ZAUSTAVLJEN U KRVAVOM POHODU

Jurio sina da ga ubije!

Autor: Mihailo Medenica | 19.05.2015 - 08:07:00h | Komentara: 0

Martonoš, selo jauka, na dvadesetak kilometara od Kanjiže, dan posle nezapamćene tragedije oplakuje svoje žrtve! Zapravo, još je u šoku, ne stiže da oplakuje...

Pomračeni um ugasio šest života: Rade Šefer (55)

Pomračeni um ugasio šest života: Rade Šefer (55) | Foto: facebook

- Sve mislim, pojaviće se Natalija (25) kao nekad, nasmejana, da pozove na kafu, ali... - kaže Eva Salma, prva kuća do nesrećnog broja u ulici Maršala Tita 55, domu Bajtaijevih, u kojem je Rade Šefer (55) ubio četvoro ljudi i ranio jednu osobu.


- Bila sam budna, ali još u krevetu, kad sam čula galamu, vriske, pucnje, mnogo njih, krike... Teško hodam, jedva sam na štakama došla do njihove kapije i videla jedno telo u velikoj lokvi krvi u dnu dvorišta, a Rade je ležao blizu kapije. Francuz je zapomagao i molio da neko pozove policiju - govori starica bez zadrške, pokazujući s malenog prozora svoje sobe na dvorište smrti.

Sa rođacima  je juče došao da  opere krv u kući: Sin Vlastimir  ulazi u kola

Sa rođacima je juče došao da opere krv u kući: Sin Vlastimir ulazi u kola | Foto: Emil Čonkić


- Koliko smo čuli, ubica je mirno ušao u dvorište s puškom pod miškom, odmah s kapije pucao u Šandora (52) i Karolinu (43) Bajtai, koji su se nalazili u dvorištu, a potom se okrenuo ka kući u koju su se zaključali njegova bivša supruga Roza, sin Vlastimir i snaja Natalija, pucao u bravu, ušao sasvim mirno, bez reči, pucao u suprugu, snaju, a potom okrenuo pušku i na sina, koji je samo srećom uspeo da pobegne i otrči niz ulicu - prepričava komšija zaustavljajući se tek kratko pred kućom sa zatvorenom kapijom.

Vlastimir i Natalija

Vlastimir i Natalija | Foto: facebook


Koji minut pre toga, iz nje su izašli ubičin sin Vlastimir, Peter Bajtai, brat ubijenog Šandora i stric ubijene Natalije, i još nekoliko ljudi. Bili su da srede kuću, speru krv iz dvorišta i kuće, spreme za sahranu...

Šandor i Karolna  Bajtai

Šandor i Karolna Bajtai


- Sve smo izgubili, ne pitajte ništa, molim vas - jedva čujno progovorio je Vlastimir (25), sin ubice i muž žrtve, skrivajući lice šakom na kojoj kao presuda stoji burma.

Jan i Gizela Traćik

Jan i Gizela Traćik


- Otac je bio spreman i njega da ubije, samo ga je sreća spasla! Iskočio je kroz prozor, istrčao iz dvorišta i potrčao niz ulicu kada se otac okrenuo i pošao za njim s podignutom puškom. U tom trenutku, taj Francuz, čiju je suprugu ranio, uspeo je da reaguje i udari ga stolicom, inače bi Rade ubio i sina, garantovano.

Kuća u Senti u kojoj je živeo ubica

Kuća u Senti u kojoj je živeo ubica


Potom je i taj Francuz istrčao iz dvorišta zapomažući, uveren da je samo onesvestio Radeta - detalj po detalj priseća se Eva Salma, ponavljajući da su Bajtai bili divna porodica, a Natalija, zlosrećna snaja ubice, devojka za primer i ponos!

Roza Šefer

Roza Šefer | Foto: facebook


Danas dan žalosti u Kanjiži


I u Oromu, selu udaljenom tridesetak kilometara od Martonoša, gde je Rade Šefer, takođe iz lovačke puške, usmrtio roditelje bivše žene Gizelu (68) i njenog supruga Jana (74) Traćik, vlada muk. U lovačkom udruženju u Senti tvrde da Rade Šefer nije bio nasilna osoba.
- Tačno je da mu je pre tri godine oduzeto lovačko oružje koje je imao na period od dve godine, jer je sa policijskom patrolom, koja je dolazila u njegov komšiluk zbog intervencije, imao raspravu, ali mu je oružje, po isteku dve godine, vraćeno. Rade je bio precizan strelac i šampion u gađanju glinenih golubova - potvrdili su senćanski lovci.
Dr Mihalj Bimbo, predsednik opštine Kanjiža, doneo je odluku da se utorak, 19. maj, proglasi danom žalosti na teritoriji opštine Kanjiža povodom tragične smrti šest stanovnika te opštine.N. K.

Muk u Senti, takođe tišina u Ohridskoj ulici, kućni broj 28, dom ubice Radeta Šefera, njegovih roditelja, dom gde je do pre mesec dana živeo sa suprugom Rozom i dvojicom sinova.

- Rade je bio komšija za primer! Zaista! Poznavali smo se od davnina, tu je odrastao, tu su mu deca rasla, tu je 23 godine živeo u srećnom braku sa Rozom (47), ali... - Ica Želji, prijatelj ubice i jedan od mnogih koji u Senti o njemu imaju samo reči hvale.

- Radio je kao strugar. Vredan i pošten! U petak me je zamolio za neki alat, sređivao je nešto po kući nadajući se da će sin i snaja posle svadbe dođi tu da žive, protivio se njihovoj želji da odu u Francusku, protivio se nameri svoje žene da ide takođe, nadajući se da će mu se vratiti! Voleo je ludo, to znam, nije mogao da prihvati njen odlazak...
Pa ljudi, zvao me je da u ponedeljak dođem kod njega na čast zbog ženidbe sina, a evo kako se završi sve - suznih očiju govori Ica, dok majka ubice, Ilonka, tek povremeno otvori kapiju, pusti ponekog od familije da utrči u dvorište i odmah zaključa. Starica u crnini, ne otvara na naše pozive...

- Možda je neki morbidni dokaz njegove patološke ljubavi ili ljubomore i to što je samo u Rozu pucao dva puta, u grudi i glavu, ostale je ubio sa po jednim hicem u glavu! Ko će znati šta se u njemu prelomilo, mada nema nikakvog opravdanja i razumevanja za zlo koje je učinio - nadovezuje se još jedan od komšija iz Sente, Zoltan, ne želi da se predstavlja prezimenom.

U ovom dvorištu je pomahnitali Rade  Šefer ubio četvoro ljudi

U ovom dvorištu je pomahnitali Rade Šefer ubio četvoro ljudi

Oduzeli, pa mu vratili oružje


Kako saznajemo, Rade je priveden novembra 2011. zbog napada na policajce. U martu 2012. oduzeto mu je oružje i pokrenut postupak protiv njega. Međutim, iako je policija dve godine i jedan mesec čuvala oružje, slučaj nije stigao do suda jer je neko prijavu držao u fioci. Rade je podneo zahtev za povraćaj oružja, a sud je odlučio da nema smetnji da mu se vrati jer je slučaj zastareo. Prema rečima našeg sagovornika, postavlja se pitanje zašto je i ko toliko dugo čuvao prijavu u fioci.
-Da li taj sada može mirno da spava?- pita sagovornik „Alo!“. E. S.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP